Apie tai, kokią nemokamą pagalbą gali gauti skriaudžiama moteris, kaip elgtis patyrus smurtą, o taip pat – ką daryti, jei policijos pareigūnai, fiksuojantys jūsų skundą, elgiasi pašaipiai, pasakoja advokatų profesinės bendrijos „Prevence“ advokatė Gabrielė Šinkonė, visada maloniai sutinkanti dalintis žiniomis su moterimis, kurioms reikia pagalbos.

Advokatų profesinės bendrijos „Prevence“ advokatė Gabrielė Šinkonė

– Gabriele, ar šiais laikais moterys dažnai kreipiasi į teisininkus, norėdamos pasikonsultuoti dėl iš gyvenimo partnerio patiriamo smurto?

– Pastaruoju metu tikrai dažniau.

Manau, jog atsiranda vis daugiau informacinių kanalų, skirtų tiksliniam moterų informavimui. Taip moterys yra įgalinamos pačios atpažinti smurtinius santykius, kaip iš tokių santykių išeiti, kur kreiptis pagalbos ir kaip apsiginti. Šis pokytis yra džiuginantis.

– Ką moteris, patyrusi smurtą, pirmiausiai turėtų padaryti, norėdama apsaugoti ir apginti save? Ko gero – kviesti policiją? Kas tokiu atveju laukia moters ir smurtu kaltinamo vyro?

– Be abejonės, jei moteris artimoje aplinkoje patiria fizinį, seksualinį smurtą, skatinu nedelsiant kreiptis į policiją ir tai daryti tuoj pat, įvykio metu. Svarbu pažymėti, kad nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pakeitimai, su kuriais kartu atsirado apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis, dar vadinamas „smurto orderiu“.

Smurto orderis – tai prevencinė apsaugos priemonė, kuri skirta smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiam asmeniui apsaugoti. Ir kuria pilnametis smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena kartu su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu, nesilankyti šio asmens gyvenamojoje vietoje, nesiartinti prie jo ir kartu su juo gyvenančių pilnamečių asmenų ir (ar) vaikų, nebendrauti, neieškoti ryšių su jais.

Taigi, asmuo, patiriantis smurtą ar smurto pavojų, praneša apie tai policijai ir atvykus pareigūnams prašo skirti smurto orderį. Pareigūnai išnagrinėja informaciją ir ne vėliau nei per 12 valandų priima sprendimą dėl smurto orderio skyrimo. Paskyrus smurto orderį smurto pavojų artimoje aplinkoje keliantis asmuo įpareigojamas 15 dienų gyventi skyriumi ir nesiartinti prie nukentėjusio asmens.

Iki smurto orderio atsiradimo mūsų teisinėje sistemoje vienintelė galimybės nedelsiant smurtautoją iškeldinti iš namų buvo tik jei atvykę policijos pareigūnai nustatydavo pagrindą skirti sulaikymą, o sulaikymas maksimaliai gali būti skiriamas tik 48 valandoms. Akivaizdu, kad per tokį trumpą laiką smurtą patyręs asmuo gali nespėti priimti svarbių sprendimų dėl tolimesnės įvykių eigos. Pavyzdžiui, gali nespėti susirasti laikiną gyvenamąją vietą ar imtis priemonių, kad smurtaujantis sutuoktinis/sugyventinis būtų iškeldintas.

– Moterys, patyrusios smurtą, dažnai bijo, kad per naktį areštinėje palaikyti vyrai grįš tik piktesni. Kokie apsisaugojimo būdų esama šiuo atveju?

– Jei yra baimė, kad tiek po nakvynės areštinėje, tiek po 15 dienų priverstinio gyvenimo skyriumi vyras grįžęs griebsis smurto, labai norėčiau tikėti, kad to besibaimindama moteris imsis priemonių, kaip tokius smurtinius santykius nutraukti. Pasinaudojus smurto orderiu, nukentėjusi moteris turi daugiau laiko (15 dienų) svarbiems sprendimams priimti. Todėl pati pagrindinė apsisaugojimo priemonė yra prašyti paskirti smurto orderį, per kurį galima imtis kitų kompleksinių veiksmų nejaučiant smurto grėsmės.

– Smurtą patiriančios moterys neretai nepalieka smurtaujančių vyrų, nes, kaip joms atrodo, neturi kur eiti. Kur tokios moterys Lietuvoje gali kreiptis ir ką gali gauti? Ar gali gauti apgyvendinimą? Jei taip – kaip ilgai? Ar situaciją keičia, jei moteris turi vaiką?

– Visose Lietuvos savivaldybėse veikia krizių centrai. Į krizių centrus dėl laikino apgyvendinimo (iki 3 parų) galima kreiptis bet kuriuo paros metu. Asmenims su vaikais apgyvendinimo paslaugos gali būti teikiamos iki šešių mėnesių.

Visos krizių centrų teikiamos paslaugos yra nemokamos. Krizių centruose yra teikiama socialinė, psichologinė bei teisinė pagalba, todėl laikino apgyvendinimo metu moteris gali gauti pagalbą, susirandant gyvenamąją vietą pagal savo finansinę padėtį.

Informaciją apie visoje Lietuvoje veikiančius krizių centrus galima rasti www.visureikalas.lt, taip pat kreiptis į Moterų informacijos centrą www.moteruinformacijoscentras.lt.

– Neretas atvejis, kai moterų patiriamas smurtas yra ir seksualinis, tačiau apie jį moterims sudėtinga prisipažinti ir kalbėti, nes vis dar egzistuoja viešoji nuomonė, kad lytiniai santykiai poroje arba santuokoje – savaime suprantama moters pareiga, o išprievartauti sutuoktinio – tarsi neįmanoma. Kaip seksualinio smurto atvejai šeimoje sprendžiami teisiškai ir kaip sunkiai jie įrodomi praktikoje? Ar atsiranda daugiau atvejų, kada moterys išdrįsta tuo skųstis?

– Tokių atvejų, kai moterys užsimena, jog galbūt lytiniai santykiai ne visuomet vyko laisva valia, jog moterimi buvo manipuliuojama, valia palaužiama šantažuojant, kartais pasitaiko jau bendraujant su moterimis advokato-kliento konsultacijos metu. Žinoma, jei advokatas geba užmegzti santykį grįstą labai giliu pasitikėjimu ir yra empatiškas. Tačiau neturint įrodymų dažniausiai tos aplinkybės taip niekur ir nebūna panaudojamos.

Vis dėlto, jei moteris, verčiama lytiškai santykiauti, bent kiek priešinasi, galimai liks seksualinio smurto žymių. Tačiau tam, kad tokios žymės būtų nustatyto ir fiksuotos, moteris privalo kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje atliekama speciali apžiūrą seksualinio smurto aukoms. Todėl be pačios seksualinio smurto aukos valios seksualinio smurto artimoje aplinkoje įrodyti praktiškai neįmanoma.

Kalbant šia tema nuolatos prisimenu seimo narės Morganos Danielės baudžiamojo kodekso 151 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą, kuris visuomenei žinomas kaip „sutikimo seksui įstatymas“. Komentarai, kurie mirgėjo socialiniuose tinkluose, buvo girdimi Seimo salėje, parodė, kokia nuomonė vis dar vyrauja klausimu dėl moters teisės tiesiog (ne)norėti lytinių santykių. Seimo narės inicijuoti pakeitimai būtent ir kalbėjo apie tokius atveju, kai kita santykių pusė manipuliuoja, šantažuoja, ir taip palaužia kito asmens valią ir priverčia lytiškai santykiauti.

Svarbu pabrėžti tai, jog kiekvienas asmuo turi teisę, net sutikęs lytiškai santykiauti, persigalvoti ir lytinių santykių nebenorėti. Tokiu atveju išreiškus valią nutraukti lytinį aktą kita pusė privalo gerbti tokį apsisprendimą, nes bet kokie lytinio akto tęstiniai veiksmai, kurie atliekami po išreikšto nesutikimo (tai gali būti ir nebylus priešinimasis), gali būti vertinami kaip nusikaltimas žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui. Žinoma, jei nukentėjęs asmuo kreipsis į sveikatos priežiūros įstaigą ir susirinks atitinkamus įrodymus.

– Nereta smurto auka man asmeniškai interviu metu yra pasakojusi, kad joms, policijos pareigūnams pasakojant apie iš vyro patirtą smurtą, iš jų buvo šaipomasi, nežiūrima rimtai. Ką auka gali padaryti tokiu atveju?

– Tokiu atveju asmuo turi teisę kreiptis į policijos pareigūnų veiklos teritorijos vyriausiąjį policijos komisariatą dėl asmens teisių ir teisėtų interesų pažeidimo, dėl policijos pareigūnų veiksmų/neveikimo. Tačiau manau, jog tokių situacijų turėtų ženkliai mažėti, nes policijos pareigūnai darbo metu naudoja mobiliąsias vaizdo stebėjimo priemones, tvirtinamas prie uniformos (body camera).

Vis tik, jei smurto auka jaučia, jog pareigūnų elgesys buvo netinkamas, turėtų nedelsiant kreiptis į policijos pareigūnų veiklos teritorijos vyriausiąjį policijos komisariatą ir nurodyti, jog viskas turėjo būti fiksuojama mobiliąja vaizdo stebėjimo priemone, nes vaizdo duomenys saugomi nuo 15 iki 60 dienų.

Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)