„Gyvenimas drauge moko pasitikėjimo vienas kitu. Tai puiki proga sužinoti, kaip klostosi santykiai bendraujant nuolatos, kiekvieną dieną: juk tai nėra tas pats, kas pasimatymai, kuriems žmonės ruošiasi ir atitinkamai nusiteikia“, – sako pažinčių lavybininkė iš Londono Hayley Quinn, teikianti patarimus pažinčių platformos „Match“ naudotojams.

Kad būtų paprasčiau suprasti kito žmogaus poreikius ir lūkesčius, be galo pravartu iš anksto šį bei tą aptarti. Kaip rašoma portale „Independent“, pokalbis konkrečiomis temomis – puikus metodas, leidžiantis užbėgti už akių tam tikroms problemoms arba sužinoti, kaip teks jas spręsti, jei to prireiktų. Tad kokias gi temas turėtų aptarti poros, prieš įsikeldamos į bendrą būstą?

1. Puoselėjami lūkesčiai

Kai kurie žmonės sprendimą pradėti gyventi kartu traktuoja kaip reikšmingą santykių etapą, būtinai reiškiantį žingsnį į priekį, dažniausiai šeimos kūrimo link. Kiti gi į tai žvelgia kaip į kažką, kas konkrečiai dabar atrodo tinkama, patogu, racionalu, bet niekaip neįpareigoja ir gali niekaip nesisieti su ateitimi, perspėja H. Quinn.

Būtų gerai, kad partneriai įsitikintų, jog judviejų požiūriai ir lūkesčiai sutampa: neapgaudinėkite savęs mintimi, kad apsigyvenimas drauge šiandien automatiškai reiškia vestuves rytoj ar net po metų, pataria ekspertė.

2. Darbų pasidalijimas

„Gyvenimas vienuose namuose susijęs su begale ne ypač malonių dalykų, kaip antai krūvos neplautų indų, nešvarių skalbinių ir bendrų pirkinių sąrašais. Prieš kimbant į bendrą buitį, patartina pasiskirstyti konkrečius darbus, – nurodo H. Quinn. – Kad ir kokie organizuoti būtumėte, neprošal įsitikinti, kad ir kita pusė pasiryžusi elgtis geranoriškai, kad nusiteikimas rūpintis namų gerove – abipusis.“

3. Finansai

Net jeigu esate iš tų, kuriems nejauku užvesti kalbą apie pinigus, su partneriu finansų klausimą aptarti privalu.

„Dabar, kai antraščių apie augančias pragyvenimo išlaidas pavyksta aptikti kiekviename dienraštyje, ne metas slėpti, kiek uždirbate, – aiškina H. Quinn. – Turite atsakyti į klausimus, ką galite sau leisti, ar turite pasiėmę paskolų, kokiems dalykams, jūsų galva, reikia teikti prioritetą ir kaip bus dalijamasi nuomos ir kitokiais mokesčiais.“

4. Kas dar lankysis arba gyvens judviejų namuose

Turite susitarti, kam gali būti leista pažeisti bendrą gyvenamąją erdvę, t. y. apsibrėžti tam tikras ribas ir taisykles.

„Nors iš pat pradžių šio klausimo gali nė neiškilti, jį taip pat reikia apsvarstyti, – įsitikinusi H. Quinn. – Gal kuris nors iš jūsų svajoja apie gyvūną augintinį? Gal turite bičiulių, kurie be jokių skrupulų ateina „į svečius“ ir užsisėdi iki išnaktų? Gal kuris nors iš jūsų daug labiau mėgsta draugiją negu kitas? Gal partneris arba jūs dirbate iš namų?“

Atsakius į ekspertės paminėtus klausimus, bus daug lengviau įsivaizduoti, kaip tinkamai pasidalyti namų erdvę: nors ji bendra, privalote atminti turintys teisę į atsiribojimą, kai šito norite.

5. Kaip elgtis, jei bendro gyvenimo planas sužlugtų

Galėtų kilti klausimas, ar vertas imtis to, ką jau planuojama užbaigti. Visgi atminkite, kad bendra buitis – nemenkas iššūkis, todėl vien praktiniais sumetimais reikėtų aptarti, ką tektų daryti, jei jis pasirodytų per sunkus.

Verta aptarti, kad ir tai, kam priklausys baldai, kuriuos įsigijote gyvendami kartu, mano H. Quinn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją