– Pirmosios menstruacijos gali prasidėti būnant skirtingo amžiaus. Kokio amžiaus būnant ar kokius brendimo etapus išgyvenus reikėtų sunerimti, jeigu pirmosios menstruacijos dar neprasidėjo?

– Mergaitės Lietuvoje dažniausiai pradeda bręsti 10-14-os metų amžiaus, baigia – 13-18-os metų. Dažniausiai brendimas prasideda telarche – krūtų brendimu, tačiau apie 15 procentų mergaičių pirma atsiranda plaukuotumas gaktos srityje ir tik vėliau arba kartu pradeda bręsti krūtys.

Menstruacijos (mėnesinės) paprastai atsiranda vėliau – praėjus apytiksliai 2-2,5 metų po krūtų augimo pradžios (11–16 metais) – tai vadinama menarche. Be šių, jau minėtų pokyčių, taip pat įvyksta augimo šuolis, kūno formų, svorio pokyčiai, atsiranda plaukuotumas pažastyse, 6–12 mėnesiai iki menarchės atsiranda balkšvų išskyrų iš makšties (fiziologinė leukorėja), mergaitė bręsta psichologiškai. Visi šie pokyčiai skirtingoms mergaitėms vyksta skirtingu laiku, priklausomai nuo rasės, genetikos, sveikatos būklės, tačiau yra orientyrai, kada jau vertėtų sunerimti ir kreiptis į gydytoją.

Pas gydytoją reiktų apsilankyti, jei brendimas prasidėjo anksčiau, nei 8 metų amžiaus, jei 14 metų amžiuje dar nėra nei vieno brendimo požymio, jei 16 metų ar 3 metai nuo telarchės pradžios dar neprasidėjo menstruacijos. Tai gali būti individualios fiziologinės priežastys, bet gali būti ir patologija, todėl reikalinga gydytojo konsultacija ir ištyrimas.

Menstruacijos

– Kokios pertraukos tarp menstruacijų galimos, kol jų ciklas nusistovi? Kiek metų gali tęstis toks nepastovumas?

– Menarchės pradžioje, pirmus vienerius ar dvejus metus, menstruacijų ciklas paprastai būna nereguliarus – tarp menstruacijų gali būti ir 3 mėnesių tarpas, ir ilgesnis, jos gali tęstis tik 2-3 dienas, kraujavimo gausumas gali svyruoti. Taip yra todėl, kad pradžioje ne kiekvieno ciklo metu įvyksta ovuliacija, kūnui reikia laiko prisiderinti prie hormonų pokyčių. Tačiau trečiaisiais metais jis nusistovi 95 procentams merginų.

– Koks yra „normalus“ ciklas?

– Dažniausiai jaunų merginų ciklas yra 21–45 dienos, o mėnesinės trunka 2-7 dienas. Pastoviausia ciklo trukmė yra 20–40 metų amžiaus, tada ciklas būna 28 (+-7) dienos, vėliau ciklas ima trumpėti, likus 10 metų iki menopauzės vėl gali atsirasti nereguliarumas. Per menstruacijas vidutiniškai netenkama apie 30 ml kraujo, daugiausiai 80 ml.

– Kokių „nukrypimų“ nuo šio ciklo pasitaiko ir kodėl? Kokios ciklo svyravimo priežastys yra natūralios ir pasitaiko sveikoms moterims?

– Mėnesinių ciklas nebūtinai turi būti griežtai tikslus, pvz., kiekvieną kartą vis 28 dienos tiksliai ir nei viena diena daugiau ar mažiau, arba kraujuoja būtent 5 dienas. Šioks toks svyravimas gali būti ir sveikoms moterims. Tačiau jei ciklas yra trumpesnis nei 21 diena ar ilgesnis nei 45 dienos, kraujuojama ilgiau nei 8 dienas ar labai gausiai, reikia kreiptis į ginekologą ir aiškintis to priežastis.

– Kokie sveikatos sutrikimai (ar kitos priežastys) gali sutrikdyti menstruacijų ciklą? Ko reikėtų vengti (arba kaip reikėtų gyventi) norint, kad menstruacijų ciklas nesutriktų?

– Visi nukrypimai nuo normos yra vadinami nenormaliu kraujavimu iš gimdos. Tai gali būti ir nereguliarios mėnesinės, mėnesinių dingimas (amenorėja), prailgėjęs ar sutrumpėjęs ciklas, gausus ar/ir ilgas kraujavimas, kraujavimas tarp mėnesinių. Moters hormoninė sistema yra gana labili, ją gali paveikti įvairūs veiksniai. Mėnesinių ciklas gali sutrikti dėl streso, stiprių emocijų (sesijos, kelionės ir t.t.), staigaus ir didelio svorio netekimo, dietų, intensyvaus sporto.

Pašalinus šias priežastis ciklas turi atsistatyti. Būtų naivu tikėtis gyvenimo absoliučiai be jokio streso, ypatingai besimokančioms merginoms, kurios jaudinasi prieš testus, kontrolinius, egzaminus, kurios nori keliauti po kitas šalis. Tačiau visgi reikia pagalvoti, ką galima būtų padaryti, kad išvengtume kuo daugiau stresinių situacijų. Taip pat reiktų nesiimti griežtų dietų, maitintis sveikai ir suvalgyti reikiamą jaunam organizmui kalorijų kiekį, kiekvieną dieną būti fiziškai aktyviai, tačiau nealinti savęs itin intensyviomis treniruotėmis.

Menstruacijos

Nenormalų kraujavimą gali sukelti ir kitos, rimtesnės, priežastys, tada jau verta kreiptis į ginekologą. Dažniausia reprodukcinio amžiaus moterų amenorėjos priežastis yra nėštumas. Išsiaiškinti galima tiesiog atlikus nėštumo testą. Taip pat yra begalė nenormalaus kraujavimo iš gimdos priežasčių. Tarp jų policistinių kiaušidžių sindromas, skydliaukės patologija, hiperprolaktinemija, įvairūs navikai, Kušingo sindromas, tam tikrų vaistų poveikis, uždegimai, endometriozė, krešėjimo sutrikimai, diabetas, gimdos patologijos ir t.t.

– Jeigu paauglė dar neturėjo lytinių santykių, o jos lyg ir nusistovėjusios menstruacijos užtruko – kada jau verta sunerimti ir bėgti pas ginekologą? Kokių papildomų požymių (be vėluojančių menstruacijų) gali pastebėti mergina, jeigu sutrikusių menstruacijų priežastis yra „rimta“?

– Jei mėnesinės vėluoja daugiau nei 3 mėnesius, vertėtų užsirašyti pas ginekologą. Priežasčių tam gali būti daugybė, vienos jų dažnesnės, kitos visai retos, todėl pulti jaudintis nereikia. Papildomi požymiai, simptomai priklauso nuo patologijos. Tai gali būti regėjimo sutrikimai, galvos skausmas, aknė, padidėjęs plaukuotumas, išskyros iš spenelių, bendras silpnumas, apatinės pilvo dalies skausmas, dažnai ir lengvai atsirandančios mėlynės ant kūno, ilgai negyjančios žaizdos...

– Jeigu mergina ar moteris jau turėjo lytinių santykių, o jos menstruacijos vėluoja – ar tai reiškia, kad ji laukiasi, ar gali būti kitų priežasčių? Kaip tai išsiaiškinti pačiai?

– Vėluojančių mėnesinių priežastis tikrai gali būti nėštumas, bet gali būti ir kitos, jau anksčiau mano minėtos priežastys, todėl paprasčiausia, nusipirkus vaistinėje ar parduotuvėje, namie atlikti nėštumo testą. Paprastai rekomenduojama jį atlikti mėnesinėms vėluojant bent 10 dienų. Jo tikslumas nėra šimtaprocentinis, todėl neatsistačius ciklui ar esant teigiamam nėštumo testui, reikia kreiptis į ginekologą.

Menstruacijos

– Kada apskritai sutrikusių menstruacijų klausimą reikia spręsti su ginekologu, o kada užtenka ramiai luktelėti?

– Tikrai dažnai mėnesinių ciklo sutrikimus sukelia „nekaltos“ priežastys – kelionė lėktuvu, egzaminas, kraustymasis iš vienos gyvenamosios vietos į kitą... Tada užtenka ramiai luktelėti ir nebūtina atakuoti poliklinikos. Gyvenančios lytinį gyvenimą merginos turėtų namuose atlikti nėštumo testą. Tačiau ciklui neatsistatant ar sutrikimams kartojantis, reikia apsilankyti pas ginekologą, aiškintis priežastis ir būtina gydyti, nes tai gali turėti įvairias nepageidaujamas pasekmes ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)