Anot Ž. Šriubšos, moters savigynoje vienas svarbiausių punktų yra prevencija, kad tokia situacija neįvyktų. „Jei jūs sugalvojote eiti į vakarėlį, pasidomėkite, kokie ten bus žmonės, pažįstami, nepažįstami. Kas jus parveš, kaip grįšite. Vartosite alkoholį ar ne. Avėsite aukštakulnius ar ne. Jei taip, gal yra galimybė važiuojant namo persiauti sportiniais bateliais, kad būtų lengviau pabėgti, jei prireiks“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, praverstų su savimi nešiotis ir savigynos priemones. „Pati paprasčiausia – dujų balionėlis. Ji suveikia. Kažkiek pristabdys užpuoliką, kad spėtumėte pabėgti. Kita – taktinis žibintuvėlis. Jis yra nedidelis, kaip tušinukas, metalinis. Jį reikia laikyti rankoje. Netikėtai pašvieskite užpuolikui į akis, laikydami žibintuvėlį kuo arčiau savęs. Jis žmogų kuriam laikui apakins ir spėsite atsitraukti. Žibintuvėliai būna su stroboskopu, gali suveikti net geriau už dujas. Atlikus veiksmą su dujomis ar šviesa, iškart reikia judėti iš tos vietos. Užpuolikas užsimerks, stengsis įsikibti į jus, jei įsikibs, nepaleis. Todėl papurškiat ir – į šoną. Jei nieko neturite, pasiimkite metalinį tušinuką, laikykite jį delne ir trenkite aštriu galu į plaštaką, į žandą. Taip pat tą galima padaryti su raktais, pincetu. Tik šiuos daiktus reikia turėti delne, o ne kažkur rankinuke“, – teigė treneris.

Jei rankinuke neturite jokių aštrių daiktų, jis ragina naudotis tuo, ką davė gamta. „Pirmiausia eidami tamsiu paros metu, žvalgykitės. Net jei užpuolikas yra stiprus, kuo anksčiau jį pamatysite, tuo geriau. Tai sekundžių klausimas. Bet net ir trys sekundės gali išgelbėti gyvybę. Anksčiau pamatysite, anksčiau pradėsite šaukti. Balsas yra vienas pagrindinių jūsų ginklų. Užpuolikai bijo triukšmo. Kitas jūsų ginklas – nagai. Suleiskite juos į kaklą, į akis. Nagu pasieksite akies obuolį, jį pažeisite, užpuolikas bus priverstas jus paleisti. Jei nusikaltėlis jus prisitraukinėja, automatiškai norisi jį stumti nuo savęs, bet ilgai stumti jūs negalėsite, pavargsite. Reikia ne atstūminėti, o atvirkščiai – priartėti, padaryti žalą ir bėgti. Jei jis traukia jus prie savęs norėdamas pabučiuoti, kąskite į kaklą, lūpas, ausį. Jei jis bus bailus, o toks ir yra vidutinis užpuolikas, kokių yra daug, tikrai to užteks. Reikia suprasti, kad čia ne sportas, ne humanizmo pamokos. Tai savigyna. Visos priemonės tinka. Aukštakulniais galite treptelėti per pėdą, skaudės. Svarbiausiai – nebijoti“, – sakė Ž. Šriubša.

Kiti moters ginklai – kojos ir alkūnės. „Moters stipriausia vieta yra dubuo. Jei užpuolikas jus pastvėrė, susikoncentruokite ne į tą vietą, kur jis jus laiko, o sutelkite dėmesį į kojas. Spirkite. Smūgis iš kelio ar alkūnės yra penkis kartus stipresnis nei iš rankos ar kumščio. Jei trenksite su alkūne per žandikaulį, galite ir be sąmones žmogų palikti“, – teigė specialistas.

Dar vienas ginklas – bandyti susitarti. „Jei užpuolikas yra išgėręs, kalbėkite, užliuliuokite, sutarkite. Netylėkite. Žiūrėkite į akis, ar užkabino, ar bent kažkiek sukluso. Naudokitės tuo“, – patarė pašnekovas.

Tuo atveju, jei užpuolikas turi peilį, treneris ragina neerzinti. „Tokiu atveju geriau laikykite atstumą, ką beprašytų, viską duokite. Ramiai. Peilis yra nedėkingas ginklas. Gali savigynos treniruotis, bet vis tiek padurs“, – sakė Ž. Šriubša.

Jei puola dviese, pasiduoti nereikėtų. „Reikia šaukti, gal kas nors išgirs, kandžiotis. Jei mokate kokius kovinius užlaužimus, nuostabu, bet absoliuti dauguma nemoka. Turite būti kaip gyvsidabris, kaip žuvis, visada judėti, kad jūsų nepastvertų, kad neišlaikytų“, – patarimais dalijosi treneris.

Anot jo, tiek treniruotas žmogus, tiek netreniruotas tamsioje gatvėje jaučia baimę, bet treniruoto žmogaus neapima panika. „Treniruočių rezultatas pasijunta po pusės metų, jei treniruojiesi kasdien po valandą. Bet žinia, kad daugelis tiek laiko neturi, todėl bent kažkokios žinios yra gerai“, – sakė Ž. Šriubša. Jis parodė keletą pratimų, kurie galėtų padėti apsiginti netikėtoje situacijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)