– Pradėkime nuo to, kaip dažnai būtų saugu darytis gelinį manikiūrą, kad nekenktume nei nagams, nei odelėms?

Ieva: Visų pirma, turėtume atskirti paslaugas: manikiūrą, kaip odelių karpymą, atstumdymą, nago plokštelės trumpinimą, formos suteikimą. Ir lakavimą: paprastą, gelinį, nagų priauginimą. Nėra tikslių gairių, kaip dažnai daryti pertraukas tarp gelinio lakavimo. Reikėtų įvertinti nagų ir aplink juos esančių odelių būklę. Jei nagai pakitę (pasikeitusi jų spalvą, storis, tvirtumas, nago plokštelės reljefas ar kita), vietoj ėjimo į saloną ir siekio šias problemas paslėpti po storu lako sluoksniu – visada pirmiausiai rekomenduotume užsirašyti pas gydytoją dermatovenerologą konsultacijai.

Kad išlaikytumėte sveikus nagus – rekomenduojame daryti mažiausiai vienos ar dviejų savaičių pertraukas tarp lakavimų ir nepamiršti nagus bei odeles kelis kartus per dieną sudrėkinti specialiu aliejumi ar drėkinamuoju kremu, kad išvengtumėte nagų trapumo bei skilinėjimo.

– Dabar yra įvairiausių lakavimų: paprastas, gelinis, priauginami nagai. Kuris iš jų yra saugiausias?

Ieva: Saugiausias yra paprastas, kitaip vadinamas tradicinis, nagų lakavimas. Gelinis lakas, lyginant su tradiciniu, daug sunkiau nusivalo. O kad dėl to neišvengiamai yra žalojama nago plokštelė, įrodo ir 2012 metais publikuotas mokslinis straipsnis Journal of cosmetic Dermatology, kuomet buvo matuojamas nago storis ultragarso aparatu prieš ir po gelinio lakavimo. Po gelinio lako nuėmimo stebėtas nežymus nago plokštelės suplonėjimas.

Kalbant apie priaugintus akrilinius nagus, tam, kad dirbtinis nagas priliptų, natūralios nagų plokštelės paviršius turi būti nušlifuotas (jį dildinant) iki tol, kol pasidarys šiurkštus. Tai plonina nago plokštelę, todėl nagai tampa silpnesni, plonesni. Be to, iš metilo metakrilato pagaminti nagai gali sukelti odos dirginimą.

Ieva Lingytė ir Gabija Rudzikaitė-Fergizė

– Kuo apskritai kenkia manikiūras nagams ir odelėms?

Ieva: Jei procedūrą atlieka patyręs specialistas, kuris pirmiausia įvertina nago būklę, manikiūrą atlieka naudodamas sterilius instrumentus, netraumuodamas nei nago plokštelės, nei odelių, tai neturėtų pakenkti.

Jei šių rekomendacijų nesilaikoma, gali prisidėti infekcijos, kurias sukelia mikro ir makro traumos, atsirandančios dildinant ar apkerpant odeles, todėl odelių karpymas yra nerekomenduojamas ir reikėtų nuo jo susilaikyti.

Nagų lakuose ir stiprikliuose yra tam tikrų cheminių medžiagų (akrilatų, formaldehido ir kitų), kurios gali sukelti kontaktinį dermatitą ir lėtinę paronichiją (arba paprasčiau tariant – nago volelio uždegimą), kai lakas užtepamas ant nago odelių. Įdomu ir tai, kad gelinis manikiūras gali sukelti akių vokų dermatitą, kuris atsiranda dėl nagų dulkių pernešimo oru.

Be to, po lakavimo gali pasikeisti nagų plokštelių spalva (dažniausiai į raudoną ar geltoną), bet net ir negydant šie pokyčiai turėtų išnykti per dvi savaites.

Trauminė onicholizė – nago plokštelės atsiskyrimas nuo nago guolio – yra kita neretai pasitaikanti problema. Ji dažnai siejama su lėtiniu nago volelio uždegimu, kuris atsiranda dėl infekcijos, patenkančios per žaizdeles, atsiradusias po nago odelių apkarpymo. Jeigu apynagių srityse po procedūros matosi tinimas, paraudimas ar šias vietas skauda – reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Gabija: Tik neretai pacientai į apžiūrą atvyksta su lakuotais nagais. Reikėtų nedaryti šios klaidos, kadangi per laką apžiūra negalima, ir atvykti su švariais, nelakuotais nagais.

– Kokias infekcijas galima „pasigauti“ manikiūro salone?

Ieva: Jei manikiūrui naudojami nesterilūs instrumentai – labai įvairias: pradedant nuo grybelinių, bakterinių, virusinių infekcijų (įskaitant žmogaus papilomos virusą sukeliantį karpas ir herpes simplex virusą) ir baigiant rečiau pasitaikančiomis – hepatitu B, C ir žmogaus imunodeficito virusu.

Gabija: Dėl savo pačių saugumo turėtume susipažinti su specialisto kvalifikacija, pasiteirauti apie daugkartinių įrankių sterilizavimą (jie iš sterilizavimo pakuotės turi būti ištraukiami prie jūsų). Tie įrankiai, kurie negali būti sterilizuoti, naudojami vienkartiniai ir po procedūros yra išmetami. Jei atvykus į procedūrą jums kyla abejonių dėl aplinkos ar įrankių higienos, atsisakykite tokios paslaugos.

– Daug kalbama apie UV lempų sąsajas su odos vėžiu, ar tai pagrįsta? Kokios yra naujausios išvados? Kaip dažnai yra per dažnai?

Gabija: Kelių apklausų duomenimis, net apie 85 proc. nagų salonų lankytojų pageidauja atlikti gelinį manikiūrą.

Literatūros duomenys nevienareikšmiai, tačiau kai kurių autorių duomenimis, UV apšvita gelinio lakavimo metu gali būti susijusi su padidėjusia odos vėžio rizika ir fotosenėjimu. Tiksliam žalos įvertinimui trukdantys faktoriai yra nevienodas išspinduliuojamas UVA spindulių kiekis, nuo meistro priklausantis ekspozicijos laikas, spindulių apimamas plotas.

Atskirai aptarkime vadinamąsias LED lempas. Jos pasižymi greitesniu veikimu, tad sparčiai išpopuliarėjo salonuose. Visgi, šios lempos nėra saugesnės nei įprastos UV lempos. Kai kurios LED lempos pasižymi tokia pat ar netgi intensyvesne UVA spinduliuote ir vėžinių odos pakitimų bei fotosenėjimo rizika.

– Kaip tų visų pavojų išvengti ar bent jau sumažinti riziką?

Gabija: Atidžiai rinktis specialistą, kuris atlieka manikiūrą ir lakavimą. Lakavimą ilgalaikiu laku rinktis esant progoms, šventėms, atostogoms. Nuolatos, be perstojo atliekant lakavimą, galima nepastebėti nagų ligų, pokyčių, tad reiktų atlikti pertraukas tarp lakavimų.

Rekomenduojame į gelinio lakavimo procedūrą atsinešti ir prieš lakavimą susitepti SPF50 plataus UVA ir UVB spektro kremu nuo saulės ar mūvėti pirštines be pirštų galų. Juk sakoma, kad rankų oda išduoda moters amžių, o mes senėjimo proceso spartinti nenorime.

– Kam manikiūro apskritai nerekomenduotumėte daryti?

Gabija: Gelinio lakavimo nerekomenduojame atlikti esant nago ar aplinkinių audinių infekcijoms (bakterinėms ar grybelinėms), turint apynaginių karpų, atsiskyrus nago plokštelei, turint atvirų žaizdų delnų ar padų odoje, sunkios eigos egzemos, psoriazės, dermatito ir kitų ligų bėrimus aplinkinėje odoje.

Taip pat – gydantis įvairias kitas nagų ligas (pvz., nagų grybelį, nagų psoriazę, plokščiąją nagų kerpligę), esant plonai, pažeistai nago plokštelei. Gelinio lakavimo metu, net taisyklingai naudojamos priemonės, freza, sukelia nago plokštelės mikrotraumą, tad infekcijas galima „įnešti giliau“, pabloginti jau esamą nago būklę, be to, nematysime gydymo efekto, jei toks skiriamas.

Kita vertus, higieninis, medicininis manikiūras, pedikiūras, jei kalbame kaip apie nago ir odelių, odos aplink priežiūrą, galimas net esant kai kurioms ligoms, pavyzdžiui, medicininio pedikiūro paslauga esant nuospaudoms, dėl grybelio sustorėjusių nagų minkštinimas, dildymas, atšokusio nago protezavimas ir kita. Kiekvienas atvejis, jei kyla abejonių, turėtų būti aptartas su gydytoju.

Ilgalaikis manikiūras

– Kokia nagų būklė byloja, kad jau reikia pertraukos?

Gabija: Jei nagas tapo jautrus, trupantis, plonas, atsirado paviršiaus netolygumų – pailsėkite nuo gelinio lakavimo, leiskite nagui nuaugti.

Jei pastebite nago plokštelės spalvos pakitimus (nagas pagelsta, pažaliuoja), ypač prasidedančius viename krašte, lydimus plokštelės sustorėjimo, trupėjimo, atsisluoksniavimo – nuimkite gelinį laką ir kreipkitės į gydytoją dermatovenerologą. Tai – galimų infekcijų požymiai.

Ieva: Atskirai reiktų paminėti odos ir audinių sudirgimą bei alergijas nagų priauginimui ir lakavimui naudojamoms priemonėms. Jei pastebėsite aplinkinių audinių paraudimą, lupimasį, bėrimą, pūsleles, tai gali būti dermatito požymiai, tokiu atveju gelinį lakavimą nutraukite.

– Teko girdėti, kad nagui manikiūras nekenkia, nes ta pažeista dalis vis tiek nuauga. Ar tai tiesa?

Gabija: Nago augimas iš tiesų vyksta nuo nago matrikso, tačiau atliekant įvairias manipuliacijas, ypač karpant odeles, galima sutrikdyti nago kraujotaką ir tokiu būdu pažeisti nago augimo liniją.

Užsikrėtus nago infekcija, pažeidimas nesunkiai gali išplisti po visa nagą, tad šis „lokalaus pažeidimo” argumentas neatspindi tiesos.

Be to, net jei pažeidimas tik vietinis, rankų nagų nuaugimas gali užtrukti apie 6mėn., kojų nagų – 1 metus ar ilgiau. Tad kas norėtų tiek laiko patirti nagų pažeidimo sukeltus nemalonius pojūčius?

– Ką dar moterys turėtų žinoti apie manikiūro žalą?

Gabija: Be abejo, gražiai nulakuoti, sveiki nagai suteikia pasitikėjimo savimi, yra saviraiškos ir įvaizdžio dalis. Tačiau manikiūras gali tapti kenksmingas tuomet, kai atliekamas nesilaikant higienos normų ir saugaus manikiūro principų, nepaisoma pakitusios nagų, odos būklės ar gretutinių ligų, atliekamas ilgą laiką be pertraukų. Tad linkime manikiūru bei lakavimu mėgautis saikingai bei
saugiai. Ir nepamirškite apsauginio kremo nuo saulės!

Daugiau skaitykite tinklalapio apieoda.lt Facebook ir Instragam paskyrose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją