Siūlome pagalvoti ir susikurti savo šeimos ritualus ir pateikiame keletą idėjų iš naujai išleistos, lektoriaus, verslininko ir santykių eksperto, Vytauto Jančiausko knygos „Santykių ritualai“, skelbiama pranešime spaudai.

1. Ritualas: slapta kalba

Žmogus nesąmoningai ar sąmoningai naudoja neverbalinę kūno kalbą. Ji kartais pasako daugiau negu žodžiai: sukryžiuotos rankos, lengvai kedenama plaukų sruoga. Tai kūno kalba, siunčianti žinutę aplinkai. Įsivaizduokite, kaip būtų miela, jeigu gausiame giminės susitikime prie šventinio stalo, turėtumėte kelis ženklus, kurių prasmę suprastumėte tik jūs ir mylimoji(sis).

Vytautas Jančiauskas knygoje aprašo, kaip žaismingai galima pranešti draugui, kad jo pasiilgai, pagavus jo žvilgsnį šventėje, tarp gausybės žmonių: „Naudodamasi momentu, lėtai užmerki akis ir vėl atsimerki, taip nebyliai ištardama „pasiilgau“.

Matai, kaip kitame kambario gale lūpos suformuoja „bučkio formą“ ir prie jų priglunda du suglausti pirštai. Nusišypsai, nes ką tik gavai atsakymą „aš taip pat.“ Susitarkite su partneriu, kokius kūno ženklus naudosite, ką jais norėsite pasakyti.

2. Ritualas: šventadienis be interneto

„Visą dieną leiskite kartu. Gaminkite valgyti, eikite pasivaikščioti, važiuokite pabūti gamtoje, daug kalbėkitės. Dėmesį sutelkite į vienas kitą, ne į aplinką.“

Net jeigu ir atrodo, jog gerai pažįstate savo antrąja pusę ir visos temos iškalbėtos, diena be interneto galėtų būti puikus metas pasisemti naujų įspūdžių ir gerų emocijų. Suraskite jus abu jungiančius užsiėmimus: nueikite į seminarą, žaiskite stalo žaidimus, boulingą, pagaminkite šventinius pietus kartu pagal naują receptą. Pasidalinkite savo 5-iais didžiausiais ir slapčiausiais troškimais, kurių niekada nedrįsote pasakyti gyvenimo partneriui.

3. Ritualas: niekučių diena

Pasak V. Jančiausko, šiam ritualui tiks nedidelės, be galo mielos dovanėlės: „Puikiai pagal paskirtį tarnaus širdelės formos kvepiantis muilas, smilkalai, žvakės, kvepianti druska (su palinkėjimu, kad tavo jausmams nepritrūktų druskos), obuolys (sveikatos ir vaisingumo simbolis), šokoladas (kad gyvenimas būtų saldus), kruopos (kad visko užtektų), vynuogių kekė (kad jas valgytum iš mano rankų) ir t. t. Svarbiausia, kad jos būtų su meilė įpakuotos ir sukeltų šypseną mylimosios(jo) veide. Galite nuspręsti, kiek šių dovanėlių padarysite per šią niekučių dieną.

4. Ritualas: padėkos diena

Tikriausiai kartas nuo karto iš savo mylimojo(sios) lūpų išgirstate žodžius „ačiū“, „prašau“, tačiau pasirinktą padėkos dieną, sudėkite visą savo meilę ir dėmesį tardami šiuos žodžius. Paieškokite atmintyje, už ką jautėte dėkingumą, tačiau jo taip ir neišreiškėte! Šią dieną laikas prisiminti, koks nuostabus yra jūsų gyvenimo partneris, ką jis daro dėl jūsų ir šeimos kiekvieną dieną – eina į darbą, rūpinasi šeimos finansais. Argi tai neverta padėkos?! Išklausė jus, prajuokino, išvirė kavos, padarė vakarienę: visos šios smulkmenos, už kurias padėkosite taps nebe savaime suprantamos, bet įgis naują prasmę.

5. Ritualas: išminties ir prasmės ieškojimas kartu

Šventadienis – laikas, kai galite atrasti, sužinoti kažką naujo. Pavyzdžiui: jeigu einate į bažnyčią Šv. Velykų rytą, galite iškelti klausimą, kodėl bažnyčioje smilkoma, kodėl kunigai apeigų metu apsirengę būtent tokios spalvos rūbais? Iškelkite klausimą ir ieškokite atsakymų kartu. Taip ne tik sužinosite kažką naujo, tačiau ir atrasite naujų progų pasikalbėti, išdėstyti savo mintis, požiūrį. Galite paklausti vienas kito: koks maistas yra pats sveikiausias, kas tavo gyvenimui suteikia didžiausią prasmę, ką galėtum papasakoti apie Japoniją?

Kodėl ritualai gali pagerinti jūsų santykius? Kurdami savo santykių ritualus ir apsisprendę jų laikytis, sąmoningai pasakote savo mylimajam, kad jis yra svarbus, mylimas, reikalingas ir sulaukiate tokio pačio atsakymo. Ilgasis savaitgalis gali būti taip laukta proga žaismingai įžiebti naują ugnelę tarpusavio santykiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)