„Vasara yra pats geriausias metas išbandyti menstruacinę taurelę, nes tai vienintelė moterų intymios higienos priemonė, su kuria galima drąsiai maudytis jūroje, eiti į „laukinius“ žygius gamtoje, važiuoti dviračiais ar netgi daryti sudėtingus jogos ar gimnastikos pratimus. Menstruacinės taurelės nematyti, net jei esate nuoga“ – sako Vilmantė Markevičienė, eko-sertifikuotų higienos prekių ženklo „Gentle Day“ bendraturtė.

Gydytoja akušerė-ginekologė Akvilė Statnickaitė ryžosi priimti iššūkį ir pati išbandė menstruacinę taurelę, kad galėtų kompetentingiau patarti savo pacientėms. Pasak jos, šiuo metu itin populiarėjant gamtos apsaugai, populiarėja ir menstruacinių taurelių naudojimas mėnesinių metu. „Vis dažniau iš pacienčių sulaukiu klausimų apie šią higienos priemonę bei ginekologo požiūrį į ją“, – sako A. Statnickaitė.

„Dešimtmečius naudojami įklotai ir tamponai nekeldavo didelio susidomėjimo tuo, kas jiems nutinka po naudojimo. Tačiau šiandien matome vaizdus, kaip jūros gyvūnai miršta, prisiriję smulkių plastiko dalelių. Jei ilgus metus mąstėme tik apie tai, kas mums, moterims, sukeltų mažiau nepatogumų „tomis“ dienomis, tai šiandien vis dažniau susimąstome apie sveikesnius ir mažesnę žalą aplinkai darančius higienos produktus“, – teigia V. Markevičienė.

Teigiama, jog menstruacinė taurelė yra pati ekologiškiausia menstruacijų higienos priemonė, nes tinkamai naudojama gali tarnauti 2-5 metus, o po to būti perdirbama (jeigu yra pagaminta is TPE – termoplastinio elastomero).

Ginekologė pažymi, kad menstruacinė taurelė, skirtingai nei įklotai ar tamponai, surenka menstruacijų kraują, o ne sugeria jį. Ji yra dedama į makštį, kur apgaubia gimdos kaklelį ir neleidžia kraujui pratekėti.

„Taurelės tinka moterims, kurioms dėl jautrios makšties netinka higieniniai paketai ar dėl pasikartojančių makšties infekcijų nerekomenduojamas tamponų naudojimas, tačiau moterys turi mokėti taurelę taisyklingai įsidėti, išsiimti ir dezinfekuoti“, – įspėja medikė.

Anot gydytojos – „makštimi ir jos sveikata reikia rūpintis kaip veidu – ant jo nededate bet ko, ypač tada, kai jis yra labiausiai pažeidžiamas“.

Akušerė-ginekologė prisipažįsta, kad ir jai, kaip ir daugeliui moterų, iš pradžių buvo keblumų išmokstant menstruacinę taurelę įsidėti ir išsiimti, bet vėliau viskas vyko sklandžiai.

Gydytoja pažymi, kad reikia tinkamai pasirinkti taurelės dydį, nes per maža ar per didelė taurelė gali kelti diskomfortą. Taurelės dažniausiai būna S, M ir L dydžio, o jas rinktis patariama pagal menstruacijų gausumą bei įvertinus anatomines konkrečios moters kūno savybes.

Smulkaus sudėjimo, jaunoms, negausias mėnesines turinčioms merginoms tinkamiausias S dydis, o gimdžiusioms moterims ar turinčioms vidutinio gausumo ar labai gausias mėnesines – M arba L.

Ginekologė pastebi, kad moterys dažnai klausia, ar naudojant taurelę sumažėja skausmai, sutrumpėja menstruacijos.

„Ne, menstruacijų trukmė trumpėja su amžiumi: maždaug nuo 25–30 metų ciklas gali pradėti keistis. Nebūtinai trukme, o, pavyzdžiui, gausumu, skausmingumo laipsniu ir panašiai. Menstruacinė taurelė niekaip neveikia menstruacijų ciklo trukmės ar kraujavimo intensyvumo, nes tai yra priemonė menstruacijų kraujui surinkti, bet ne reguliuoti.

Skausmus mažinti gali teigiamos emocijos, vaistai, hormoniniai preparatai, fizinis aktyvumas, kai kurie maisto produktai ir panašiai. Ciklo sutrumpėjimą gali veikti stresas, nemiga, svorio metimas, vaistai, amžiaus pokyčiai, ir daugelis kitų faktorių“, – teigia A. Statnickaitė.

Anot V. Markevičienės, moterys dažnai be reikalo baiminasi, kad menstruacine taurele sudėtinga naudotis. Yra kelios paprastos taisyklės:

– Prisipildžiusią menstruacinę taurelę reikia švariomis rankomis išimti, išpilti kraują ir išplauti švariu vandeniu, tada – įsidėti atgal.

– Po kiekvieno ciklo taurelę rekomenduojama dezinfekuoti paprasčiausiu būdu – išvirinti.

Mitas, kad taurelę reikia išsiimti šlapinantis ar tuštinantis. Nereikia ir išsimaudžius, nes vanduo per taurelę į vidų nepatenka.

Ginekologės A. Statnickaitės teigimu, taurelę galima naudoti ir turint kontraceptinę spiralę, tačiau tai reikėtų daryti itin atsargiai.

„Taurelės naudojimas turint spiralę galimas, tačiau moteris turi būti įspėta apie atidesnį taurelės įdėjimą ir išėmimą, kad nepatemptų spiralės siūlų ir netyčia jos neištrauktų“, – sako ji.

Ar gali būti, kad taurelė tempia žemyn gimdą? Pasak medikės, natūraliai gimdos ar kitų mažojo dubens organų slinkimo taurelės naudojimas nesukelia. Visais kitais rūpimais klausimais ji pataria kreiptis į savo ginekologą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)