1. Moterų grožis ir jaunystė

Neskubėkite gerti kavos, jei ryte sunku keltis ar greitai pavargstate. Mūsų organizmas visada siunčia signalus. Jei ryte sunku keltis, greitai pajuntate nuovargį, reikia patikrinti skydliaukės hormonus. Jei trūksta tireoidinių hormonų, rytais jaučiamas noras ilgiau pagulėti lovoje.

Mankštinantis, sportuojant greičiau cirkuliuoja kraujas, todėl nervų ir raumenų ląstelės geriau aprūpinamos deguonimi ir maistingomis medžiagomis. Bet pakanka prisėsti ar prigulti, ir kraujotaka vėl sulėtėja, žmogus vėl pajunta sunkų nuovargį. Todėl patartina atlikti tyrimą, o prireikus pakoreguoti mitybą arba gydytis.

2. Atsipalaiduokite ir tinkamai maitinkitės

Per mažai valgant sumažėja hormonų lygis ir susidaro sąlygos organizmo degradavimo procesams. Tas pats pasakytina ir apie persivalgymą, nesaikingą cukraus, alkoholio vartojimą – tai spartina senėjimą, silpnina valią, skatina ankstyvą senėjimą.

Patartina subalansuoti mitybą, kad organizmas pats pasiimtų visko, ko reikia, iš maisto. Valgyti reikia lėtai, atsipalaidavus.

3. Nuovargis – ne senatvės požymis

Dažnai sakoma, kad nuovargis – pirmas senatvės požymis. Neva, organizmas sensta, nebeatlaiko ankstesnių krūvių. Galite stengtis išsaugoti įprastą gyvenimo būdą, bet išbalęs veidas išduos nuolatinį nuovargį.

Pasitikrinkite lytinių hormonų lygį, ypač estradiolo – šie hormonai mažina arba apskritai pašalina nuovargį. Kai trūksta šių hormonų, visą dieną jaučiamas nuovargis.

4. Sportuokite

Reguliarus fizinis aktyvumas skatina organizmą gaminti augimo hormoną. Šis hormonas didina organizme kalio kiekį, tuo pačiu gerina ląstelių aktyvumą pagyvenusiems žmonėms. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad vartoję augimo hormoną suaugę žmonės jautėsi geriau.

5. Papildyk organizme trūkstamas organinių elementų atsargas

Geležis teikia energijos, reikalingos įprastai gyvybinei veiklai. Vitaminas B12 aprūpina organizmą pastovia energija. Jis dalyvauja susidarant eritrocitams ir prisotina ląsteles deguonimi. Kofermentas Q10 didina ištvermę, kartais jis žymiai pagerina širdies veiklos parametrus. Magnis dalyvauja daugelyje medžiagų apykaitos reakcijų, kurių metų išsiskiria energija – jis spartina šias reakcijas.

6. Estrogenai išlygins raukšles

Raukšlių susidarymą galima pristabdyti, nes ir raukšles, ir odos senėjimą lemia hormonų trūkumas. Pirmi nerimą keliantys požymiai: sudrimba kaklo oda, ant rankų atsiranda pigmentinių dėmių, o aplink lūpas susidaro smulkios vertikalios raukšlelės. Pastarosios rodo, kad moters organizme trūksta estrogeno.

7. Deginkitės, bet tik tada, kai saulė – mažesnio aktyvumo

Daugelis tyrimų parodė – ultravioletiniai spinduliai mažina odoje retinoidinių receptorių, todėl atsiranda vitamino A trūkumas, o tai spartina odos senėjimą, kelia vėžio grėsmę. Dėl šių priežasčių reikia naudoti apsauginį kremą nuo saulės.

8. Maisto racione privalomi antioksidantai

Ląstelių medžiagų apykaitai reikalingi laisvieji radikalai. Jų gaminasi nedidelis kiekis, o kai atlieka savo funkciją, juos sunaikina tam tikri fermentai. Jei organizme trūksta fermentų, laisvieji radikalai pradeda kenkti ląstelėms, todėl spartėja vidiniai ir išoriniai senėjimo procesai.

Labai svarbus selenas, kuris yra ląstelių antioksidantas ir saugo odą nuo senėjimo. Daugiausia seleno yra mėsoje ir žuvyje. Iš augalinių produktų seleno iš esmės yra tik svogūnuose, česnakuose, grybuose ir vaisiuose.

9. Įtraukite į mitybos racioną baltymų ir riebalų

Raudoną mėsą, žuvį ir paukštieną valgančių žmonių organizme yra 30 proc. daugiau estrogeno ir androgeno, lyginant su vegetarais. Reproduktyvinei funkcijai ir sveikatai reikalingi gyvūninės kilmės baltymai ir riebalai. Jei trūksta hormonų, kenčia visas organizmas, ypač moterų. Bet kokie nesklandumai akimirksniu atsispindi – sudrimba oda, slenka plaukai, prastėja nuotaika.

10. Mažinkite pieno produktų

Tyrimai rodo, kad vartojant daug pieno produktų, sutrinka estrogeno ir progesterono hormonų pusiausvyra. Pieno produktai skatina grybelines infekcijas. Taigi pieno, varškės, grietinės, kefyro valgykite nedideliais kiekiais. Tiesa, visiškai atsisakyti irgi nereikia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)