Santykių ekspertai pateikia septynis patarimus, kaip atsigauto po patirtos neištikimybės ir pradėti naują gyvenimo etapą – su partneriu ar jau be jo.

1. Neskubėkite priimti sprendimų, leiskite sau pagalvoti.

Kai vienas iš partnerių išduoda kitą, nepakaks gūžtelėti pečiais ir tarstelėti „viskas gerai“. Jei sužinojote informacijos, kurios realiai nenorėtumėte žinoti, bet, savaime suprantama, turėjote sužinoti, veikiausiai esate apimti negatyvių emocijų uragano. Kad ir kaip sunku būtų, svarbu neskubėti, netgi neplūsti partnerio, atsitraukti į šoną ir išgyventi visas tas emocijas.

Porų terapeutė Melissa Divaris Thompson pataria: „Nereikia priimti imupulsyvių sprendimų, vadovaujantis pykčiu ar širdgėla. Duokite sau laiko, kad atsigautumėte po patirto šoko ir pirminio informacijos rinkimo. Laikas neišgydo visų žaizdų, kita vertus, jis suteikia perspektyvos.“

2. Jei patyrėte išdavystę, jums reikės artimo žmogaus paguodos arba profesionalo pagalbos.

Neištikimybė – vieniša, izoliuojanti patirtis. Darbas su savimi naudingas, bet šiuo atveju neapsieisite be kitų žmonių paramos. Kad ir kaip nesinorėtų atskleisti to, ką išgyvenate, atsivėrimas patikimam draugui ar artimajam padės atsigauti po patirtos išdavystės.
„Vienam susidoroti su neištikimybės padariniais – be galo sunku, o ateityje tai kels dar stipresnį skausmą, – aiškina M. D. Thompson. – Jei galite skirti lėšų, patartina kreiptis į psichinės sveikatos profesionalą. Net karantino metu gali vykti virtualios terapijos seansai, nė kojos neiškeliant iš namų.“

3. Paklauskite savęs, ar dėl šių santykių verta stengtis.

Neištikimybė nebūtinai reiškia, kad partneris jūsų nebemyli, o nediskretiškumas – nebūtinai toksinių santykių požymis (kai kuriais atvejais taip yra, pvz., kai partneris verčia jausti kaltę dėl jo neištikimybės, tarsi būtumėte ją išprovokavę, kas yra absoliučiai netiesa). Bet jei pažįstate savo partnerį kaip kilnų, mylintį, jautrų žmogų, jeigu jis deda pastangas, norėdamas ištaisyti padėtį, santykius veikiausiai galima išgelbėti.

„Jei iki neištikimybės santykiuose buvo gerų dalykų, vertėtų vardan jų pasistengti, – teigia porų psichoterapeutė Esther Perel. – Paklausti, kodėl buvo neištikimi, žmonės neatsako „norėjau susirasti kitą“, jie atsako, kad „norėjo atrasti kitą savo pusę“, – pabrėžė ji. E. Perel nuomone, šiuo atveju santykius galima išgelbėti, pasitelkus kantrybę, komunikavimą ir supratimą.

Kartais neištikimybė būna katalizatorius, kuris padeda suprasti, kad jūs su partneriu vienas kitam netinkate. Šiame procese susivokti padeda specialistai.

4. Komunikuokite su partneriu, ypač jei jums reikia faktų, norint judėti į priekį.

Kai esate įskaudinti, labiausiai norisi užsidaryti, bet, norint pasveikti po išdavystės, labai svarbu komunikuoti. Jei norite likti su partneriu, atvirai pasikalbėkite apie savo poreikius, išsakykite jausmus – tai gali padėti atkurti pasitikėjimą. Kartais pirmiausia reikia detaliai aptarti tai, kas įvyko, tik po to žmonės gali judėti į priekį. Labai dažnai į naudą, jei šio proceso metu talkina profesionalas.
„Susiraskite psichoterapeutą, kuris padėtų jums užmegzti naują dialogą – tokį, kurio metu susitelkiama į jausmus, išsakomi poreikiai“, – pataria psichoterapeutė Tammy Nelson.

5. Įvertinkite santykius, galbūt kažkas juose buvo nefunkcionalaus.

Įsidėmėkite – nesate kalti, jei partneris buvo jums neištikimas. Jei partneris jus kaltina, sako, kad jūs paskatinote jį ieškoti seksualinių nuotykių, tai netiesa. Kita vertus, objektyviai apsvarstyti savo vaidmenį santykiuose yra naudinga, tai padės jums greičiau atsigauti.
„Didelė tikimybė, kad buvo pasikartojančių nefunkcionalių, negatyvių elgesio modelių, – teigia M. D. Thompson. – Bet tai – ne priežastis neištikimybei. Svarbiausia atpažinti ir įvardinti negatyvų negatyvius veiksnius, dėl kurių, tarkime, partneriai galėjo susvetimėti. Galbūt apie tai nekalbėjote. Dabar pats metas viską įvardinti ir pradėti naują, atvirą, nuoširdžią komunikaciją.“

6. Imkitės veiklų, kurios padėtų atgauti savivertę.

Neištikimybė sustiprina nepasitikėjimą savimi. Jei poroje jau buvo įtampų, po neištikimybės gali atrodyti, kad praradote dalį savo identiteto. „Išduotas žmogus neretai pasijunta taip, tarsi jam kažkas negerai, juk partneris jį atstūmė, – aiškina M. D. Thompson. – Tai absoliučiai normalu. Šiuo atveju jums padės suvokimas, kas esate, kokie jūsų privalumai ir kokie jūsų poreikiai.“

7. Pasižadėkite sau, kad atsigausite po išdavystės ir pradėsite naują etapą.

Skirkite sau laiko, kad suvoktumėte, kaip jaučiatės, ir nuspręstumėte – likti santykiuose ar pasukti skirtingais keliais. Galite skirti sau konkretų laikotarpį. O kai priimsite sprendimą, elkitės taip, kaip nusprendėte.

Jei nuspręsite skirtis, tai reikš, kad reikės nubrėžti aiškias bendravimo su buvusiuoju ribas ir žvelgti į ateitį. Jeigu nutarsite likti su partneriu, irgi reikės naujos pradžios. „Pasirinkus likti santykiuose su partneriu, kuris buvo jums neištikimas, duokite laiko patyrinėti naujam santykiui etapui, – pataria T. Nelson. – Tai gali būti absoliučiai naujas santykių etapas, nauja monogamija.“

Poros, pasiryžusios atleisti, mato savo santykius iš platesnės perspektyvos, nuoširdžiau bendrauja ir turi daugiau šansų pamiršti neištikimybę ir gyventi kitaip, teigia ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)