Atsižvelgdami į sveikatą ir kenksmingą poveikį gamtai, vartotojai renkasi produktus, kuriuose būtų kuo mažiau žalingų cheminių medžiagų. Kosmetikos priemonės – ne išimtis, tačiau skaitant etiketes reikia mokėti suprasti tikrąją produkto sudėtį.

Pasak ekologiškos grožio studijos „Elfų namai“ vizažistės Lauros Žilionytės, natūrali kosmetika nėra tas pats, kas ekologiška. Todėl renkantis kosmetiką naudinga žinoti, kad tai nėra lygiavertės sąvokos.

„Ekologiškos kosmetikos produktų sudėčiai keliami itin aukšti kokybės reikalavimai. Šiose priemonėse naudojami augalų ekstraktai turi būti gaminami tik iš ekologiškai išaugintų augalų, užtikrintas minimalus cheminių medžiagų kiekis, pakuotės – perdirbamos, o produktai – sertifikuojami ir paženklinami. Tuo tarpu natūrali kosmetika nebūtinai bus ekologiška – tai priemonės, kurių didžioji dalis medžiagų pagamintos iš neperdirbtų ingredientų, tačiau nėra užtikrinama, kad sudėtyje nerasite cheminių priedų,“ – kosmetikos skirtumais dalijasi specialistė.

Nors rizikingų medžiagų naudojimas kosmetikoje itin ribojamas, tačiau kone kasdien sukuriama naujų ingredientų, kurie nėra reglamentuoti, o naujausi tyrimai vis priverčia keisti nuomonę dėl saugiomis laikytų medžiagų, rašoma pranešime spaudai.

Anot vizažistės L. Žilionytės, ekologiškoje kosmetikoje nebus sintetinių kvapiklių, dažiklių, konservantų, mineralinių aliejų, o įprastoje kosmetikoje kartais nerasime nė vieno natūralaus ar ekologiško elemento. Tokiose grožio priemonėse gausu kenksmingų medžiagų, kurios gali patekti net į kraujotakos sistemą.

Vizažistė Laura Žilionytė

Pagrindiniai ingredientai, kurių vertėtų vengti yra parabenai (Mineral Oil, Metyl, Butyl, Propyl, Isobutyl) ir kiti sintetiniai konservantai (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Paraffinum Liquidum, Phenoxyetanol). Dažniausiai šie kenksmingi elementai randami kreminėse pudrose, makiažo bazėse, šampūnuose, kurie galioja metų metus.

Ilgalaikis šių medžiagų naudojimas sausina odą, kemša poras, gali sukelti odos uždegimą, genų mutacijų ir skatinti navikų atsiradimą.
Dažnai klaidingai manoma, kad ekologiška kosmetika nėra tokia veiksminga kaip įprasta, ji blogiau išlieka, o dekoratyvinių priemonių spalvos – blankios. Ekologiškos kosmetikos produktų veikimą galima palyginti su maisto papildų vartojimu – rezultatai nėra staigūs, bet ilgalaikiai.

„Ekologišką kosmetiką pirmiausia reikėtų rinktis kasdieniam naudojimui, nes visi produktai, kuriuos tepame ant odos, triname į plaukus, patenka į mūsų organizmą. Verta pamąstyti, kokiu tikslu renkamės produktą – ar norime vienkartinio efekto, ar galvojame ir apie ateitį, kad net po 10 metų oda būtų nepriekaištinga,“ – pranešime spaudai teigia „BookitNow“ pardavimų specialistė Erika Butkienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)