Autorė mėgsta pateikti pašnekovams pavyzdį, kuris išties priverčia susimąstyti: „Nė vienas vaikas negimsta nepasitikintis savimi – abejonėmis prisipildome augdami, jei nuolat sulaukiame pastabų ir kritikos iš tėvų, mokytojų ar net nepažįstamų žmonių. Tyrimai rodo, kad per vieną dieną vaikas gali sulaukti maždaug 45 teigiamų ir dešimt kartų daugiau (460) – neigiamų komentarų. Ilgainiui nuolatinis peikimas virsta ribojančiais įsitikinimais, tačiau yra būdų, kaip jų atsikratyti ir išsilaisvinti“, – aiškina F. Andres. Kasdienis jos darbas – įvairių problemų išvargintus žmones mokyti būdų tapti labiau pasitikinčiais savimi, rašoma pranešime spaudai.

Pasitikėjimas savimi vystosi ilgą laiką, todėl gali kilti natūralus klausimas – nuo ko pradėti, norint pakeisti tokį reikšmingą savo būdo bruožą. F. Andres nuomone, labai svarbu sau suteikti aiškumo. „Stenkitės susikurti aiškią viziją, koks turėtų būti jūsų gyvenimas. Būtent sumaištis žmonėms kelia daug nerimo ir neužtikrintumo“, – sako ji.

Vienas iš pratimų, padedančių lengviau įsivaizduoti, koks gyvenimas galėtų būti ateityje – laiško rašymas. Galite pamėginti parašyti laišką pačiam sau, tarsi būtų praėję metai. Aprašykite, koks yra jūsų gyvenimas, pasveikinkite save ir padėkokite sau už viską, ko esate pasiekę. Kartais sugrįžkite prie šio laiško ir perskaitykite jį. Taip norai ir svajonės įsitvirtins jūsų pasąmonėje.

Florencija Andres neseniai lankėsi Baltijos šalyse. Estijoje ji skaitė pasisekimo sulaukusį pranešimą motyvaciniame renginyje „Mindvalley University“. Jo metu ir turėjome galimybę asmeniškai susitikti ir pabendrauti su šia autore.

– Kaip tapote žmones motyvuojančia pranešėja?

– Mano mama jau daug metų dirba šioje sferoje. Jos gebėjimas motyvuoti vieną dieną atsiskleidė netikėtu būdu. Nors man gerai sekėsi mokykloje, būdama maždaug 11 metų patyriau patyčias. Buvo labai sunkus laikotarpis – nebenorėjau eiti į mokyklą, grįžusi namo verkdavau. Jaučiausi siaubingai. Mano mama ėmėsi veiksmų, kurie pakeitė situaciją į gera. Ant mano kambario sienos ji sukabino įrodymus, kad man gerai sekėsi: nuotraukas su draugais, piešinius, rankdarbius. Ji pavadino tai „sėkmės siena“.

Florencija Andres

Kai vėl grįžau iš mokyklos verkdama, pamačiau, kad mama sieną papildė. Ant jos buvo pakabintas eilėraštis, kurį buvau parašiusi prieš savaitę ir maniau, kad jis nevykęs, prastas. Paklausiau, kodėl ji pakabino ant sienos tokią nesąmonę. Ji atsakė, kad, jai tai – gražus eilėraštis ir kad esu puiki rašytoja. Ta akimirka man buvo labai svarbi ir padėjo prisiminti, kas manyje man patinka bei mažiau jaudintis dėl patyčių.

Tokios patirtys mažais žingsneliais vedė iki mano pirmosios knygos, kuri tapo bestseleriu. Knyga vadinasi „Confianza Total“ (liet. „Visiškas pasitikėjimas“). Jos pristatymą, kurį rengėme su mama, matė „Sony Music“ vadovas. Knyga jam paliko įspūdį, todėl buvo nuspręsta, kad ji turi pasiekti visus lotynų amerikiečius. Turėdama oficialius atstovus, pradėjau rengti motyvacines kalbas ir keliauti po Pietų Ameriką. Tai labai padėjo skleisti žinią – socialiniuose tinkluose pritraukiau beveik pusę milijono sekėjų, populiarumo sulaukė ir mano knyga.

– Ką veikėte prieš išleisdama knygą?

– Įgijau du magistro laipsnius, dėsčiau universitete, rengiau kursus. Galiausiai pradėjau dirbti su profesionaliais sportininkais. Man patinka motyvuoti žmones, padėti jiems gerai jaustis, bet labai svarbu ne tik kalbėtis, bet ir veikti. Padėdavau žmonėms susidaryti konkrečius planus.

– Ką patartumėte sportininkams?

– Tą patį, ką ir bet kuriam kitam žmogui. Svarbu suprasti, kad tai, kaip buvome mokomi įsivaizduoti sėkmę ir jos siekti, nėra visiškai teisinga. Įsišaknijęs požiūris, kad sumanę kažką daryti (pakilti karjeros laiptais, įkurti įmonę ar pan.) – turime daug ruoštis ir mokytis. Kad žinios yra visa ko pagrindas, o jas įgijus reikalingas ilgas praktikavimosi laikotarpis.

Tai netiesa, nes yra daugybė žmonių, kurie labai daug dirba, daug mokosi, bet jiems nesiseka. Trūkstamas šios formulės elementas yra pasitikėjimas savimi!

Todėl patariu stiprinti pasitikėjimą savimi ir daugiau dėmesio skirti veikloms, kurios jums pavyksta natūraliai, be pastangų. Per daug dėmesio skiriame užsiėmimams, kuriuose turime labai stengtis ir sunkiai dirbti. Deja, arba laimei, į ką sutelkiame dėmesį, to gyvenime vis daugiau ir daugiau gauname. Išmintingiau sutelkti dėmesį į teigiamus, malonesnius dalykus.

Florencija Andres

– Kas gyvenime labiausiai motyvuoja jus pačią?

– Sėkmės istorijos ir teigiami atsiliepimai, kuriuos gaunu iš žmonių. Kasdien skaitau apie transformacijas, kurios atrodo neįtikėtinos. Padėjau moterims, kurioms sunkiai sekėsi pastoti, ir šiandien jos pasakoja, kad yra laimingos motinos. Suklesti verslas žmonių, kurie turėjo finansinių sunkumų. Kažkam vienišumą pakeitė mylimo partnerio kompanija ir galiausiai – vedybos. Tokios sėkmės istorijos suteikia daug įkvėpimo ir jėgų.

– Dėl kokių problemų žmonės dažniausiai kreipiasi į jus pagalbos?

– Turbūt tai galima būtų pavadinti motyvacijos stoka. Pavyzdžiui, žmonės sako, kad nori sveikai maitintis, bet tai daro tris dienas, o paskui – meta. Iš tikrųjų jiems netrūksta motyvacijos, jie tiesiog nesupranta, ką reiškia motyvacija, kas iš tiesų tai yra. Užuot laukę motyvacijos ar spaudę save, turėtumėte tiesiog susitelkti į norimus rezultatus, siekiamų pokyčių priežastis, ir imtis veiksmų dėl to, ko išties labiausiai norite.

– Ką galite patarti moterims, norinčioms labiau pasitikėti savimi?

– Moterys turi suprasti, kad norėdamos pasitikėti savimi, jos neprivalo elgtis nei kaip vyrai, nei kaip mažos mergaitės. Pasitikėjimas savimi nėra susijęs su konkrečiomis savybėmis, o su tikėjimu savimi, žinojimu, kas esi, ko nori, ir pagarba sau.

Florencijos Andres patarimai: ko imtis, kad labiau pastikėtumėte savimi:

  1. Kiekvieną dieną pagalvokite apie tris dalykus, kurie pavyko. To paklauskite ir savo artimųjų. Taip sutelksite dėmesį į teigiamus dalykus.
  2. Užsirašykite savo tikslus. Tyrimai rodo, kad užrašyti tikslai dvigubai dažniau pasiekiami, o tai dar labiau tikėtina, jei juos perskaitysite kiekvieną dieną.
  3. Apsupkite save pozityviais žmonėmis, nes kartu būdami žmonės supanašėja. Svajonėmis dalinkitės tik su teigiamai nusiteikusiais žmonėmis, kurie nepuls jūsų kritikuoti.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją