Apie šių laikų galimybes moterims, o, kaip vėliau atskleidžia interviu, ir vyrams, šių metų balandžio mėnesį pasakojo „Primum Estetica“ klinikoje dirbanti akušerė ginekologė doc. dr. Daiva Bartkevičienė.

– Ar dažnai moterys kreipiasi dėl lytinių organų estetikos? Kaip jums atrodo – ar moterys tai daro drąsiai? Ar ši tema mūsų šalyje tabu?

– Jei lyginčiau situaciją Lietuvoje, kokia buvo prieš 5 metus, kai pradėjau viešai kalbėti apie estetinę ginekologiją, ir situaciją šiandien, tai ji tikrai pasikeitusi. Konsultacijose moterys ne tik drąsiau kalba apie savo lytinių organų išvaizdą, pojūčius, bet ir turi daugiau informacijos apie priemones, procedūras, kurios joms gali padėti.

Dažniausiai konsultacijai kreipiasi vidutinio amžiaus, išsilavinusios ir gerovę susikūrusios moterys, kurios nori kokybiško gyvenimo visomis prasmėmis, kurios nori pasitikėti savimi, stengiasi atrodyti jauniau nei jų biologinis amžius. Šiandien medicina tikrai yra pajėgi padėti ir nubraukti mažiausiai 10 metų. Ateina ir jaunų, iki 30 metų, moterų. Pastebėjau, kad kuo jaunesnė moteris, tuo labiau nori pokyčių, jei tik kas nors nepatinka ar kliūva.

– Kaip jūs manote, kiek svarbi lytinių organų estetika?

– Manau, kad daugeliui žmonių bet kokia kūno estetika yra labai susijusi su žmogaus psichine būsena ir pasitikėjimu savimi, ne išimtis ir lytinių organų estetika. Jei žmogui tai trukdo mėgautis gyvenimu, jis nepasitiki savimi, o tai galima išspręsti per kelias minutes, tai kodėl to nepadarius? Palyginčiau lytinių organų estetiką su apatiniu trikotažu. Juk turbūt visos moterys sutiks, kad gražus apatinis trikotažas, nors jo niekas nemato, suteikia pasitikėjimo savimi.

– Kokias problemas, be psichologinių, gali sukelti ypač didelės arba ypač mažos lytinės lūpos arba kiti estetiniai dalykai? Kiek ši problema yra psichologinė, o kiek – ir fizinė?

– Fiziologiškai didžiosios lytinės lūpos beveik visiškai dengia mažąsias. Kartais pastarosios padidėja ir tuomet jų nepridengia didžiosios. Kai kada moterys gimsta su tokiomis lytinėmis lūpomis, o kartais tai nutinka po tokių gyvenimiškų įvykių, kaip gimdymas. Per didelės mažosios lytinės lūpos yra viena dažniausių problemų, kurias tenka spręsti ir nepilnametėms.

Kai kurioms moterims ši būklė sukelia ne tik psichologinį (dėl netenkinančio estetinio vaizdo), bet ir fizinį diskomfortą, nes joms skauda lytinių santykių metu, per didelės mažosios lytinės lūpos trukdo sportuoti, šokti, važinėti dviračiu, nemalonu sėdėti, gali varginti dažnesnės lytinių takų infekcijos. Juk negalėjimas daryti tokių kasdienių, elementarių dalykų mažina pasitikėjimą savimi, gyvenimo džiaugsmą.

Dažnai ši problema būna ir fizinė, ir psichologinė. Dėl jos labai dažnai kreipiasi jaunos merginos, kurioms nėra ar tėra vos per 20 metų. Aišku, pasitaiko moterų, kurioms psichologai galbūt diagnozuotų dismorfinį sindromą, kai išsigalvoji, kad kažkas su tavimi yra ne taip, apie tai daug kalbama ir tarptautiniuose estetinės ginekologijos gydytojų kongresuose, tačiau pas mane jos retai ateina, vos viena kita. Nežinau, kodėl, gal kitur kreipiasi?

– Ar gali būti, kad moterų įvaizdį apie tai, kas yra „gražūs“ lytiniai organai, suformavo ne visai tinkami šaltiniai? Ką jūs manote?

– Mus pasiekia labai daug informacijos iš pačių įvairiausių šaltinių ir, manau, kad kai kuriems žmonėms daro įtaką – jų mąstymui, įsivaizdavimui. Tačiau, manau, kad didesniam ratui žmonių daug didesnę įtaką daro mokslo proveržis, žmonių noras gyventi kokybiškai, be sveikatos problemų, kurios prieš 20 metų atrodė neišvengiamos organizmui senstant.

– Kokias procedūras galima taikyti būtent estetiniais sumetimais?

– Sakyčiau, kad yra tik viena procedūra – tai didžiųjų lytinių lūpų ir išangės srities balinimas, kuri atliekama tik dėl estetikos, tačiau ši procedūra nėra tarp labai populiarių ir ji tikrai nedaro įtakos fizinei būsenai, nebent psichologinei. Tačiau kitos estetinės ginekologijos procedūros yra susijusios ir su fiziniais pokyčiais. O kai gerai jautiesi fiziškai, tai ir psichologinė būsena geresnė, pasaulis gražesnis.

Procedūros, kurios skirtos, pavyzdžiui, makšties atjauninimui ar sausumui gydyti, makšties ir gimdos nusileidimui ar šlapimo nelaikymo gydymui, atliekamos ne estetiniais sumetimais, o ieškant problemos ar net kelių problemų sprendimo būdų. Kartais gali būti atliekamos profilaktiškai, siekiant išvengti problemų, kurios atsiranda su amžiumi.

– Kokia tų procedūrų eiga? Gijimas? Kokia kaina? Ar yra komplikacijų rizika?

– Procedūras galima suskirstyti į kategorijas: hialurono rūgšties ir PRP (angl. platelet rich plasma) injekcijos, lazerinės procedūros ir chirurginės procedūros.

Hialurono rūgšties ir PRP (angl. platelet rich plasma) injekcijas bei lazerines procedūras galima atlikti ir per pietų pertrauką, vidutinė procedūros trukmė yra apie 30 minučių. Po jos galima grįžti į darbą ir niekas nieko nepastebės ir neįtars, komplikacijų beveik nepasitaiko. Po procedūros gydytojas rekomenduoja 3–4 dienas vengti lytinių santykių, sporto, saunos, baseino. Vienos injekcijos kaina yra apie 200 eurų, lazerinės procedūros – apie 400 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)