Ši liga patogi tuo, kad duoda laiko pasiruošti gydymui, neatsiranda per vieną naktį baisiausiu savo veidu. Tačiau ypač nemaloni tuo, kad ji – niekur nedingsta. Peršalimas gali be didesnių įsikišimų praeiti ir pats. Venų varikozė – įsitaiso ilgam arba visam, jei nėra specialiai gydoma.

Tarp svarbiausių faktorių, darančių įtaką ligai, įvardijami kelios neginčijamos priežastys. Visų pirma – tai amžius. Su amžiumi venų varikozės rizika nepaneigiamai didėja. Tiesa, tai anaiptol nereiškia, kad tokių bėdų neturi jauni žmonės.

Vienas iš svarbiausių momentų – lytis. Moteris sirgti šia liga linkusios gerokai dažniau. Didesnių rizikų moterys turi ir nėštumo metu. Tai – dar viena sunkinanti aplinkybė.

Sėdimas darbas įvardijamas viena svarbesnių aplinkybių, galinčių sudaryti sąlygas ligai ūmėti. Todėl gydytojai rekomenduoja daryti dažnas, kad ir trumpas, pasivaikščiojimo pertraukas.

Tačiau svariausia ir rimčiausia priežastimi išlieka genetika. Jei artimoje šeimoje būta venų varikozės atvejų, rizika – ypač didelė, net jeigu visi kiti faktoriai – ne apie jus.

Justina – 47-erių metų kaunietė, venų varikozės problemą paveldėjusi iš mamos. O ši, kaip spėja pašnekovė, iš savo mamos. Kurį laiką kentėjusi visą puokštę simptomų, moteris prieš daugiau nei metus atliko gydytoją rekomenduotą operaciją ir sutiko pasidalinti savo patirtimi.

– Ilgus metus gyvenote su tai nedideliais, tai sustiprėjusiais kojų venų varikozės simptomais. Papasakokite, koks tai jausmas ir kokie nepatogumai?

– Venų varikozė man kėlė didelį diskomfortą. Kojos būdavo sunkios, tindavo, jas mausdavo. Tai trukdė mano paprasčiausiam kasdieniam aktyvumui.

Reikia pripažinti, kad ir sukneles, sijonus bei šortus dėvėjau vasaros mėnesiais, kai kojų negali paslėpti po pėdkelnėmis, dėvėjau mažiau. Visada sakiau, kad mano vertė nuo kojų grožio nepriklauso, bet dabar suprantu, kad įtaką mano garderobui liga buvo padariusi.

– Tačiau gana ilgai nesiryžote rimčiau gydytis?

– Kurį laiką taip gyvenau. Bet tiek gydytojas pasakė, kad liga niekur nepasitrauks, tiek ir pati mačiau, kad situacija prastėja. Venų varikozė niekur nedingsta, tai jums pasakys bet kuris gydytojas.

– Atlikote operaciją lazeriu, kaip suprantu, tai vienas iš populiariųjų šiuolaikinių būdų. Ar iškart pajutote skirtumą?

– Pirmiausia pastebėjau palengvėjimo jausmą. Maudimas buvo tapęs įprastu man, buvo keista to jausmo nejausti. Dingo ir sunkumo jausmas, tinimas.

– Ar po operacijos grįžote į tas pačias fizines galimybės, kurias jutote prieš pasireiškiant ligai?

– Taip, dabar viską galiu daryti kaip įprasta. Mėgstu ilgai vaikščioti, tai ir darau. Bėgioti nemėgstu, bet galėčiau.

Pasikeitė garderobas. Ši vasara nebuvo dėkinga oru, bet šortai buvo dažnas mano drabužis. Jei nesirinkdavau jų, tai tik dėl oro temperatūros.

– Ar kažkas gydymo metu jus nustebino? Pakeitė įsitikinimus?

– Geriausias dalykas buvo greitas grįžimas į gyvenimą. Mano mama yra turėjusi venų varikozės gydymą prieš daugelį metų – tai genetiškai perduodama liga, kurią veikiausiai ir gavau iš mamos. Tačiau anais laikais jai teko gerokai pasikankinti gyjant, jai buvo atlikta sudėtinga operacija.

Aš tiesiog pasiėmiau pusdienį, laisvą nuo darbo. Vėliau tereikėjo pas gydytoją apsilankyti kas kuris laikas. Tai, iš gana arti mačius kitokį gydymo variantą, nustebino labiausiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)