Ar vasarai reikalingos kitokios veido odos priežiūros priemonės?

Keičiantis metų laikams, keičiasi ir kasdieninė veido priežiūros rutina, rašoma pranešime spaudai. Žiemą naudojame riebesnes priemones, o kai karšta, daugiau prakaituojame, norisi lengvesnių tekstūrų. „Savo kosmetinėje rekomenduoju turėti prausiklį, toniką (arba ląstelinio vandens miglą), serumą, kremą bei paakių kremą. Taip pat rekomenduoju turėt švelnų šveitiklį, drėkinančių kaukių ir, žinoma, priemones su SPF“, – pataria kosmetologė.

Svarbu nepamiršti, kad didelį vaidmenį priemonių pasirinkime atlieka odos tipas ir būklė. Odos tipas yra nulemtas genetiškai, o būklei įtaką daro aplinkos veiksniai (vėjas, saulė, užterštumas), sveikata, gyvenimo įpročiai. Žinant savo odos tipą bus lengviau išsirinkti priemonę. O tinkamai parinkta priemonė apsaugos nuo tokių padarinių kaip bėrimai ar dehidratacija. Kosmetologė pabrėžia, jog labai svarbu mokėti skaityti produktų sudėtis: „Riebios odos savininkėms rekomenduočiau rinktis priemones, kuriose yra drėkinančių komponentų ir mažiau maitinančių. Jei kremas yra drėkinantis – tai drėkinančios medžiagos turėtų būti priemonės etiketės pradžioje. Jei pamatysite, kad pradžioje mineraliniai aliejai, o, pavyzdžiui, hialuronas, aminorūgštys ar peptidai pačioje pabaigoje – reiškia, drėgmės oda gaus tikrai labai mažai, o mineraliniai aliejai tik užkimš poras. Labai svarbu atkreipti dėmesį (ypač riebiaodėms, ar į aknę linkusios odos savininkėms), kad priemonėje nebūtų tokių sudėtinių komponentų kaip: mineral oil, coconut oil, cocoa butter, isopropyl palmitate, lanolin – šios priemonės deda plėvelę ant odos ir kemša poras. Taigi vasarą, priemonės turi būt lengvesnių tekstūrų, mažiau riebios – tai ypač aktualu riebiaodėms ir mišriaodėms.“

Rita Balčiūnienė

Ar kremas su SPF reikalingas kasdien?

„Taip, priemones su SPF rekomenduoju naudoti kiekvieną dieną – tiek žiemą, tiek vasarą. O vasarą dar labai svarbu reaplikuoti priemonę kas 2 val. Tikrai nepakanka pasitepti priemonę su apsauga tik ryte. Įprastą darbo dieną rekomenduoju naudoti kasdienines veido priežiūros priemones, o pudrą rinktis su SPF. Dabar rinkoje tikrai yra patogių naudojimui sausos apsaugos nuo saulės priemonių (šepetėliai su SPF priemone), o einant į gamtą ar paplūdimį rekomenduoju turėti apsaugą nuo saulės veidui ir kūnui ir reaplikuoti kas 2 val.“, – sako R. Balčiūnienė.

Apsauga nuo saulės reikalinga ir važiuojant automobiliu, ar dirbant biure: „Stiklas sulaiko UVB spindulius, tačiau neapsaugo nuo UVA spindulių. Būdami prie stiklo tikrai neįdegsime, bet sukelsime odos ląstelių pažaidą dėl UVA poveikio. UVA spinduliai yra labai skvarbūs ir aktyvūs visus metus. UVB spinduliai skverbiasi iki epidermio, skatina vitamino D gamybą, veikia antiseptiškai, tačiau taip pat gali paveikti odos ląstelių DNR, sukelia nudegimus ir pigmentaciją. UVA spinduliai skverbiasi į giliausius odos sluoksnius. Būtent šie spinduliai ardo mūsų jaunystę – daro didelę žalą kolageno ir elastino atsargoms organizme. Taip pat daro įtaką ląstelių DNR genų mutacijai, dėl ko ir atsiranda piktybiniai navikai. Tad renkantis kremą svarbu atkreipti dėmesį, kad jis apsaugotų nuo UVB ir UVA spindulių. „Ant pakuotės turi būti užrašyta „plataus spektro“ (angl. broad spectrum). Taip pat turėtų būti parašyta, kad kremas yra atsparus vandeniui (angl. water-resistant).

Kokias procedūras galima darytis vasarą?

Vasarą R. Balčiūnienė nerekomenduoja darytis stiprių rūgštinių šveitimų ar lazerinių procedūrų, siekiant išvengti pigmentacijos. „Vasarą rekomenduoju darytis švelnesnes drėkinančias procedūras. Jei būtina – paviršinius veido valymus“, – sako kosmetologė.

Vatos diskeliai

Vis dėlto, specialistė pažymi, jog kitose šalyse, kur saulė aktyvi visus metus, įvairios procedūros daromos visuomet, tiesiog vėliau griežtai naudojamos apsauginės priemonės nuo saulės. „Pati vadovaujuosi principu, kad mažiau yra daugiau, todėl stiprius cheminius šveitimus ar lazerines procedūras rekomenduoju atidėti rudeniui. Suprantama, kad riebiaodės ar mišriaodės negali be veido valymo saulėtą laikotarpį, todėl būtina tinkamai paaiškinti klientui, kad po veido valymo reikia saugotis saulės“, – pabrėžia kosmetologė.

Ar galima šviesinti pigmentines dėmes vasarą?

R. Balčiūnienė pigmentinių dėmių vasarą šviesinti nerekomenduoja, nes tam tinkamiausias laikas yra ruduo ar žiema. Vasarą kosmetologė rekomenduoja vakarais naudoti priemones su vitaminu C, kuris veikia kaip antioksidantas ir paskaistina odą, o ryte būtinai pasitepti priemone su apsaugos nuo saulės filtru. Puikiai tiks ir priemonės nuo saulės, kurios ne tik apsaugo, bet ir šviesina pigmentines dėmes. Jokiais būdais negalima naudoti priemonių su retinoliu.

Kosmetologė pastebi, kad vis dar labai dažnai pasitaikanti klientų klaida – spuogų gydymas saulėje. „Taip, UVB spinduliai kažkiek veikia antiseptiškai, bet tikrai bėrimų negydo. O kitas dalykas, kad būnant be apsaugos ir deginantis, gali atsirasti použdegiminė pigmentacija“, – įspėja R. Balčiūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją