Mes linkę idealizuoti savo partnerį ir įsivaizduojamą būsimo bendro gyvenimo scenarijų.

Mažai kas objektyviai įvertina, kokia tikimybė, kad šeimos gyvenimas bus laimingas ir nerūpestingas. Juk kiekvieno mūsų kartais sąmoningi, bet dažniausiai nesąmoningi veiksmai atsiliepia santykiams su partneriu (-e).

Išsiaiškinome, kas temdo santuokinį gyvenimą ir jį griauna, ir kokių veiksmų reikėtų vengti, kad išlaikytumėte harmoningus santykius šeimoje.

Sutuoktinių teisės ir pareigos

Tam, kad tvirta šeima nesubyrėtų, sutuoktiniams reikėtų žinoti savo teises ir pareigas santuokoje. Statistika parodo, kad žmonės, kurie susituokia nesulaukę 20-ies metų, dažniau konfliktuoja ir skiriasi, nei tie, kurie prisiekė vienas kitam ištikimybę brandesniame amžiuje.

Taip nutinka todėl, kad jauni žmonės, apakinti įsimylėjimo, nenustato taisyklių, pamiršta aptarti leistinumo ribas, ir todėl nežino, ko iš jų tikisi antroji pusė. Jaunavedžiai tikisi, kad antroji pusė pati supras, ką galima daryti, o ko ne. Bet taip nebūna. Dėl nutylėjimų ir nesusikalbėjimų tarp sutuoktinių ir įvyksta konfliktai.

Be kitų dalykų, egzistuoja bendros elgesio taisyklės, kurių vertėtų laikytis susituokusiam žmogui.

Ilgalaikės nuoskaudos

Konfliktai – neatsiejama bendro gyvenimo dalis. Buitinės problemos mums be galo įkyri ir gadina nuotaiką. Mus mokė susilaikyti, kai kyla nuoskauda, ir neišsakyti savo nepasitenkinimo, kad neįskaudintume kitų. Tačiau kai nuoskaudos kaupiasi, o susierzinimas vis auga, tai gresia neigiamų emocijų iškrova ir skandalu šeimoje.

Psichologai pataria spręsti problemas iškart, vos tik jos kyla, ir nenuryti nuoskaudų, bet atvirai kalbėtis su partneriu (-e) apie tai, kas kelia nerimą.

Savitvardos praradimas

Niekada neleiskite neigiamoms emocijoms jūsų užvaldyti. Kai pasikarščiavę kažką neapgalvotai pasakome ar padarome, dažniausiai po to tenka gailėtis. Jei jaučiate, kad atmosfera kaista ir tuoj pasieks apogėjų, sustokite. Sustabdę skandalą padėsite sau priimti teisingą problemos sprendimą ir rasti optimalią išeitį iš situacijos.

Neigiami atsiliepimai apie sutuoktinį (-ę)

Moterys (o kartais ir vyrai) linkusios aptarinėti su artimomis draugėmis savo santykius su vyru, ir iš esmės tai nėra blogai. Kai pakliūni į keblią situaciją ir nesugebi savarankiškai rasti sprendimo, naudinga pasitarti su žmogumi, kuriuo pasitiki. Tačiau vertėtų atsirinkti, ką galima pasakoti, o kokiose problemose vis dėlto reikėtų susigaudyti savarankiškai.

Jūsų antroji pusė yra jūsų pasirinkimas ir atspindys. Nuolatiniai skundai ir vyro kritikavimas parodo, kad moteris nemoka tvarkytis savo gyvenimo ir tai visų pirma žemina jos pačios orumą. Prieš pildami ant sutuoktinio (-ės) purvą, prisiminkite, kodėl apskritai su juo (ja) tuokėtės ir kokius gerus dalykus jis (ji) yra jums padaręs (-iusi).

Antrosios pusės žeminimas prie vaikų

Kalbant apie vaikų auklėjimą, šioje srityje sutuoktiniai turi būti vieningi. Tėvo, kaip ir motinos autoritetas turi būti neginčijamas. Vaikas neturi matyti tėvų kivirčų, nes tai gali neigiamai atsiliepti būsimiems jo santykiams su priešinga lytimi. Abipusė pagarba yra laimingos santuokos pagrindas, pasistenkite dažniau ją išreikšti antrajai pusei.

Manipuliavimas intymiu artumu

Viena iš pagrindinių manipuliacijų, kurias dažniausiai taiko moterys – nesuteikti vyrui intymaus artumo. Dauguma žmonų tokiu būdu bando kontroliuoti partnerį, kad pasiektų to, ko nori. Tačiau tokiu atveju bendras gyvenimas tiesiog pavirsta prekyba, ir laimės tokiuose namuose nebūna.

Asmeninės erdvės trūkumas

Kiekvienas iš sutuoktinių turi turėti savo asmeninę erdvę. Iki santuokos judu abu turėjote savo norus, siekius, pomėgius ir hobius, įteisinus santykius jie niekur nedingo. Kad ir kaip seniai jūs būtumėte susituokę, kiekvienas turėtų turėti savo atskirą kampelį, kur galėtų pailsėti ir pasikrauti jėgų.

Į asmeninę antrosios pusės erdvę dažniausiai braunamasi iš nepasitikėjimo savimi ir asmeninių interesų trūkumo arba kai trūksta dėmesio ir rūpinimosi.

Pasikalbėkite apie tai – aptarkite asmeninės erdvės poreikį ir susitarkite, kada leisite laiką kartu, o kada atskirai.

Daiktų skirstymas į „tavo“ ir „mano“

Tai susiję ir su finansais, ir dėmesio skirstymu giminaičiams, ir kitais dalykais. Sudarykite bendrą biudžetą ir skirkite vienodai laiko tėvams iš abiejų pusių.

Jeigu abu sutuoktiniai bus linkę skirti laiko ir dėmesio santykių puoselėjimui, santuoka bus stipri. Sąmoningų santykių pagrindas – išmintingumas ir pakantumas vienas kitam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)