1. Išmokite atsisakyti

Psichologai pataria nebijoti sakyti „taip“ naujoms patirtims ir išeiti iš komforto zonos, tačiau pabrėžia – svarbu ir mokėti atsisakyti. Psichiatrė Erica Corman aiškina: „Atėjo laikas suvokti, kad mūsų gyvenimas trumpas, negalime sau leisti jo švaistyti dalykams, kurie mums nepatinka ar netinka. Išmokite atsakyti žmonėms, kurie jums nemieli, nesijaudinkite, kad kažkas blogai apie jus pagalvos.“

2. Nauji žingsniai karjeroje

Ar nesusimąstėte, kodėl vieniems keturiasdešimtmečiams karjera klostosi sėkmingai, o kiti taip ir trypčioja vienoje vietoje? Deja, labai nedaug žmonių pasiraitoja rankoves ir pasiekia paaukštinimą. Beje, juos sulaiko ne žinių ar gebėjimų stygius, o nepasitikėjimas savimi. Kiekvieno iš mūsų galvoje tūno nerimas, abejonės, tačiau privalome imtis priemonių ir bent jau pabandyti kažką keisti profesiniame gyvenime.

3. Išmokite sau atleisti

Jei sulaukėte brandaus amžiaus ir nė trupučio nesigailite dėl praeities sprendimų, esate unikalus žmogus. Gyvenant reikia atmesti gėdą, kaltę. Verslo ir asmeninio gyvenimo klausimų konsultantė Jaclyn Mellone pataria: „Išmokite dėkoti sau už kiekvieną žingsnį kelyje, ypač už akimirkas, dėl kurių gailitės. Tai padarę pajusite palengvėjimą, pasijusite laimingi ir imsite save vertinti.“

4. Išmokite keliauti ne kaip turistas

Greičiausiai sulaukę tokio amžiaus jau apsilankėte daugelyje šalių, miestų, tik turbūt lankėtės ten kaip šimtai turistų. Pervežimas iš oro uosto, apsigyvenimas viešbutyje, garsių vietų lankymas ir grįžimas namo – šaunu, tik taip niekada nepamatysite tikrojo naujų vietų veido. Atėjo laikas išbandyti naują keliavimo būdą. Išsiaiškinkite, kur mėgsta leisti laiką vietos gyventojai, kokios kavinės, restoranai tarp jų populiariausi, kaip jie ilsisi – tik taip galėsite pasimėgauti jų kultūra ir iš tiesų įvertinti naujas vietas.

5. Svajonių darbas

Kiekvienas turi savo požiūrį į tai, kas mums pasiekiama, o kas – už galimybių ribų. Labai dažnai dirbame tariamai patikimame, bet nemėgstamame darbe. Vis tik sulaukus 40 m., reikėtų nustoti bijoti ir galiausiai veikti tai, apie ką seniai svajojote.

6. Grandiozinis pirkinys

Taip, visi girdėjome – pinigus reikia leisti taupiai, turėti santaupų. Tačiau bent kartą gyvenime leiskite sau nusipirkti brangių dizainerio batelių porą. Ar ne puiki dovana 40-ojo jubiliejaus proga?

7. Naujas sportas arba pomėgis

Niekada ne vėlu išbandyti kažką naujo, ypač jei tai – pomėgis ar sportas, kurie gali suteikti jums džiaugsmo. Juk vaikams, kurių greičiausiai turite, nuolat siūloma naujų sportinių užsiėmimų. Atėjo metas imti iš jų pavyzdį ir gauti malonumo iš naujų įgūdžių. Kaip sako verslininkė Jane Hoffman: „Mūsų greitai besikeičiančioje skaitmeninėje visuomenėje nebemokame daryti kažko išskirtinai savo malonumui. Pomėgis ir sportas neturi būti susiję su pasiekimais, trofėjais, juk kartais gyvenimas gali tiesiog teikti smagumo.

8. Savo egoistinio tikslo siekimas

Kai sulauksite 40 m., turėsite daugiau pareigų, nei būdami 20-ies. Paskola, santuoka, vaikai, sunki karjera ir daugybė dalykų, kuriuos būtina padaryti ir kurie užima visą jūsų laiką. Psichologė Eshley Hampton sako: „Net kai esate užsiėmę, kartais reikia pabūti egoistu. Ar tai būtų kelionė, ar mokslinio laipsnio siekimas, naujas verslas ar šeimos kūrimas, nepamirškite savo norų ir stenkitės juos išpildyti.“

9. Nebendraukite su toksiškais žmonėmis

Gyvenimo būdo ir sveikatos srities patarėja Erin Wooten aiškina, kaip stipriai švaistome energiją, jei esame apsupti toksiškų žmonių. Sekinančius asmeninius santykius pastebėti lengva, bet netinkamą draugystę sunkiau įžvelgti. „Jūsų artimiausias studijų bičiulis, viršininkas ar netgi brolis gali būti toksiškas žmogus. Reikia atlaisvinti vietą žmonėms, kurie iš tiesų jus supranta“, – sako ji.

10. Išsakykite savo nuomonę

Jei dešimtis metų neišsakydavote kažkam nepatikti galinčios teisybė, šeimos pobūviuose prikąsdavote liežuvį, atėjo laikas padaryti tam galą. Porų konsultantė Marla Mattenson sako, kad sulaukus 40 m. reikia išmokti išsakyti savo nuomonę ir pakovoti už savo poziciją. Tai nereiškia, kad turite būti nemandagūs, tiesiog jei norite augti, tobulėti, turite būti drąsūs ir sakyti tiesą.

11. Atostogos pagal planą

Seniai šito troškote: tiesiog išsirinkti vietą, nusipirkti bilietą, išvykti ir kaip reikiant pailsėti. Ko laukiate? Kelionių agentė Liana Corwin pataria, kaip pradėti šį nuotykį: „Nusipirkite lėktuvo bilietą į kokią nors vietą, o atgalinį bilietą – jau iš kitos vietos. Visa kita sutvarkysite keliaudami. Taip patirsite naujų pojūčių ir pamatysite, kad esate atviri ryškiems įspūdžiams. O turėdami atgalinį bilietą jausitės saugiai ir išvengsite streso.“

12. Karštas įsimylėjimas

Jei jau sukūrėte šeimą, prisiminkite, kada paskutinį kartą dėjote pastangų, kad pagilintumėte jūsų ryšį. Jei esate vieniši, ar esate pasirengę parodyti savo pažeidžiamumą kitam žmogui? Tikra meilė verta pastangų ir rizikos, vienintelis būdas ją rasti – plačiai atverti savo širdį.

13. Įveikite baimę

Ko labiausiai bijote? Skraidyti? Nardyti? O gal nuo vaikystės bijote klounų? Psichoterapeutė Darleen Santore mano, kad sulaukus 40-ies reikia peržvelgti savo vertybes. „Susidūrimas su fobija nebus toks baisus, kaip manote. Vos tik pažvelgsite jai į veidą, sugebėsite įveikti“, – teigia ji.

14. Sąžiningi santykiai su tėvais

Net tiems, kas jaučiasi turėję laimingą vaikystę, būdinga turėti nuoskaudų tėvams. Filosofijos daktarė Sara Shevic rekomenduoja pralaužti ledus: „Jei liko neatsakytų klausimų, užduokite juos tėvams. Paklauskite, kodėl taip pasielgė, pasistenkite juos suprasti. Pasakykite, jog jums labai svarbu išgirsti, kad jie jumis didžiuojasi. Padarykite tai dabar, kol ne per vėlu“, – pataria ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)