Valentino dienai dauguma mūsų turime labai daug lūkesčių, todėl vasario 14 diena daug kam kelia stresą. Svajojame apie širdeles, gėles ir šokoladą, o gal ir brangesnes dovanas. O tie, kas kol kas dar neturi antrosios pusės, užsibrėžia žūtbūt ją susirasti iki Valentino dienos.

Tačiau jei norime pasiekti pusiausvyrą santykiuose ir savo gyvenime apskritai, nederėtų pamiršti apie tai, kad labai svarbu ne tik imti, bet ir duoti.

Štai kelios mintys apie tai, kaip kurti Valentino dienos atmosferą ištisus metus.

Kaip rašoma leidinyje „Journal of Personality and Social Psychology“: „Reikia atrasti pusiausvyrą tarp veiklos, reikalingos siekiant asmeninių tikslų, ir veiklos, kuri padeda palaikyti tarpasmeninius santykius.“

Siekiant tokios pusiausvyros gali tekti pakeisti savo mąstymą.

Meilė ir atleidimas

Širdies gilumoje visi žinome, ką turime daryti, kad mūsų ir mūsų artimųjų gyvenime įsivyrautų harmonija. Senovės filosofai jau seniai sakė:

• Būkite malonūs su kiekvienu, kurį sutinkate savo kelyje. Kiekvienas iš mūsų neša sunkią naštą.

• Laiminkite visus, net ir tuos, kurie jus įskaudino.

• Atleiskite visiems, kas jus yra įskaudinęs, o ypač būkite atlaidūs sau. Neplakite savęs dėl to, ką jūsų manymu padarėte neteisingai.

• Išsakykite savo jaumus žmonėms, kuriuos mylite. Negalvokite: „Jie ir taip žino, kad juos myliu“.

• Dažnai sau priminkite, kad tie, kuriuos mylite, yra dovana, ir niekas nežino, kiek jie dar bus šiame pasaulyje, tad branginkite juos.

• Nelaikykite pykčio, paleiskite jį.

• Būkite malonūs. Kaip sakė rašytojas, poetas ir filosofas Ralphas Waldo Emersonas: „Darykite gerus darbus nebijodami, kad darote juos per greit, nes niekas nežino, kada „per greit“ gali tapti „per vėlai“.

O tiems, kas dar neturi antrosios pusės ir kaskart su viltimi laukia Valentino dienos, vertėtų įsiklausyti į Leo Buscaglia žodžius: „Jei laukiate to vienintelio tobulo žmogaus, galiu jus užtikrinti, kad taip ir lauksite visą amžinybę, nes tokio žmogaus tiesiog nėra. Patys tapkite tokiu žmogumi!“

8 būdai, kaip ne paviršutiniškai atšvęsti Valentino dieną

Visų pirma, tam, kad išgirstume meilę ir ją įsileistume, reikia atlaisvinti jai vietos prote ir širdyje. Šią Valentino dieną pradėkite ruošti vietą meilei. Štai keli patarimai, kaip atšvęsti Valentino dieną ne paviršutiniškai.

• Paleiskite išblėsusias draugystes ir atšalusius santykius.

• Pakeiskite senus elgesio modelius, kurie trukdo jūsų laimei.

• Pabandykite pabendrauti su žmogumi, kuris yra „ne jūsų tipo“.

• Būkite atlaidesni kitiems, neprarasdami savo savasties ar vertybių.

• Dažniau pasijuokite iš savęs ir labiau save priimkite.

• Atleiskite sau už praeities klaidas meilės fronte.

• Pasiryžkite judėti į priekį, jausdami savo stiprybę ir vertę.

• Išreikškite dėkingumą jus supantiems žmonėms:

– „Esu dėkinga (-as) tau už dienas, kai man nuliūdus tu stengiesi pakelti man ūpą“.

– „Esu dėkinga (-as) už tai, kad paskambini, kai būni išvykęs (-usi)“.

– „Man labai patinka, kai tiesiog šiaip parašai man, kad myli.“

– „Vertinu tai, kad mane išklausai.“

Vadovaukitės dėkingumo filosofija

Kalifornijos universiteto psichologijos profesorius Robertas A. Emmonsas savo straipsniuise ir interviu neretai primena: „Dėkingumas yra požiūris, o ne jausmas, kuris lengvai kyla ir greit praeina.“

Net jei dabartinis gyvenimas jūsų netenkina, pasistenkite įžvelgti tai, už ką jau dabar galite būti dėkingi. Taip formuosis pastabumo ir dėkingumo įgūdis, ir gyvenimas ims keisti kryptį.

R. A. Emmonsas pateikia palyginimą: „Panašiai kaip pagerinę kūno laikyseną mes imame labiau pasitikėti savimi, tampame energingesni.“

Pakeitus požiūrį į gyvenimą, ims keistis ir mūsų elgesys. Jei pratinsime save pastebėti gerus dalykus, jausti už juos dėkingumą, galiausiai mus persmelks dėkingumas vien už tai, kad esame gyvi. O tai kelias į neišsenkantį džiaugsmą ir harmoniją.

Mintis apie meilę:

Nei jei meilėje buvote įskaudinti, pasistenkite pajusti dėkingumą už šią patirtį. Neužverkite durų naujam jausmui – jis gali būti stebuklingas. Net jei ir vėl teks nusivilti, tai bus dar viena patirtis, o patirtys mus brandina kaip asmenybes.

Valentino dieną išsakykite savo meilę ir dėkingumą artimiesiems, draugams, bendradarbiams, vaikams ir šiaip žmonėms, kurie yra vieniši, ir kuriuos gali sušildyti nuoširdus, malonus žodis. Nusišypsokite liūdnam praeiviui. Kai šypsomės, patys pasijuntame laimingesni. Skleiskite meilę, džiaugsmą ir supratimą – tegul tai būna visų šių metų tikslas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)