Vis dėlto yra ir moksliškai patvirtintų patarimų, vieną iš kurių, labiausiai intriguojantį, galite įtraukti į savo dienos rutiną jau dabar. Šis patarimas reikalauja daug mažiau pastangų, nei seksualių apatinių paieškos, be to, abu partneriai gali šį veiksmą inicijuoti lygiavertiškai. O svarbiausia, kad šis dalykas skatina puikią savijautą, o ilgainiui netgi gali pagerinti sveikatą.

Romantinių partnerių prisilietimai padeda sumažinti stresą ir skausmą

Neuromokslų profesorius ir knygos apie prisilietimus „Touch: The Science of Hand, Heart, and Mind“ autorius Davidas J. Lindenas pasakė leidiniui „Health“, kad poroje svarbiausia yra kuo dažnesnis fizinis kontaktas.

„Nesvarbu, ar liečiate jūs, ar liečia jus – prisilietimai padeda nuo visko, kas jums kelia diskomfortą“, – pataria mokslininkas. Laikui bėgant, įsimylėjimas ir ryšys silpnėja, bet prisilietimai daug svarbesni, nei mes suvokiame.

Antropobiologė, docentė Helen Fisher paaiškino, kad kai mus liečia antroji pusė, išsiskiria oksitocinas, arba kitaip „meilės hormonas“, kuris skatina gilaus prisirišimo jausmą. Svarbūs net paprasčiausi judesiai, tokie kaip uždėta ranka.

Pora, senjorai

Jai antrina raidos psichologė, docentė Tiffany Field, kuri pažymi kad prisilietimai padeda sumažinti stresą. Pasak jos, artimo žmogaus prisilietimas skatina atsipalaidavimą.

Prisilietimai netgi gali sumažinti skausmą. Pavyzdžiui, skausmą tyrinėjantis Pavelas Goldsteinas neseniai atliko tyrimą, kuriame paaiškėjo, kad moterys, kurioms buvo leista laikytis už rankų su partneriu, jautė mažesnį skausmą.

Kasdieniai prisilietimai stiprina tarpusavio ryšį ir sveikatą

Pasak ekspertų, norimi prisilietimai teigiamai veikia mūsų sveikatą, savijautą ir santykius.

T. Field paaiškino: „Tam, kad jaustume mažau streso ir skausmo, labai svarbu palaikyti artimą kontaktą poroje. Prisilietimai taip pat pagerina savijautą.“

Tyrimuose netgi iškeliama hipotezė, kad reguliarūs fiziniai prisilietimai yra sietini su didesniu abiejų partnerių pasitenkinimu santykiais.

Pora

Porų konsultantė Irina Firstein pasakė leidiniui „Women‘s Health“, kad jei kasdien stengsitės sukurti sąlygas prisilietimams (nebūtinai romantiškiems), tai ilgainiui sustiprins judviejų tarpusavio ryšį.

„Dauguma žmonių leidžia sau neturėti laiko prisilietimams arba jaučia, kad jei lies vienas kitą, tai būtinai paskatins seksualinį geismą“, – aiškina ekspertė. O jei nėra laiko mylėtis, jie stengiasi vienas kito neliesti. Tai, pasak I. Firstein, yra didelė klaida.

Prisilietimai yra plačiosios erotikos dalis, jie nebūtinai turi vesti į tikslą – gali tiesiog skatinti žaismingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)