Anot ekspertų, pavyzdžiui, išmokę gražiai kalbėti ir susiradę keletą pomėgių, kurie jus žavi, galėsite gyventi visavertiškesnį suaugusiųjų gyvenimą.

Jei ir jums artėja 40-metis, pats laikas patobulinti kai kuriuos svarbius gyvenimo įgūdžius, pradedant sveikata ir baigiant pinigų taupymu, ragina businessinsider.com.

Taigi štai sąrašas įgūdžių, kuriuos turėtumėte įvaldyti iki įžengiant į penktąją dešimtį.

Nepamirškite miego ritmo

Reguliarus ir kokybiškas miegas gali padaryti stebuklus jūsų kūnui ir psichinei sveikatai. Tad jei savaitgaliais gundotės pamiegoti gerokai ilgiau, nepamirškite, kad daug geriau bus, jei laikysitės sau įprasto grafiko. Gali būti, kad leidę sau ilgiau pamiegoti kelias dienas iš eilės sunkiai vėl sugrįšite į savo ritmą, o dienomis dėl to jausitės išsekę.

Specialistai pataria vengti spausti ir žadintuvo mygtuką „snausti“. Tos kelios papildomos minutės nepadės jums labiau pailsėti, tad verčiau jau paspaudę „snausti“ tą papildomą laiką skirkite lengvam pasirąžymui.

Įguskite užmegzti pokalbį

Įsivaizduokite – esate vakarėlyje apsuptas daugybės nepažįstamų žmonių. Baugu, tiesa? Tačiau atminkite, kad visada geriau išstumti save iš komforto zonos ir pabandyti užkalbinti bent vieną naują veidą.

Taigi net jei nieko nepažįstate ir jaučiatės nedrąsiai, privalote eiti. Nesėdėkite namuose. Tiek daug žmonių bijo, kad niekas su jais nesikalbės ir jie išeis jausdamiesi siaubingai, bet ar jums kada nors yra taip nutikę?

Patinkantis sportas

Kad rastumėte sau tinkamas ir patinkančias treniruotes, ko gero, prireiks daug bandymų, neišvengsite ir klaidų. Tyrimai rodo, kad jei treniruodamiesi jausitės nevykėliai, bus didesnė tikimybė, kad šiuos užsiėmimus mesite.

Vis dėlto ne paslaptis, kad mažiau ar daugiau pasportuoti reiktų kiekvienam. Sulaukus 30-ies, pradedate prarasti raumenų masę, todėl mankšta tampa ypač svarbi.

Be to, treniruotės yra puikus būdas kurti ar įsilieti į naują bendruomenę bei tyrinėti miestą. Pabandykite prisijungti prie bėgimo ar dviračių sporto klubo – tai bus ne tik naudinga jūsų kūnui, bet ir išves jus į lauką.

Išmokite tvarkos

Namų tvarkymosi ir organizavimo judėjimas išties suklestėjo. Pavyzdžiui, visame pasaulyje žmones įkvepia Marie Kondo knyga „Gyvenimą keičianti tvarkymosi magija“ („The Life-Changing Magic of Tidying Up“). Ji moko, kad reikia pasilikti tik tuos daiktus, kurie kelia džiaugsmą, o viso kito atsikratyti.

Net ir maži žingsneliai gali padaryti stebuklus jūsų gyvenamajai erdvei. Išvalydami senas dėžes ir krepšius, į kuriuos paprastai sukraunate tai, kas jau nereikalinga, galite išlošti daug erdvės savo namuose, o ne mažiau svarbu, kad kartu palengvės ir galvoje.

Nepamirškite pomėgių

Žmonės dažnai pamiršta, kad po darbo yra gražus gyvenimas. Puiki pradžia – prisiminti, ką mėgote veikti vaikystėje ir jaunystėje. Jei mokyklos laikais žaidėte futbolą, kodėl gi nepabandžius pramoginio suaugusiųjų sporto lygos?

Nepatinka sportas? Megzkite, žvejokite, statykite iš lego...

Suvaldykite stresą

Gyvenimas nuolatiniame strese gali atsiliepti fiziškai, protiškai ir emociškai, o jei tai susiję su darbu, tai gali lemti perdegimą.

Todėl labai svarbu įsisavinti kai kurias streso valdymo strategijas. Jums gali padėti net ir iš pažiūros paprasti būdai, tokie kaip muzikos klausymasis ir mankšta.

Karjeros paieškos

Nors tikriausiai ir jums teko girdėti sėkmės pavyzdžių, kai žmonės kardinaliai pakeičia savo specialybę net ir sulaukę penkiasdešimtmečio, tačiau daugeliui ramiau gyventi savo vietą radus gerokai anksčiau.

Sveikintina būtų, jei dirbtumėte darbą, kuris atitiktų tris aspektus: tai, ką gerai mokate, ką mėgstate daryti, ir tai, ką vertina pasaulis. Surasti tokį darbą nėra lengva, tačiau trisdešimtmetis yra svarbus metas imtis iniciatyvos dėl savo karjeros ir nukreipti save tinkama linkme.

Pinigų taupymas

Niekada ne per anksti pradėti taupyti pensijai. Finansų ekspertai yra paskaičiavę, kad iki 40 metų turėtumėte būti sukaupę maždaug tris kartus daugiau lėšų nei siekia jūsų metinis atlyginimas.

Pinigai

Nors ši suma gali atrodyti bauginanti, ekspertai primena, kad paprastas būdas padidinti savo santaupas – investuojant pinigus. Su laiku investuojant net ir nedideles pinigų sumas galima sulaukti nemenkos grąžos.

Investuokite į santykius

Vienoje „Reddit“ temoje apie tai, ko žmonės gailisi sulaukę trisdešimties, daug žmonių prisipažino, kad nepakankamai laiko praleidžia su savo šeima.

Vieni gailėjosi, kad nepraleido daugiau laiko su savo tėvais – vaikščiodami, kalbėdamiesi, keliaudami, kol jie dar buvo pakankamai jauni ir geros sveikatos. Kiti atsukę laiką atgal daugiau dėmesio skirtų sutuoktiniui ir vaikams, užuot pasirinkę darbą ar asmeninį laiką.

Nepamirškite, kad vaikai greitai užauga ir palieka namus, o sutuoktinis, kuris lieka su jumis, vėl tampa artimiausiu ir svarbiausiu žmogumi jūsų gyvenime.

Kulinariniai sugebėjimai

Galbūt savo šeimai ir galite pagaminti spagečių ir omletą, bet ką patiektumėte per prabangų vakarėlį?

Užsirašykite į kursus ir išmokite bent vieną patiekalą, kad galėtumėte nustebinti svečius savo kulinarinėmis žiniomis.

Šį sąrašą galite pildyti ir tęsti pagal savo gyvenimo būdą ir norus. Svarbiausia – neprarasti noro tobulėti, tad mokykitės visą gyvenimą. Ir ne tik dalykų, kurių gali prireikti jūsų karjerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją