Hialuronas naudingas įvairiais moters gyvenimo tarpsniais – nuo dehidratavusios aknės iškankintos odos iki matomų raukšlių. „Hialuronas pritraukia vandenį odoje. Anksčiau buvo sakoma, kad pagrindinės hialurono rūgšties sankaupos yra dermoje, gilesniame odos sluoksnyje, bet naujais tyrimais įrodyta, kad nemažai hialurono randama epidermyje, kur jis atlieka svarbias funkcijas“, – hialurono vaidmenį Delfi TV laidoje „Pakvaišę dėl grožio" komentuoja gydytoja dermatologė.

Pasak jos, ši medžiaga svarbi, nes dalyvauja sudarant išorės barjerą, saugantį, kad į mūsų odą nepatektų infekcijų sukėlėjai. Kartu hialuronas veikia kaip prebiotikas, palaikantis gerąsias bakterijas.

„Hialuronas gali būti ir priedas, ir pamatinė medžiaga. Jeigu mes renkamės hialurono serumą, kremą su hialuronu, kur jis yra pagrindinis ingredientas, tai mes turėtume rinktis tą, kurio sudėtyje yra skirtingos molekulinės masės, dydžio, hialurono molekulės“, – pastebi gydytoja dermatologė.

Anot J. Ūselienės, efektyviau rinktis priemones, kuriose yra mažesnės molekulinės masės hialuronas, tačiau gydyoja priduria, kad pats teisingiausias pasirinkimas – kai naudojamose priemonėse yra skirtingos molekulinės masės hialurono rūgščių kompleksas, taip jos gali veikti skirtingus odos sluoksnius.

Veido serumas

Gydytojai antrina ir prekės ženklo „BioNike“ Lietuvoje atstovė Ana Giakaitė. Ji paaiškina, kad skirtingos molekulinės masės hialurono rūgšties turinčio priemonės užtikrina ne tik elementarų odos drėkinimą, bet ir efektyviai apsaugo nuo ankstyvųjų odos senėjimo požymių. „Pridrėkinta oda spinduliuoja sveiku skaistumu, yra elastinga, joje sunkiau formuojasi raukšlės, ilgiau išlaikomas stangrumas ir odos tūris“, – sako ji.

Be to renkantis kosmetikos priemones svarbu atkreipti dėmesį ne tik į hialurono molekulių dydį, bet ir kitus priemonėje esančius ingredientus, jos tekstūrą. Pavyzdžiui, hialuronas gali būti naudingas ir riebiai odai, tačiau tuo atveju verčiau rinktis gelinės tekstūros kremą, fluidą, o jeigu oda sausa, ypač dabar, kai ankstyvas pavasaris, sausas oras, geriau rinktis drėkinantį-maitinantį kremą, kurio sudėtyje taip pat galite rasti sviestmedžio, prebiotikų, antioksidantų. Taip pat rekomenduojama naudoti ir veido odos serumą, kurio skvarba neapsunkina net riebios odos, o suteikia elastingumo, daugiau skaistumo ir sveiko spindesio.

Hialuronas gali būti naudojamas ištisus metus, nėra naudojimo apribojimų nėščiosioms ar žindančioms moterims. Taip pat nėra ir griežto amžiaus, nuo kelerių metų rekomenduojama naudoti priemones su hialuronu, kartais jo gali prireikti ir paauglei, kurios oda gali būti jautri, linkusi į bėrimus, naudojamos pakankamai aršios, odą sausinančios priemonės nuo aknės. Įprastai priemonės su hialurono rūgštimi rekomenduojamos nuo 25-erių, kai norisi imtis „lengvų“ odos senėjimą lėtinančių priemonių.

Svarbi visuma

Nerimaujančius, ar galima padauginti hialurono, gydytoja ramina – tai ne tokio tipo medžiaga. „Kartais moterys nori naudoti įvairias senėjimą lėtinančias priemones, kurių sudėtyje yra vitamino C, retinolio, bet negali, nes tik užsitepus jaučia nemalonius pojūčius. Dažniausiai, kai oda yra paraudusi, pleiskanojanti, jautresnė, jos gali sukelti nepageidaujamą poveikį, bet jeigu mes prieš tų priemonių naudojimą odą paruošime, pasitelksime raminantį hialurono serumą ir po kurio laiko naudosime pasirinktas priemones, tuomet ir grožio procedūros atneš geresnį efektą, ir vitaminas C arba retinolis bus naudingesnis“, – sako gydytoja.

Serumas, grožis, moteris

Hialuronas gali palengvinti ir moterų makiažo rutiną. A. Giakaitė sako, kad tada, kai odai netrūksta drėgmės visas kosmetikos priemones pavyksta padengti lygiau. ​​„Auksinė gerai atrodančio makiažo paslaptis – išpuoselėta ir pridrėkinta veido oda. Jokia kreminė pudra nesuteiks odai to išsvajoto šilkinio, lygaus padengimo, jei oda bus išsausėjusi, linkusi šerpetoti ar pleiskanoti. Todėl be galo svarbu, kad norėdamos tinkamai paruošti veido odą makiažui turime pasirūpinti visapusiu jos drėkinimų. Tai užtikrinti gali priemonės su skirtingos molekulinės masės hialurono rūgštimi“, – sako ji. Taip pat efektyvu rinktis dekoratyvinės kosmetikos priemones, kurių sudėtyje yra hialurono.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šios taisyklės galioja renkantis visas kosmetikos priemones. A. Giakaitė ragina kruopščiai tikrinti veikliųjų medžiagų sąrašą ir pirmenybę teikti švarios sudėties kosmetikos priemones vengiant nikelio, konservantų, alergiškiems žmonėms galima rasti ir kosmetikos priemonių be glitimo.

Ypač, jeigu jūsų oda jautri, svarbu atkreipti dėmesį, kad ir dekoratyvinės kosmetikos priemonėse būtų ingredientų, padedančių palaikyti sveiką odos būklę, o ne tik ją maskuoti.

Taip pat puoselėjant odą reikėtų skirti dėmesio ne tik kosmetikos priemonėms, bet ir kasdieniams įpročiams – pakankamai ilsėtis, sveikai maitintis, daug miegoti, gerti pakankamai vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją