Simptomai apima lytinių organų perštėjimą, visapusiškai pakitusias išskyras. Ir jie – išties nemalonūs.

Žinoma, kaip ir kiekvienos ligos atveju, pirmiausiai reikėtų kreiptis į gydytoją. Tačiau internetinis puslapis „healthline.com“ atskleidžia, kad šiek tiek paveikti pienligę, arba kandidozę, įmanoma ir tuo, ką dedi į burną.

Kovai su kandidoze apsiginkluokite štai šiais produktais:

Kokosų aliejus

Dažniausiai kandidozę, kitaip – pienligę, sukeliantys baltieji balkšvagrybiai – tai Candida šeimos grybeliai, kurių galima aptikti ant odos, burnoje, žarnyne ir kt. Apskritai jie nėra kenksmingi, tačiau, kai organizmo apsauga nusilpusi, gali sukelti infekciją.

Augalai sugeba apsisaugoti ir nuo jų, ir nuo kitų grybelių, o kai kurie gamina grybeliams nuodingus junginius.

Vienas iš tokių junginių – lauro rūgštis. Tai sočioji riebalų rūgštis, intensyviai tyrinėjama dėl antimikrobinio ir priešgrybelinio poveikio.

Kokosų aliejus beveik 50 proc. sudarytas iš lauro rūgšties. Dėl šios priežasties jis laikomas vienu gausiausių šio retokai kituose produktuose pasitaikančio junginio šaltinių.

Kaip rodo laboratoriniai tyrimai, lauro rūgštis veiksmingai kovoja su kandidozę sukeliančiais grybeliais. Logiška manyti, kad tokiu efektu turėtų pasižymėti ir kokosų aliejus. Taigi, burnos „skalavimas“ kokosų aliejumi galėtų būti būdas įveikti pienligę, tiksliau, burnoje tarpstančius kandidozės sukėlėjus.

Česnakai

Česnakai – stiprų priešgrybelinį poveikį turintys augalai. Už šią jų savybę yra atsakingas alicinas – medžiaga, susidaranti, kai šviežias česnakas sutraiškomas arba kaip nors pažeidžiamas.

Eksperimentai su pelėmis privedė prie prielaidos, kad didelėmis dozėmis vartojamas alicinas su kandidozę sukeliančiais grybeliais kovoja tik šiek tiek silpniau nei flukonazolis (vaistas nuo grybelio).

Tyrimai taip pat parodė, kad česnakų ekstraktas gali sumažinti grybelių gebėjimą prisitvirtinti prie burnos gleivinės ląstelių.

Deja, teisybės dėlei reikia pasakyti, kad česnakuose alicino yra labai mažai, o atliekant tyrimus paprastai naudojamos didelės jo dozės.

Ciberžolė

Viena pagrindinių ciberžolėje esančių veikliųjų medžiagų – tai kurkuminas. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad kurkuminas gali nužudyti kandidozės sukėlėjus ar bent sumažinti jų augimo intensyvumą.

Remiantis vieno tyrimo išvadomis, kurkuminas slopina grybelių gebėjimą prisitvirtinti prie ŽIV užsikrėtusių asmenų burnos ląstelių. Kurkuminas, kaip paaiškėjo, yra veiksmingesnis už vaistą nuo grybelio flukonazolį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją