Nedalomas dėmesys

„Kai prie vakarienės stalo naršote internete, susitelkusios į savo telefonus, jo smegenys šį vaizdą interpretuoja kaip „Aš jai nesu svarbus“, – sako santuokos terapeutas Mike‘as Dow.

Taip yra todėl, kad vyrų smegenys sukurtos taip, kad vienu metu galėtų atlikti tik vieną dalyką, atmesdamos kitus stimulus, aiškina jis. Nors moterų smegenys funkcionuoja kitaip (puikiai žinote iš praktikos, kad vienu metu mokate daryti daug darbų), jūsų vyriškis įvertins, jei susitelksite tik į jį.

„Taip tarsi sakysite: „Tu man esi prioritetas, myliu tave“, – priduria dr. M. Dow. Tad žiūrėkite jam į akis, kai jis kalba, ir pasistenkite jo nepertraukinėti.

Jo mėgstamiausias patiekalas

Banaliame posakyje „Kelias į vyro širdį eina per skrandį“ glūdi tiesos krislas, sako dr. M. Dow.

„Tai, kad jo nepaklaususios žinote, ką jis mėgsta valgyti, parodo, kaip gerai jį pažįstate. O porų, kurios žino kiekvieną smulkmeną apie vienas kitą, santuokos laimingiausios.“

O jeigu vyrui patinka viskas, ką jūs gaminate, pabandykite iškepti moliūgo pyragą. Alano Hirscho iš Čikagos Skonio ir kvapo tyrimų fondo tyrime nustatyta, kad būtent šis saldus aromatas vyrus sužadina labiau nei kiti kvapai.

Apsirenkite suknelę, kuri jam labiausia patinka

Jei puošiatės, parodote jam, kad vis dar siekiate būti jam patraukli, kad ir kiek ilgai gyventumėte kartu. „Vyro smegenys labiau atsiliepia į vizualinius dirgiklius, nei moters, – sako dr. M. Dow. – Matydamas jus apsirengusią seksualia suknele, jis suvokia, kad jūs jo geidžiate.“

Niujorko Ročesterio universiteto tyrėjai atrado, kad raudonai apsirengusios moterys vyrus veikia lyg afrodiziakas.

Rūpinkitės savimi

Streso mažinimas, sveika mityba, sportas, žalingų įpročių atsisakymas ir netgi grožio procedūros jums galbūt atrodo kaip būdas palepinti save, bet tai taip pat būdas parodyti savo vyriškiui, kad jį mylite.
„Taip tarsi sakote: „Noriu ilgo, malonaus gyvenimo su tavimi, tad darysiu viską, kad tu nepatirtum mylimo žmogaus netekties kančių“, – sako dr. M. Dow. Ar yra geresnė motyvacija rūpintis savo sveikata?

Sakykite jam komplimentus

Nuo senų laikų vyrai turėjo kovoti dėl moters ir ją aprūpinti, kad ją išlaikytų, tad ir šiais laikais jie nevengia demonstruoti savo vyriškumo prieš potencialius konkurentus.

Parodykite savo vyrui, kad matote jį tokį, kokiu jis nori atrodyti: kaip vyriškį, kuris moka aprūpinti savo šeimą, išspręsti problemas, suremontuoti viską, kas sugedę, kuris yra ir sekso gigantas, ir riteris blizgančiais šarvais. „Nuoširdžiai girdama jo išvaizdą ir jėgą patvirtinsite, kad juo žavitės, o tai jam reiškia meilę“, – sako klinikinė psichologė Andra Brosh. Kai jis lengvai atsuka uogienės stiklainio dangtelį, būtinai jį pagirkite ir pasidžiaukite, kad turite tokį stiprų vyrą namuose. Jis visas nušvis, ypač jei pridursite, kad būtent dėl to jūs pasirinkote jį, o ne kitą.



Skatinkite jį pasirūpinti savimi

Jums gal nekyla sunkumų prašant laiko sau, o štai jūsų vyrui gali būti sunku išsakyti savo poreikius. Retkarčiais pasiūlykite jam kokią dieną pailsėti, pabendrauti su draugais, pažaisti kompiuterinius žaidimus, praleisti dieną garaže prie automobilio ar tiesiog išsimiegoti. „Taip parodysite, kad jį palaikote ir suteikiate jam laisvę daryti tai, kas jam svarbu“, – sako dr. A. Brosh. Laiką, kurį jūsų vyras praleis be rūpesčių ir buities darbų, jis vertins kaip jūsų meilės išraišką.

Klauskite jo patarimo

Jūsų vyriškis nori jautis svarbia jūsų pasaulio dalimi. Be to, vyrai iš prigimties linkę spręsti problemas. Pasiteiraukite jo nuomonės apie tai, kaip kalbėti darbe dėl algos padidinimo – taip parodysite, kad juo pasitikite ir vertinate jo nuomonę.

„Kai vyras gali kažką pataisyti ar sutvarkyti, jis jaučiasi kompetentingas ir naudingas, – sako dr. A. Brosh. – Prašydama jo patarimo parodote, kad jūs juo pasikliaujate, ir kad jūsų gyvenime jis užima svarbią vietą. Taip jis jaučiasi mylimas.“

Dėkokite jam net už smulkmenas

Kai kitą kartą vyras nuveš vaikus į mokyklą ar išneš šiukšles, padėkokite jam už tai.
„Mes lekiame per gyvenimą, pamiršdami pastebėti gerus darbus, o vyrai pamiršta pasakyti, ko jiems iš mūsų reikia, bet jie taip pat turi jausmus. Tad sakykite: „Labai vertinu tai, ką tu darai“, – pataria santuokos ir šeimos terapeutė Carin Goldstein.

Dėkingumas praturtins jūsų santykius teigiama energija.



Leiskite jam išlieti emocijas

Konfliktas darbe ar barnis su giminaičiais paveikia vyro emocijas labiau, nei jis norėtų. Tegul namai būna saugi erdvė jūsų vyriškiui išreikšti emocijas, kad jis neapsistatytų nuo jūsų sienomis.
„Kai jis atsiveria apie problemas ar rūpesčius, tiesiog išklausykite, nebandydamos jų išspręst, – pataria dr. A. Brosh. – Taip parodysite, kad nelaikote jo silpnu ar neadekvačiu, ir suteiksite jam erdvės jūsų santykiuose, kur jis gali dalintis tuo, kas jam svarbu. O svarbiausia, taip parodysite, kad jis jums rūpi.“
Jei iš darbo vyras grįžta blogai nusiteikęs, paklauskite, ar jis nenorėtų pasikalbėti. Jei ne, nieko tokio, bet vis vien geriau paklausti, nes vyrams dažniausiai reikia paskatinimo, kad atsivertų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)