Kai kardiologė ir geriatrė atveria savo namų Tartu duris, žurnalistai sudvejoja, ar neapsiriko adresu. Net daugelį metų K. Saks fotografuojanti fotografė sutrikusi. Visgi adresas teisingas, pradedame pokalbį.

– Sakote, kad daug žmonių nori gyventi ilgai, bet mažai tokių, kurie pasiruošę priimti biologinius pokyčius, susijusius su senėjimu.

– Jeigu norite ilgai gyventi, labai svarbu susitaikyti su senėjimu. Pats žodis „senėjimas“ vartojamas netinkamai. Kai kurie 80-ies metų amžiaus žmonės sako, kad dar nėra seni. Bet aš kalbu apie save: taip, esu sena. Žmogus laikomas pagyvenusiu sulaukęs 65-erių. Didžiuokitės tuo! Man persilaužimo akimirka įvyko kai buvau 40-ies. Pradėjau mėgautis savo gimtadieniais. Ir senti sąmoningai.

Kai gaunami pacientų širdies tyrimų rezultatai, neretai būna parašyta: amžinių požymių ypatumai. Mane pradėjo dominti, kur prasideda senėjimas ir kur – liga. Senėjimas – nėra liga, nors su amžiumi ir atsiranda daugelis negalavimų.

Turime stengtis užkirsti kelią ligoms ir atitolinti jų atsiradimą. Karta ligoninėje, kur dirbu, gulėjo 52-ejų metų amžiaus vyras. Jis buvo patyręs infarktą ir sielojosi: visą gyvenimą sportavo, stebėjo kūno svorį, nerūkė, bet vis tiek patyrė infarktą! Jo vyresnysis brolis visą gyvenimą elgėsi priešingai ir dabar iš jo šaiposi.

Pasakiau jam, kad dėl sveiko gyvenimo būdo infarktas neištiko anksčiau. Infarktą sukeliančių priežasčių daug, įskaitant ir tam tikrą medžiagų apykaitos tipą – kai kurie žmonės gali per dieną suvalgyti po 10 kiaušinių, ir nieko.