Eurovaistinės“ pranešime spaudai vaistininkė Kristina Staivė išskiria iš viso net 5 vasaros naudas, kuriomis dar galite spėti pasimėgauti, o kartu ir sustiprinti organizmą.

Spalvos lėkštėje – imunitetui

Vasarą lengva pastiprinti imunitetą iš natūralių šaltinių ir pasirūpinti juo taip, kad artėjant šaltajam sezonui netrūktų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Imunitetui svarbiausi antioksidantai A, C, E, kurie stiprina ir aktyvina imuninę sistemą. Jų gausu lietuviškose daržovėse, vaisiuose ar uogose – morkose, pomidoruose, kopūstuose, bulvėse, obuoliuose, slyvose, spanguolėse, svarainiuose. Kasdien visų daržovių gal ir neišragausite, bet svarbiausia lėkštėje nuolat palaikyti jų įvairovę.

„Skirtingų spalvų vaisiai ar uogos yra skirtingų vitaminų šaltinis, todėl kasdien reikėtų suvalgyti 3-4 skirtingas daržoves ir keletą vaisių“, – sako K. Staivė ir primena, kad per kelias dienas organizmas nesustiprės, tad laikytis tokių mitybos įpročių reikėtų nuolat. O ruošiantis žiemai, visas gėrybes geriausia šaldyti, taip uogose ar daržovėse išliks organizmui naudingi vitaminai, skaidulos.

Išlaisvinti pėdas

Po ilgos darbo dienos nusiavus batus apima malonus lengvumo pojūtis, tačiau vasarą išlaisvinti pėdas naudinga gerokai dažniau. Pėdose yra visi svarbiausi taškai, kurie atsakingi už svarbiausius organus – širdį, smegenis, kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą, raumenų sistemą.

„Vaikščiojimas basomis veikia kaip masažas, kuo dažniau stimuliuojami taškai, tuo labiau aktyvina ir stiprina su jais susijusių vidaus organų veiklą“, – paaiškina vaistininkė.

Reikėtų vaikščioti, ten, kur danga nėra visiškai lygi, geriausia, kur yra akmenukų, smėlio, auga žolė, nes šiurkštus, minkštas ar nelygus paviršius geriau stimuliuoja paduose esančius taškus ir veikia organizmą.

Maudynių nauda

Bene didžiausia vasaros pramoga – pliuškentis ežeruose, upėse, pasinerti į jūros bangas. Maudynės karštomis dienomis padeda atsigaivinti, atsipalaiduoti, sumažinti stresą ir nerimą, o plaukiojant reguliariai, tai ir nauda visam organizmui.

„Plaukiojant dirba beveik visi kūno raumenys ir treniruojami svarbiausi sveikatai organai – širdis, plaučiai, gerėja laikysena, lankstumas, kvėpavimo sistema, kraujotaka. Jeigu žmogus turi nugaros problemų, pavyzdžiui, išvaržų ar susidėvėjusių slankstelių, jo gyvenimo kokybė priklauso nuo to, kokie stiprūs nugaros raumenys, o jie labai stiprinami plaukiojant“, – pažymi specialistė.

Atostogauti prie jūros ypač naudinga tiems, kurie žiemą sirgo plaučių uždegimu ar dažnai kosėja – sūrus jūros vanduo ir pušų oras padeda valyti kvėpavimo takus ir mažėja tikimybė, kad šaltuoju metu ligos pasikartos.

Gaudyti saulės spindulius

Vasarą daugiau laiko leisdami saulės spinduliuose rudenį pasitiksime su didesne šypsena, išvengsime rudeninės depresijos epizodų. Negana to, saulės vitaminas stiprina imunitetą, padeda endokrininei sistemai, stiprina kaulus ir sąnarius.

„Vitaminas D gaminasi tuomet, kai atidengiame kuo daugiau kūno, tad atidengtų plaštakų ar veido, kuomet keliaujame į darbą, šio elemento gamybai neužtenka. Dirbančiam ir visur skubančiam žmogui labai sudėtinga gauti saulės spindulių pakankamai, todėl vasara yra tas metas, kai reikėtų daugiau atostogauti, atsipalaiduoti ir sukaupti geros nuotaikos vitamino atsargas rudeniui“, – pataria vaistinės specialistė.

Persistengti irgi nereikėtų, užtenka 15-20 minučių pabūti saulės spinduliuose be apsauginių priemonių. Per dažnas ar ilgas kaitinimasis kelia pavojų sveikatai – didėja odos vėžio rizika, mažėja elastingumas ir oda sensta greičiau.

Daugiau judesio

Vasarą sužydėję parkai ir miškeliai – tinkama vieta pasivaikščioti, atlikti vieną kitą sporto pratimą ar kitaip pajudėti. Aktyvus gyvenimo būdas naudingas išvaizdai, padeda geriau jaustis, palaikyti gerą sveikatą. Pasak vaistininkės, kasdien bent pusvalandį skirdami mankštai stipriname raumenis ir kaulus, didiname sąnarių lankstumą, mažėja cholesterolio lygis, reguliuojamas širdies pulsas. Vasarą ypač naudinga išeiti iš sporto salės ir mankštą atlikti lauke. „Gryname ore daugiau įkvepiame deguonies ir tai maitina visus organus, todėl gerėja mąstymas, nuotaika“, – sako K. Staivė.

Persistengti nereikia, galima pradėti palengva, pamažu didinti treniruočių intensyvumą. Vyresnio amžiaus, turintiems sveikatos problemų ar visiškai nesportuojantiems žmonėms geresnei savijautai palaikyti užtenka paprasčiausiai išlipti viena stotele anksčiau iš autobuso ir 20 minučių pasivaikščioti gryname ore.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt