Net aistringiausio temperamento žmonių gyvenime pasitaiko, pavadinkime, sausros laikotarpių. Kad ir kokia būtų to priežastis, žinokite – sekso trūkumas atsiliepia tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai, rašoma svetainėje „The Mirror“.

Štai kas nutinka, kai jūsų gyvenime nėra reguliaraus sekso:

1. Prarandate libido

Kalbant apie seksualinį potraukį, regis, teisingas posakis – reikia naudoti, antraip jo neliks. „Žmonės, kurie dėl kokių nors priežasčių negyvena seksualinio gyvenimo, tampa vangesni, mažiau energingi, jiems mažiau norisi sekso, – aiškino sertifikuota seksologė, licencijuota klinikinė socialinė darbuotoja Sari Cooper. – „Iš akių, vadinasi, ir iš galvos“, – štai kaip sako kai kurie mano klientai, turėdami omenyje, kad jie negalvoja apie seksą, kai jo nėra jų gyvenime. Tiesa, tai pasakytina toli gražu ne apie visus – kai kurie žmonės tuo vadinamuoju sausros laikotarpiu ima dar labiau trokšti sekso.“

2. Gali suplonėti makšties sienelės

Šis punktas, savaime suprantama, – apie moteris. S. Cooper teigė: „Nesant reguliarių intymių sueičių, su amžiumi makšties sienelės plonėja, todėl vėl gyvenime atsiradęs seksas gali būti skausmingas.“ Šiaurės Amerikos menopauzės tyrimų asociacija rekomenduoja reguliarų penetratyvų seksą, kad menopauzės laikotarpiu makštis būtų sveikesnė.

3. Sumažėja lubrikacija

Dar vienas šalutinis poveikis, būdingas tik vyresnio amžiaus moterims, – kai po pertraukos imsite gyventi seksualinį gyvenimą, pastebėsite, kad sumažėjo lubrikacija. Tiek lubrikacijos mažėjimą, tiek makšties sienelių plonėjimą lemia hormono estrogeno trūkumas. „Tarkime, 20 ar 30 m. moters organizme yra pakankamai estrogeno, todėl jos makšties audiniai sveiki, elastingi, o sekso metu būna pakankama lubrikacija, – teigė daktarė Lauren Streicher. – O 60 metų moters organizme estrogeno kur kas mažiau, jo su metais mažėja.“

Siekiant sušvelninti sekso nebuvimo laikotarpio ir senėjimo poveikį, S. Cooper pataria: „Bėgant metams sumažėja makšties lubrikacija; jeigu jūs nepatiriate seksualinio malonumo pati, skaitant erotines knygas ar žiūrint erotinius filmus, lubrikacija mažėja sparčiau.“

4. Menstruacijos gali tapti skausmingesnės

Akivaizdu, kad dėl sekso trūkumo labiau nukenčia moterys. Gal kai kam skambės neįprastai, tačiau seksas menstruacijų metu sušvelnina skausmus. „Gimda yra raumuo, daugeliui moterų orgazmo metu susitraukinėja gimda, todėl greičiau pasišalins kraujas ir menstruacijų skausmai bus ne tokie stiprūs, – aiškino L. Streicher. – Be to, seksualinių santykių metu gaminasi endorfinai, o jie taip pat švelnina skausmą.“

5. Kita vertus – mažėja šlapimo takų infekcijos rizika

Ir pagaliau – vilties spindulys. Nieko stebėtino, kad negyvenant seksualinio gyvenimo mažėja lytiniu būdu plintančių ligų rizika. Ir tai dar ne viskas – mažėja ir šlapimo takų infekcijos rizika. Lytinių santykių metu didėja šlapimtakių infekciją sukeliančios bakterijos pernešimas, tada dažnėja ir šlapimo pūslės uždegimo grėsmė. 80 proc. moterų premenopauzės laikotarpiu per pirmą parą po seksualinių santykių pasireiškia šlapimo takų infekcijos požymių, o žurnale „American Family Physician“ pabrėžiama, kad seksualinė sueitis yra dažniausia atsinaujinančių šlapimo takų infekcijų priežastis“.

6. Vyrams dažnėja erekcijos sutrikimų

Šiuo atveju tinka pasakymas, kad reikia naudoti, antraip neliks. Vieno tyrimo duomenimis, seksualinė abstinencija didina erekcijos sutrikimų tikimybę vyrams, tiesa, tai labiau pasakytina apie vyresnio amžiaus vyrus.

7. Galbūt pastebėjote, kad jaučiate stipresnę įtampą

Jaučiate įtampą dėl to, kad gyvenime per mažai sekso ar jo apskritai nėra? Problemos pagrindas ir gali būti sekso trūkumas. Teigiama, kad reguliarus seksas puikiai malšina įtampą, o be seksualinių santykių gyvenantiems žmonėms streso metu stipriau padidėja kraujospūdis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)