Vitaminas B7, dar kitaip vadinamas biotinu, puikiai žinomas dėl teigiamo poveikio odai, plaukams ir nagams. Mūsų organizme biotino atsargos nėra kaupiamos, todėl, pasak „Camelia“ vaistininkės Ž. Kontautienės, labai svarbu pakankamai jo gauti kasdien, pažymima pranešime spaudai.

„Sausos, šerpetotos ar kita nemalonia simptomatika pasižyminčios odos priežastis dažnai yra tinkamai nesubalansuotas apsauginis sluoksnis. Vitaminas B7 padeda odai gaminti naujas ląsteles ir subalansuoja riebalines liaukas – tada oda atrodo sveika bei švytinti. Negana to, tyrimai rodo, kad biotinas prisideda prie plaukų slinkimo ir lūžinėjimo stabdymo, suteikia jiems daugiau apimties bei blizgesio“, – sako Ž. Kontautienė.

Svarbų vaidmenį atlieka ir kitas mikroelementas – cinkas. Jis palaiko gerą tiek nagų, tiek plaukų bei odos būklę. Deja, žmogaus organizmas pats cinko negamina, todėl jį gauname tik su maistu ar maisto papildais. Pasak farmacijos ekspertės, prieš keletą metų Lietuvoje atliktų tyrimų duomenys byloja, kad cinko trūksta kas penktam žmogui, taigi, būtina stebėti savo kasdienę mitybą ar naudoti maisto papildus, kuriuose yra pakankama cinko paros dozė.

Kokias priemones rinktis?

Vaistininkė pabrėžia, kad vartojant vitamino B7 ar cinko turinčius maisto produktus arba maisto papildus, reikėtų būti kantriems, nes vieni rezultatą gali pastebėti jau po kelių savaičių, o kitiems gali tekti palūkėti ilgiau. Visgi prastą plaukų būklę lemia ne tik tai – negražūs ir nemalonūs liesti plaukai gali byloti ir apie netinkamą jų priežiūrą.

„Jei plaukai sausesni, greitai veliasi ar sunkiais šukuojasi, svarbu naudoti drėkinančias plaukų priežiūros priemones, turinčias pantenolio ar hialurono rūgšties. Drėgmės ir minkštumo plaukams suteiks ir tokios sudedamosios dalys kaip keratinas, natūralūs kokosų ar arganų aliejai, vitaminai E ir C.

Rekomenduočiau rinktis šampūnus ir kondicionierius, neturinčius sulfatų, silikonų ir parabenų, nes šie suteiks tik trumpalaikį efektą, o ilgainiui išsausins plaukus. Vasarą ar keliaujant į egzotines šalis ir būnant saulėje, būtina naudoti nuo kenksmingų UV spindulių plaukus saugančias priemones, kurių galima rasti įvairiomis formomis: dulksna, aliejais, kondicionieriais“, – patarimais dalijasi Ž. Kontautienė.

Kasdieniai iššūkiai plaukams

Vaistininkė priduria, kad plaukus labai sausina ir dažnas jų džiovinimas karšta oro srove bei kaitrių formavimo prietaisų naudojimas. Anot jos, kai kurie žmonės vis dar daro klaidą, prieš naudojant džiovintuvą ar plaukų formavimo žnyples, ištepdami plaukus sveikatinamuoju aliejumi.

„Kiekvieną kartą, kai žmonės užtepa, pavyzdžiui, arganų aliejų ant sausų, ar, dar blogiau – drėgnų plaukų ir tada juos formuoja karštais prietaisais, plaukai pradeda „kepti“. Juk kažką kepdami orkaitėje ar keptuvėje, dažniausiai pilame vienokios ar kitokios rūšies aliejaus. Geriausia šią priemonę tepti jau ant suformuotų plaukų – tai ne tik suteiks blizgesio, drėgmės, bet ir užfiksuos šukuoseną“, – paaiškina ji.

Vaistininkė Ž. Kontautienė primena ir dar vieną, šaltuoju metų sezonu itin opią, problemą – plaukų slinkimą. Ji pabrėžia, kad tai, kaip ir pačią plaukų būklę ar išvaizdą, gali lemti tiek vidiniai, tiek išoriniai veiksniai. Nuolat lydintis stresas, skydliaukės veiklos pakitimai, autoimuninės ligos, anemija ar įvairūs lėtiniai susirgimai yra daugybės žmonių kasdienybės dalis. Nors nemažą vaidmenį čia turi ir genetika, tačiau visa kita priklauso nuo mūsų – naudodami gydytojų paskirtus vaistus, reikalingus maisto papildus, vitaminus ir tinkamas plaukų priežiūros priemones, mes galime pagerinti plaukų būklę, atstatyti ją.

Lūžinėjančių nagų sezonas

Nagai – dar vienas organizmo vidinės būklės rodiklis, tiek moterims, tiek vyrams. Sveikų nagų plokštelės turi būti lygios bei vienodo storio, šviesiai rožinės spalvos, todėl jei vaizdas ne toks, reikėtų pagalvoti, ką darome ne taip. Nagų spalvos, formos ar struktūros pasikeitimai signalizuoja apie organizmo pokyčius, kurie gali būti susiję su alinančiomis dietomis, mažakraujyste, mikroelementų stygiumi, sutrikusia periferine kraujotaka, onkologinėmis, infekcinėmis ar grybelinėmis ligomis. Beje, pastarosios sudaro daugiau nei 50 proc. visų nagų ligų.

„Šveicarijoje atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad pacientų, reguliariai vartojusių biotino ir cinko maisto papildus, nagų plokštelės storis padidėjo vidutiniškai 25 proc. Todėl ypač raginu suklusti tuos, kurie savo nagus nuolat alina grožio procedūromis ar atlikdami fizinius darbus be specialių pirštinių.

Cheminės švaros priemonės, tokios kaip indų plovikliai ir langų valikliai, acetonas džiovina odą ir nagus, pamažu ardo jų struktūrą, todėl šie pradeda lūžinėti ir sluoksniuotis. Norint sustiprinti nagus, reikia naudoti losjonus su alfa hidroksirūgštimis, kurios išgaunamos iš vaisių, augalų ir pieno. Tik svarbu nepamiršti, kad prieš tepant losjoną, reikėtų 5 minutėms rankas pamerkti į šiltą vandenį“, – sako vaistininkė Ž. Kontautienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją