Ar tai būtų pavojų sukelti galinčios grožio procedūros, ar – ydingas kontaktinių lęšių naudojimas, o gal – mėgavimasis vasaros malonumais. Apie tai portalui Delfi papasakoti sutiko Prancūzijoje dirbanti akių gydytoja Gintarė Baniulienė

– Kokias dažnas klaidas akių priežiūroje daro žmonės?

– Yra tipas žmonių, kurie ignoruoja problemas, ir į gydytojus kreipiasi tik ligai tikrai progresavus. Žinoma, yra ir tokių, kurie atlekia vos paperštėjus akiai. Čia, sakyčiau, reiktų rasti aukso viduriuką. Turi įsivertinti, gal tau visi simptomai praeis tiesiog palašinus dirbtinių ašarų, o gal tu jau mėnesį esi su juodu nejudančiu tašku viduryje savo matymo lauko.

Didelė problema yra senų lašų naudojimas. Paprastai jie turi labai trumpą galiojimo laiką, jei buvo atidaryti. Visada reikėtų atkreipti dėmesį, kad net jei tai pilnas buteliukas, kuris buvo panaudotas vienkartinei problemai, svarbu jį iškart išmesti ir nebenaudoti po kurio laiko. Taip galima ne tai, kad nepadėti, bet ir pakenkti akiai. Tokiu atveju ten prisiveisia ir visokių bakterijų, ir taip toliau.

– Akių lašai: ar jie turėtų būti kasdienė priemonė? Į ką atkreipti dėmesį juos renkantis?

– Vienareikšmiškai kiekvieno žmogaus vaistinėlėje turėtų būti lašų, skirti akies plovimui. Tas vadinamas akių serumas ar fiziologinis skystis, skirtas būtent akims. Jo privalo būti, nes kažkam įkritus į akį ar jai tapus perštinčia, tai pirminė pagalba. Akis turi būti plaunama su specialia priemone, o ne su vandeniu, juo labiau – ne su krano vandeniu.

Akių lašai, kurie drėkina akis, ypač žmonėms, kurie dirba su kompiuteriu, turėtų būti visada po ranka, darbo vietoje. Juos reikia naudoti tik pajutus akies nuovargį ar sudirgimą. Tai taip pat pirminė pagalba. Tai – ne vaistai, galima sakyti, kad akių lašai – kremas akims.

Į ką atkreipti dėmesį, sunku atsakyti, tai geriausiai patartų gydytojas, pas kurį apsilankysite. Jis matys konkrečiai jūsų akių situaciją. Kai kam reikia drėkinančių, kai kam – turinčių šiek tiek riebalo, nes būna, kad akių liaukos jo pakankamai negamina. Kai kas turi problemų su akių vokais. Turbūt pats žmogus sunkiai gali pasirinkti, bent vieną kartą pas akių gydytoją nueiti ir paklausti, kokius lašus rinktis jūsų atveju, vertėtų.

– Ką manote apie tokias grožio procedūras, kaip blakstienų priauginimas, cheminis jų rietimas? Ar jos gali pakenkti? Juk su cheminėmis priemonėmis dirbama prie pat akies.

– Prancūzės nelinkusios darytis tokių procedūrų, todėl tokių pacienčių esu mačiusi mažai. Tačiau su keletu dirbti teko. Esu mačiusi kelis akių ragenos nudeginimus. Ypač jei specialistas nepatyręs, tokių atvejų gali pasitaikyti. Tai – tikrai skausminga, po tokių potyrių pacientės šitokių grožio procedūrų paprastai negrįžta kartoti.

Ko paprastai žmonėms nesimato, tai, kad tos priklijuotos blakstienos kaupia labai daug visokių nešvarumų, dulkių, ir žiūrint su mikroskopu labai puikiai gali pamatyti, kiek visko susikaupę prie akies voko. Ir pleiskanų, ir išskyrų. Moterys jų gerai nenuplauna, nes paprasčiausiai bijo jas išrauti, sugadinti. Voko higiena tampa visai kitokia.

Aš pati tokių procedūrų nesidaryčiau ir tikrai nerekomenduoju.

– Ar pastebite klaidų, kurias žmonės daro nešiodami kontaktinius lęšius? Kas nutinka juos naudojant ilgiau nei parašyta pakuotėje?

– Tai ir yra didžiausia klaida: kad žmonės per ilgai juos nešioja. Arba ignoruoja savo raudonas akis. Akis, kurios jiems peršti. Tai tiesiog žmonių aplaidumas.

Kartais žmonės tai daro iš nepritekliaus, ekonominiais sumetimais, kadangi lęšiai vis tiek yra gana brangūs, taigi juos pernešioja: užuot nešioję mėnesį, su jais vaikšto du mėnesius, su savaitės lęšiais išbūna dvi savaites. Tokiu atveju pats lęšis keičiasi. Jo forma, elastingumas, jis tampa kietesniu. Jis ima mechaniškai trinti akies paviršių, rageną.

Dar žmonės nardo su kontaktiniais lęšiais, kurie nėra vienadieniai, nėra išmetami. Jie nardo, o po to toliau dar visą mėnesį juos nešioja. Tai yra absoliučiai kotraindikuotina. To negalima daryti. Jei jau norite nardyti su kontaktiniais lęšiais, toks lęšis turi būti išmetamas iškart po maudymosi linksmybių.

– Ką manote apie spalvotus kontaktinius lęšius? Ar jie kelia kokių nors rizikų?

– Jie automatiškai mažiau pralaidūs deguoniui, paprastai net ir gamintojai pažymi, kad jie nėra skirti nešioti kasdien. Jei kartais norisi pakeisti savo akių spalvą ar pabrėžti savo esamą, tai nėra kažkas labai blogo, tačiau toks produktas – ne kasdienai.

Aš asmeniškai tokių lęšių nerekomenduoju. Didelių staigių rizikų gal nėra, bet tai rizika – ateinanti su laiku, dėl nuolatinio deguonies trūkumo ragenai.

– Ar vasarą akims kokių nors rizikų apskritai kelia maudynės arba kiti sezono malonumai?

– Ir taip, ir ne. Iš vandens telkinių, kuriuose maudomės, tikimės, kad jie nekels didelių pavojų sveikatai, bus saugūs maudytis. Tai galioja ir akims. Aišku, nerekomenduojama nardyti neužsimerkus, tokiu atveju reiktų rinktis akinius maudynėms. Su baseinais irgi šiokia tokia problema – jei nardai be akinių, akys tampa raudonos, jas peršti, niežti, tada yra kitų rizikų. Tačiau vienam – tai nieko tokio, o kitam, kuris linkęs į akių ligas, jautrumą, gali net labai sudirginti akis. Tiesiog reikia elgtis saugiai.

– Tikriausiai dauguma yra pastebėję, kad vienų žmonių akių obuoliai – balti, kitų – pilkesni, kartais – net gelsvesni, ketvirtų – paraudę. Kiek akies obuolio spalva – genetika, kiek – nepriežiūra, o kiek – ligos? Ar galime „pagražinti“ akių obuolių spalvą?

– Genetika čia užima tikrai didelę dalį. Taip pat ir amžius. Gal pastarasis faktorius net labiau. Su amžiumi keičiasi ir mūsų akies paviršius, ir mūsų junginės.

Priklauso, ar mes esame linkę į alergijas, ar dažnai turime uždegimus. Visa tai keičia akies paviršių, tada atsiranda pokyčių – kaip ir odoje, taip ir akyse.

Kaip galima tai pagerinti – tai neignoruoti paraudusių akių. Žmonės, kurių akys dirglesnės ar linkusios į jautrumą, pavyzdžiui, šviesai, turėtų visada dėvėti akinius nuo saulės ir rūpintis savo akimis.

Vaistinėse dažnai siūlomi akių lašai, sutraukiantys kraujagysles, taip sumažinant akies raudonumą, nes tai dažnai būna ir dėl genetiškai išsiplėsti linkusių kapiliarų. Tačiau tokie preparatai negali būti naudojami ilgą laiką. Jei tai kažkokia svarbi proga, pavyzdžiui, gal jūsų vestuvės, galite tai padaryti, tačiau tai – jokiu būdu nėra ilgalaikis sprendimas.

– Ar skirtingo tipo traiškanos ką nors gali išduoti apie akių būklę?

– Žinoma. Labai svarbu atėjus pas gydytoją papasakoti, kokios yra akių išskyros, ar jų daug, ar mažai, ar tik ryte, ar jos atsiranda tik vakare ir panašiai. Ar tai susiję su alergija, ar akių sausumo išraiška, bandome išsiaiškinti akių gydytojo kabinete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją