„Žinau, kad taip kalbėti nederėtų, ir nenoriu įžeisti vyresnio amžiaus moterų, kurioms yra prasidėjusi menopauzė, bet jaučiausi taip, tarsi iš manęs būtų kažkas pavogta“.

Kai Eimi buvo 19 metų, ji susirgo kiaušidžių vėžiu. Kol vėžys buvo diagnozuotas, jis spėjo pavojingai išplisti, rašo bbc.com.

Operacijos metu Eimi buvo pašalintos kiaušidės, jai taip pat teko atlaikyti chemoterapijos kursą.

„Nemaniau, kad išgyvensiu. Tiesą sakant, man labai, labai pasisekė“, – „Radio 1“ laidai „Newsbeat“ pasakojo Eimi.

Minėta operacija sukėlė ankstyvą menopauzės antpuolį su visais tradiciniais šios būklės simptomais. Kitaip nei daugumai moterų, kurioms menopauzės simptomai pasireiškia pamažu, Eimi buvo tiesiog staigiai įstumta į menopauzę.

„Naktinis prakaitavimas, dantenų recesija, odos niežėjimas, nuolatinis nuovargis. Būni tikrai nevringa. Negali nieko prisiminti. Nelaikai šlapimo, priaugi antsvorio. Galiu šį sąrašą tęsti ir tęsti“, – teigė ji.

Eimi, kuriai dabar yra 28 metai ir kuri dirba aktore, teigė nežinojusi, kad jai bus pašalintos kiaušidės, ir sako buvusi sugniuždyta, kai sužinojo, kad niekada negalės susilaukti vaikų.

Kas yra menopauzė?

Menopauzė prasideda tuomet, kai moteriai dingsta menstruacijos ir ji daugiau nebegali pastoti natūraliu būdu. Paprastai menstruacijos retėja kelis mėnesius ar net metus, kol visiškai išnyksta.

Tai natūrali senėjimo dalis, kuri, mažėjant moters estrogenų lygiui, prasideda tarp 45 ir 55 metų.

Eimi atveju visa tai įvyko tuo metu, kai ji Glazgo universitete iš pradžių siekė verslo, o vėliau – teatro studijų diplomo.

„Ilgą laiką nesupratau, kad tokia nervinga, prastos nuotaikos ir prislėgta esu dėl to, kad netekau kažko, ką dar turėjau turėti“, – sakė ji.

„Paprastai mes sielvartaujame dėl to, kas įvyko praeityje. Tačiau aš sielojausi dėl fakto, kad negalėsiu turėti vaikų. Sielvartavau dėl to fakto, kad negalėsiu prisijungti prie savo draugių, ir niekas nesuprato, ką aš išgyvenu“.

Ankstyva menopauzė taip pat turėjo neigiamos įtakos ir Eimi santykiams su vaikinais. Kartą jos pasimatymą sugadino karščio banga.

„Tai įvyko viename Glazgo restorane. Mes ten sėdėjome, ir man nuo kaktos akivaizdžiai pradėjo bėgti prakaitas. Mačiau, kaip jis žiūrėjo į mane ir galvojo, kad veikiausiai esu psichinė ligonė“, – pasakojo ji.

„Pasakiau jam: „Atsiprašau, man reikia į tualetą“, ir pabėgau“.

Dabar ji yra sukūrusi laimingus santykius, bet sako, kad susitikinėti su vyrais po ankstyvos menopauzės buvo itin sudėtinga.

„Net kai įveiki tą pirmojo pasimatymo kliūtį, kai niekur nepabėgi, ateina metas jiems pasakyti, kad iš tikrųjų esi 80 metų senutė 28 metų merginos kūne“.

Nors dabar ji sugeba pasijuokti iš kai kurių prisiminimų, jos gyvenime buvo ir tamsių periodų, kai menopauzė trukdė jos studijoms ir buvo pakenkusi jos psichinei sveikatai.

„Buvo tokių momentų, kai jaučiausi visiškai sugniuždyta“, – pasakojo ji.

„Kartą sėdėjau auditorijoje ir niekaip negalėjau susitelkti. Dėstytojas kažką mums aiškino, bet aš nieko negalėjau suprasti. Jaučiausi tokia buka. Dabar esu vyresnė, galiu atsisukti atgal ir suprasti, kad neprivalau visuomet būti itin stipri“, – pasakojo mergina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)