Nuo to laiko, kai prieš porą metų Ž. Kropaitė-Basiulė parašė knygą apie savo močiutę „Fainiausia pasauly močiutė“, ji vis sulaukia klausimo, kaip būti ta pačia fainiausia močiute. Žurnalistė sako, kad nėra jokia ekspertė, bet vieną patarimą gali drąsiai duoti: „Ką aš tikrai žinau, tai, kad jeigu tu nuo mažumės leisi laiką su vaikais, jeigu tu nebūsi toks senelis, kuris sako, kad kai tau bus penkeri, tada ir pažvejosim, tada vaikai ir norės su tavim būti. Taigi svarbu vaikams skirti laiko.“

Mintis parašyti apie močiutę kilo natūraliai, norint, kad jos istorija nebūtų pamiršta, o jos asmenybė įkvėptų. „Man atrodo, kad ji, per savo gyvenimą patyrusi visas įmanomas netektis – nuo ankstyvos savo tėvo mirties, trijų brolių partizanų mirties, savo pačios vieno kūdikio mirties, pati praleidusi daug metų lageriuose – išlieka viena optimistiškiausių žmonių. Kovą jai sueina 95-eri“, – šiltai pasakojo Ž. Kropaitė-Basiulė.

Živilė Kropaitė

Laidos viešnia prisiminė, kad su močiute daug laiko praleido nuo pat gimimo, tokio ryšio su seneliais ji linki ir savo vaikams. Tačiau neslėpė, kad tenka susitaikyti su kai kuriomis išlygomis. „Mes dėl savo vaikų esam priėmę sprendimą, kad močiutėms leidžiam su jais būti, kaip jos nori. Nestovim ir nebaram su antispokinėm ir pozityvios tėvystės idėjom. Tikiuosi, kad šios laidos mano mama neklausys. Na, tiesiog leidi būti, nes žinai, kad vis tiek nieko nepakeisi“, – juokėsi ji.

Paklausta, su kokiais iššūkiais teko susidurti savo motinystės kelyje, žurnalistė paatviravo, kad tai tikras išbandymų metas, kai teko sulaužyti ne vieną tvirtą įsitikinimą. „Aš labai daug visokių iššūkių patyriau. Pavyzdžiui, kai tu kelis mėnesius lankai žindymo kursus ir tampi natūralistė, įsivaizduojanti, kaip viską gerai darysi, ir smerkianti visas, kurios sako, kad neturėjo pieno, o juk taip negali būti – čia prieš mokslą!.. o paskui pati stringi toje žindymo frazėje. Vėliau pamatai, kad stringi ir visose kitose situacijose. Pavyzdžiui, galvoji: kaip tu gali kelti balsą ant savo vaiko – tai neįmanoma, tu traumuotum jį! Tačiau labai greit pamatai, kaip tai gali lemti emocijos. Įsitikini, kad tu nuolat susiduri su iššūkiais ir klysti“, – apie nepagražintą realybę kalbėjo laidos viešnia.

Živilė Kropaitė-Basiulė, Eglė Kernagytė

Ž. Kropaitė-Basiulė pasidžiaugė, kad nuo gimimo vaikais kartu rūpinosi abu su vyru. „Į darbus sugrįžau po vaiko gimimo praėjus keliems mėnesiams, bet dirbau silpnu režimu. Mano vyras buvo išėjęs vaiko priežiūros atostogų, tai mes abu laiko leidom labai labai daug. Kiekvieną mėnesį dirbdavau vis daugiau, bet uždariusi televizijos ar radijo duris jau nebeidavau pasikalbėti su kolegomis, o iškart lėkdavau namo. Todėl man atrodo, kad aš nenuskriaudžiau vaikų“, – laidoje prisiminė ji.

Viso pokalbio kviečiame klausytis laidos „Mamų virtuvė“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją