O laidoje „Kasdienybės herojai“ Ieva pažadėjo sugriauti ne vieną stereotipą apie savo darbą. Ieva patikina, kad jos darbe grožis tikrai nesureikšminamas, o daili išvaizda nei trukdo, nei padeda.

„Aš galvoju, kad dirbant su žmonėmis tvarkinga išvaizda yra tam tikra etiketo dalis, bet tik tiek. Mano darbe svarbios yra žinios ir gebėjimai, ir visai nesvarbu, kaip žmogus atrodo, kokios lyties ar rasės jis yra“, – patikina pašnekovė.

Visuomenė mokslininko darbą neretai įsivaizduoja kaip labai nuobodų, kai dienos bėga vienatvėj, kažkur tamsioj laboratorijoj.

„Šiuolaikiniai mokslininkai jau tikrai nėra kažkokie atsiskyrėliai, vieni sėdintys laboratorijoje ir neaišku, ką darantys“, – šypsodamasi sako Ieva, vis dar susidurianti su begale stereotipų.

Ieva Plikusienė

Vis daugiau mokslininkų tampa viešais, žinomais žmonėmis, kurie mielai plačiajai visuomenei skaito paskaitas bei populiarina mokslą. Kas žino, gal ateity mokslininkai galėtų tapti žinomesniais nuomonės formuotojais, nei socialinių tinklų influenceriai?

„Mes galime gyventi patogiai, nes mokslininkai dirba savo darbą. Išradimais ar jų teikiama nauda mes naudojamės kasdien, nė nesusimąstydami“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Ieva Plikusienė

Tačiau Ieva nėra iš tų mokslininkių, kurios dėl karjeros aukotų viską. Moteris džiaugiasi, kad jai nereikėjo rinktis tarp karjeros ir šeimos. Tiesa, Ieva pirma apsigynė daktaro disertaciją, o vėliau gimė dukra, kuriai netrukus sueis šešeri.

O kaip gilinimasis į siaurą sritį, kai metai iš metų esi susitelkęs į vieną tyrimą, keičia asmenybę? Ieva patikina, kad šiuolaikinis mokslas tapo tarpdisciplininiu. Pavyzdžiui, biocheminiams procesams tyrinėti naudojami fizikiniai tyrimo metodai, todėl mokslininkai turi būti atviri pasaulio naujovėms bei nuolatos keliauti į konferencijas.

Pernai Ieva buvo pripažinta viena perspektyviausių mokslininkių pasaulyje. Lietuvė netgi vadinta mokslininke, pasiryžusia suvaldyti pandemiją.

Ieva Plikusienė

„Mokslininko darbas padeda žmogui sparčiai tobulėti ir itin gerai išlavinti analitinį mąstymą, kurį žmogus puikiai gali pritaikyti ir kasdienybėje, ir renkantis bet kokią kitą profesiją“, – sako pašnekovė.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją