Tačiau pirmasis nėštumas ir dukros gimimas trimis mėnesiais per anksti apvertė jos gyvenimą aukštyn kojomis. „Viskas, ką dariau iki tol, man tapo beprasmiška“, šiandien papasakoja Asta, vadovaujanti nacionalinei iniciatyvai „Auginu Lietuvą“.

Asta jau dešimt metų kalba apie dramatišką gimstamumo mažėjimą Lietuvoje. Tačiau patikina, kad pandemija dar labiau pakoregavo situaciją. Deja, į blogąją pusę.

Pasak Astos, labai keičiasi jaunuolių gyvenimo įpročiai. „Jauni žmonės nori keliauti, skirti savo laiką ir pinigus sau, taip pat nori daryti karjerą, įsigyti namus, todėl vaikų planavimas nukeliamas gerokai vėlesniam laikui, po trisdešimties, laidoja „Kasdienybės herojai“ sako pašnekovė. Žmonės racionaliai masto, skaičiuoja, ar ekonomiškai apsimoka.

Per paskutiniuosius penkerius metus gimstamumas sumažėjo maždaug 20 proc. Tai skaičiai yra didžiuliai. Vienas politikas yra paskaičiavęs, kad už 8 metų neliks Kėdainių. Už trisdešimties neliks Vilniaus.“

Asta ne veltui apie vaikus kalba kaip apie didžiausią šalies vertybę. Ji žino, kaip kardinaliai vaikai gali pakeisti gyvenimą. Prieš trylika metų jos trimis mėnesiais anksčiau laiko gimusi dukra Margarita stipriai supurtė jos ir vyro gyvenimus.

Asta ir šiandien prisimena tą dieną, kai įpusėjus nėštumui važiavo į, atrodytų, eilinę konsultaciją pas gydytoją. Kurios labai laukė tą dieną Asta norėjo sužinoti, kas buvo jos pirmagimis berniukas ar mergaitė. Deja, vietoj džiugios žinios išgirdo, kad kūdikis dūsta.

Per visą pandemijos laikotarpį Lietuvos žiniasklaidoje nebuvo jokių istorijų apie tai, kaip sekasi šį laikotarpį išgyventi neišnešiotus naujagimius pagimdžiusioms šeimoms. Negana to, kad mamos ir taip po kelis mėnesius praleidžia ligoninėje, šiuo laikotarpiu jos yra izoliuotos ir atskirtos nuo savo naujagimių. „Ligoninėse situacija tragiška“, – sako Asta.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)