O ar gauna žinomas skulptorius tokių užsakymų, kurių imtis nekyla ranka? Mykolas šypsodamasis sako, kad narkotikų baronui įspūdingo, kaip jie mėgsta, antkapio kurti nenorėtų. Nors kas čia žino, ar tikrai nesutiktų.

„Viskas nuo sumos priklauso, ką čia apsimetinėti“, – laidoje „Kasdienybės herojai“ sako menininkas.

Itin retai su žurnalistais bendraujantis skulptorius prieš pokalbį mūsų pasiteirauja, ar tikrai norime šio interviu, nes jis sako esantis labai prastas pašnekovas. Nors yra itin sėkmingų ir vertinamų tapytojų Šarūno ir Nomedos Saukų sūnus, prie dėmesio jis niekada nebuvo pratinamas. Gal dėl to, kad užaugo kaime, Dusetų pašonėje, ir nejautė jokio tėvų išskirtinumo. Tačiau ir daugybė paties Mykolo darbų stovi skirtinguose Lietuvos kampeliuose ir žadina praeivių smalsumą.

Mykolo Saukos skulptūros Viršuliškėse

„Esu intravertas, turbūt matosi? Gyvenu užsidaręs studijoje, turbūt 15 pastarųjų metų dažniausiai rastumėte mane studijoje kažką lipdantį, drožiantį, gaminantį. Ten intensyviausias gyvenimas ir vyksta“, – patikina M. Sauka.

Mykolas sako niekada nejautęs, kad jo tėvas Šarūnas Sauka laikomas vienu geriausių ir sėkmingiausių Lietuvos dailininkų, kurio paveikslai ne tik kainuoja tūkstančius eurų, bet ir įsigyti juos – itin sudėtinga. Šarūno Saukos kūryba yra tiesiog graibstoma galerijų, kolekcininkų ir meno gerbėjų. Tačiau kaimo žmonėms, jų kaimynams, tai mažai terūpėjo, todėl Mykolas niekada nesijautė išskirtinis.

Mykolo Saukos skulptūros Viršuliškėse

Būsimas skulptorius užaugo gražiame Aukštaitijos kaime, Dusetose. Ten – vos kiek daugiau nei 500 gyventojų, o aplink – miškai ir ežerai. Namai ir mokykla – Mykolas sako nieko išskirtinio iš to laiko neprisimenantis. Ypač didelės laisvės, kurios galėtume tikėtis augant menininkų šeimoje, taip pat. „Taip, kaime būrelių ir itin struktūruoto gyvenimo kaip mieste tikrai nebuvo, bet tik toks ir tėra skirtumas“, – sako pašnekovas.

Mykolo Saukos skulptūros Viršuliškėse

Tačiau kaime Mykolui netrūko nei draugų, nei miesto šurmulio – juk kitokio gyvenimo nė neįsivaizdavo. Vis dėlto, išvykus studijuoti į Vilnių, niekada grįžti gyventi į gimtinę jis nepanoro.

Ar Mykolas pataria investuoti į meną? Kaip jis jaučiasi mieste pamatęs suniokotas savo skulptūras?

Mykolas Sauka su tėvais

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją