Keliaukime į Vilniaus pakraštyje esančius Salininkus. Tai nėra vilniečių itin mėgstamas rajonas. Čia gyvena aktoriai Judita bei Nerijus Laurinavičiai, jų keturiolikos metų sūnus bei dešimtmetė dukra. Keturi žmonės, didelis pūkuotas katinas ir penkių spektaklių dekoracijos turi sutilpti 37 kvadratinių metrų vieno kambario bute.

Teatro vaikams įkūrėjai savo mažiesiems žiūrovams dažniausiai pasirodo itin nuotaikingai nusiteikę, tačiau šiandien Nerijus sutiko papasakoti kitą savo gyvenimo pusę, kurios nemato teatro gerbėjai. Karantinas Laurinavičiams kirto taip, kad maža nepasirodė – Judita atsidūrė psichiatrinėje ligoninėje, Nerijus susirgo depresija su bipolinio sutrikimo apraiškomis, o visa šeima netekę pajamų vos pragyvena. Apie dviejų paauglių nuotolinį mokymąsi gyvenant viename kambaryje nėra ką pakomentuoti – šeima patikina, kad yra beprotiškai išvarginti nepritekliaus. O tokios sunkios gyvenimo sąlygos atsiliepė ir sveikatai.

„Neįmanoma pasislėpti vieniems nuo kitų. Gali nebent palįsti po kilimu. Gali užsidaryti tualete, gali balkone, geriausia ant turėklų pasikabinti“, – gyvenimo būdo laidoje „Kasdienybės herojai“ sako aktorius.

41-erių Nerijus ir ketveriais metais jaunesnė Judita šiemet švęs penkioliktąsias santuokos metines. Nerijus patikina – jų panašūs likimai – abu augdami patyrė daug skausmo. O pandemija ir darbo netekimas senas problemas dar labiau paaštrino.

Judita ką tik paleista iš psichiatrinės ligoninės, kur gydėsi net ir elektrošoko pagalba itin sunkios formos depresiją, ir dėl nerimo sutrikimo išsivysčiusią priklausomybę raminamiesiems vaistams. Nedaug kas ir būtų patikėjęs, kad kartu su Nerijumi teatre vaikams vaidinusi aktorė į sceną vaidinti spektaklių lipdavo prieš minutę nusišluosčiusi ašaras.

„Sunkiausia tapo Juditai tam tikru laikotarpiu, kai mes už širmos ruošėmės spektakliui, o spektakliai labai nuotaikingi mūsų, edukaciniai. Ir tu turi skleisti, spinduliuoti džiaugsmą. Aš jau pasiruošęs būnu už širmos, o ji visa pasruvusi ašaromis. Ir turi kelias minutes, – laidoje prisimena aktorius. – Ir būdavo tokių stebuklų, kaip ji greitai vėl tampa scenos žmogumi ir netgi paradoksaliai tuo metu pavykdavo dar geriau nei įprastai. Bet kokia kaina.“

Juditos ir Nerijaus teatras „Nieko sau“ ir muzikinis tandemas „Šerkšno tyla“ jau beveik dešimtmetį savo nuotaikingais spektakliais džiugino vaikus.

Kad ir kaip Laurinavičiams būtų apmaudu, jųdviejų su meile kurtas teatras toks pat būti jau turbūt negalės – Juditai buvimas scenoje yra tiesioginis nerimo šaltinis.

Abu aktoriai jau daug metų epizodiškai serga depresija. Jie abu žino tą jausmą, kai nesinori keltis iš lovos, niekas nedžiugina ir ateities tarsi nėra.

Iš Vilniaus kilęs Nerijus pripažįsta, kad jo gyvenimas niekada nelepino – trylikos jis liko be tėvų, vienas kaip pirštas.

Kiek anksčiau poezijos ir trumposios prozos knygas išleidęs Nerijus savo išgyvenimus sudėjo į netrukus išeisiančią autobiografinę knygą. O dabar jis labiausiai svajoja apie nors šiek tiek didesnius namus, kad Judita turėtų savo kampą ir galėtų ramiai sveikti. Nerijus džiaugiasi, kad jau atsirado ne vienas lietuvis, kuris mielai sutiko jiems padėti.

Jeigu norite paremti šeimyninį tandemą nelengvu laikotarpiu, tai padaryti galite šiuo būdu:

Judita Šmitaitė-Laurinavičienė
LT524010042401066927
Luminor

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)