Netinkama kaklo padėtis naudojantis įrenginiais

Pirmiausia, toks įprotis gerokai padidina kaklui tenkančią apkrovą. Kadangi prie įrenginių praleidžiame išties nemažai laiko, netinkama padėtis gali privesti prie osteochondrozės kaklo srityje ir laikysenos pakitimų. Dėl netinkamos kaklo padėties šioje srityje raumenys persitempia, o kraujagyslės susiaurėja. Padariniai atsispindi ir veide: jis įgauna pilkšvą atspalvį, atrodo patinęs, o po akimis išryškėja tamsūs ratilai.

Verta paminėti, kad kaklo raumenys – vieni stipriausių ir stambiausių. Jų pertempimas daro poveikį ir veido raumenims – jie taip pat įsitempia, o šitai, savo ruožtu, paskatina visą virtinę su amžiumi siejamų veido pakitimų – pagurklio, „buldogo žandų“ atsiradimą, vokų nukarimą, raukšlių kaktoje išryškėjimą ir nuo nosies iki lūpų kampučių einančių raukšlių pagilėjimą.

Kaklo ištempimas ir palenkimas į priekį gali tapti vadinamosios našlės kuprelės – iškilimo ties 7-u stuburo slanksteliu – susiformavimo priežastimi. Atsikratyti tos kuprelės pavyksta ypač sunkiai.

Būdingos raiškios mimikos

Ydingoms mimikoms priskiriamos tokios veido išraiškos, kurias ypač sunku kontroliuoti. Tai gali būti įprotis pakelti antakius, suspausti lūpas, sukąsti žandikaulius, suraukti antakius ar kt. Visi šie judesiai lemia mimikos raukšlių gilėjimą. Dažniausiai mimikos raukšlės susiformuoja palei akis ir ant kaktos, kitaip sakant, tose srityse, kuriose dėl reguliaraus pertempimo padidėja raumenų tonusas.

Dominuojanti mimika gali susiformuoti dar paauglystės metais. Vienas dažniausių įpročių šiame amžiaus tarpsnyje – žiūrint prisimerkti. Toks įprotis gali išsivystyti ir dėl prasto regėjimo, tačiau, kad ir kokia jo priežastis, „žąsų kojelėmis“ aplik akis jis būtinai „aprūpina“. Raukšlės ant kaktos gali susiformuoti 20–25 metų tarpsnyje.

Galvos apdangalų vengimas per šalčius

Ar pamenate, kaip mama prašydavo užsidėti kepurę, nes kitaip, esą, peršalsite arba liksite be plaukų? Patikėkite, mama buvo teisi! Vaikštant per šalčius plika galva didžiausias pavojus kyla sveikatai. Pavyzdžiui, toks elgesys gali tapti meningokokinės infekcijos priežastimi, o ja susirgus rimtai sušlubuoja sveikata. Dar viena tikėtina tokio neatsakingumo pasekmė – suintensyvėjęs plaukų slinkimas. Dalykas tas, kad šaltis nulemia plaukų svogūnėlius maitinančių kraujagyslių susitraukimą, todėl pradeda slinkti ir tie plaukai, kurie saugantis nuo šalčio būtų išsilaikę daug ilgiau.

Nuolatinis neišsimiegojimas

Miegas – tai viena iš prieinamiausių jauninančių priemonių. Jei eitumėte miegoti, atsižvelgdama į cirkadinius ritmus, t. y. iki 23.00 val., pavyktų ganėtinai ilgai išlaikyti veido jaunatviškumą ir grožį. Būtent naktį vyksta aktyvus organizmo ląstelių, įskaitant ir odos ląsteles, atsinaujinimo procesas.

Nuo 23.00 iki 1.00 val. atsigauna antinksčiai, o jų gaminami hormonai daro įtaką odos būklei. Dėl miego stygiaus pakyla streso hormonu vadinamo kortizolio lygis. Kai šio hormono koncentracija per didelė, prastėja odos ir plaukų išvaizda. Dažniausi suprastėjusios odos būklės požymiai – bėrimai, sumažėjęs elastingumas ir pilkšvas atspalvis.

Dažnas veido lietimas

Gal ir sunku tuo patikėti, tačiau prie veido nesąmoningai prisiliečiame net iki 25 kartų per valandą! Labai dažnai būtent šis ydingas įprotis tampa įvairių odos uždegiminių procesų priežastimi. Juk ant rankų paprastai nugula galybė įvairiausių mikrobų, galinčių sukelti aknę ar net furunkuliozę. Infekcijos plitimą skatina ir čiupinėjimas tų sričių, kuriose jau yra iškilusių spuogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją