Dabar intensyviai sukasi naujausia gudrybė – moterys pasakoja, kaip bandė pasididinti krūtis su bičių duonele. Šios istorijos sulaukė milijonų peržiūrų tiktoke, o bičių duonelės pardavimus per kelias dienas šoktelėjo 344 proc., pastebima svetainėje „Buzzfeed“.

Pirmiausia šiek tek informacijos apie bičių duonelę: tai vitaminų, mineralų, fermentų, angliavandenių, baltymų, riebalų turintys rutuliukai iš gėlių žiedadulkių. Bičių parnešamos žiedadulkės yra supresuotos ir konservuotos meduje. Šis bičių gaminys vadinamas bičių duonele dėl duonos raugą primenančio fermentuoto skonio. Teigiama, kad bičių duonelė stiprina imunitetą, yra naudinga širdžiai.

O tiktoke merginos ir moterys tvirtina, kad bičių duonelė dar ir gali padidinti krūtis.

Ar tai tiesa, ar tik dar vienas mitas, sutiko pakomentuoti daktarė Florence Comite, medicinos ir sveikatingumo centro „Comite Center for Precision Medicine & Health“ įkūrėja.

F. Comite pirmiausia pabrėžė, kad žmonių kūnai skirtingi. Krūtų padidėjimas, kurį teigia pastebėjusios tiktoko vartotojos, gali įvykti dėl daugelio dalykų – dėl hormoninių kontraceptinių priemonių, nėštumo, dėl svorio svyravimų. Medikė paneigė tai, kas skelbiama tiktoke. „Nėra moksliškai pagrįstų įrodymų, kad koks nors maisto produktas ar papildas gali padidinti krūtis“, – teigė ji.

„Nuo senų laikų žmonės kalba, kad maisto produktai ar žolelės gali padidinti kūno dalis – kaip antai, penį ar krūtis, – teigė medikė. – Tačiau taip nėra.“

Pasak F. Comite krūtys gali padidėti nuo maisto tik tokiu atveju, jei padidėja viso kūno svoris: „Padidėjus svoriui, padaugėja ir krūtų riebalinio audinio, todėl ir krūtys tampa didesnės.“

Ekspertės teigimu, nėra įrodymų, kad bičių duonelė gali padidinti krūtis, be to, ji patarė pirkti šį produktą iš patikimo gamintojo, kad į jį nebūtų pridėta netinkamų komponentų.

Tuo metu tiktoke moterys netgi rodo savo krūtų nuotraukas – prieš žiedadulkių vartojimą ir po. Nuotraukose matyti skirtumas, vis dėlto medikė teigė, kad tai veikiau susiję su menstruacijų ciklo fazėmis ir hormonų svyravimu, be to, krūtų dydis su amžiumi kinta.

„Krūtų audinys pradeda formuotis gimdoje, tai tęsiasi viso moters gyvenimo metu. Prasidėjus lytiniam brendimui, kiaušidės ima gaminti estrogeną, riebalai kaupiasi jungiamajame krūtų audinyje ir krūtys ima didėti. Menstruacijų ciklo metu dėl hormonų (estrogeno ir progesterono) svyravimų kiekvieną savaitę kinta krūtų dydis ir forma“, – teigė ji.

F. Comite teigimu, tam tikri gyvenimo įvykiai, pavyzdžiui, nėštumas, taip pat turi įtakos krūtų dydžio pasikeitimams: „Po kūdikio žindymo krūtys dažniausiai tampa ankstesnės formos ir dydžio, nors kiekvienai moteriai būna kitaip.“

Menopauzės metu taip pat keičiasi moterų krūtų forma ir dydis.

Medikė patarė atsargiai vertinti patarimus apie sveikatą, randamus internete, ypač socialinėje žiniasklaidoje. „Pavojinga vartoti maisto produktus ar papildus vien todėl, kad kažkas parašė internete apie jų naudą. Visi esame unikalūs, mūsų organizmai skirtingai reaguoja į įvairias medžiagas“, – įspėjo daktarė F. Comite.

Belieka pridurti – prieš keisdamos mitybą ar vartodamos papildus, pirmiausia pasitarkite su savo gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)