Kodėl taip yra?

Daugelis istorikų mano, kad vyriškų drabužių sagos yra dešinėje pusėje veikiausiai todėl, kad senais laikais vyrai nešiodavosi ginklus.

Mados istorikė Chloe Chapin, Harvardo universitete rašiusi mokslinį darbą, aiškino leidiniui „Today“, kad šis stiliaus ypatumas susijęs su lyčių vaidmenų skirtumais. Tarkime, vyrams patogiau išsiimti pistoletą arba pinigus, jeigu sagos yra dešinėje pusėje.

„Džentelmenas kairėje pusėje segėdavo kardą, kad jį galėtų išsitraukti iš makšties dešine ranka, – pasakojo knygos „Džentelmenų drabužiai“ autorius Paulas Keersas. – Ši tradicija, kaip vyriškos gyvensenos indikatorius, buvo perkelta ir kitiems vyriškiems drabužiams.“

Kitaip tariant, išsitraukti ginklą patogiau, atmetus švarko ar kt. viršutinio drabužio užmetamą pusę, užsegimas dešinėje tam ir pritaikytas.

O kodėl moteriškų drabužių sagos – kairėje pusėje?

Prekės ženklo „Elizabeth & Clarke“ įkūrėjo Melanie Moore teigimu, sagos atsirado XIII amžiuje, o tuo metu toli gražu ne visos moterys pačios apsirengdavo ir nusirengdavo.

„Senais laikais turtingos moterys pačios nesirengdavo – jas aprengdavo kambarinės, – aiškino M. Moore. – Kadangi dauguma žmonių yra dešiniarankiai, priešais stovinčiam žmogui tada lengviau atsegti suknelę.“

Ši teorija populiariausia, tačiau yra ir daugiau teorijų. Anot dar vienos teorijos, moterys laiko kūdikius kaire ranka, o dešine ranka atsisega marškinius, kad galėtų pamaitinti kūdikį krūtimi.

Pasak kitos teorijos, senais laikais turtingos moterys jodavo, sėdėdamos ant žirgo šonu – tokia buvo mada. O sagoms esant kairėje, toks užsegimo būdas labiau saugo nuo vėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)