– Kam reikalingi nauji tikslai, jei neįgyvendinti seni?

– Rūta: Žmogaus mintys, jausmai ir norai nuolat kinta. Žinoma, dalis jų gali lydėti net ne vienerius metus, tačiau kasdien vis įgauna naują atspalvį. Tai lemia santykiai su žmonėmis, įvairios situacijos, nuolat plūstanti nauja informacija bei kiti veiksniai. Todėl tai, kas buvo svarbu prieš metus, dabar gali atrodyti net nepriimtina. Tad neverta nerimauti ir kankintis, kad nepavyksta per maksimaliai trumpą laiką įgyvendinti visų tikslų. Juk mūsų protas ne visada žino, ko iš tiesų reikia bei kas bus naudinga ne tik vienam asmeniui, bet ir su juo susijusiems žmonėms.

Jeigu iš užsibrėžtų tikslų sąrašo po metų liko aktualus tik vienas ar du, tuomet jie tikrai svarbūs ir verta skirti jiems kuo daugiau dėmesio bei pastangų. Žinoma, jeigu jūsų tikslas pakeisti savo sutuoktinį ir tai nepavyksta jau visą dešimtmetį, verčiau meskite šią mintį iš galvos. Juk kiekvienas esame atsakingas pirmiausia už save.

Todėl būkite atidūs savo tikslams – įvertinkite juos ne tik protu, bet ir širdimi. Galbūt jie net ne jūsų, o primesti aplinkos. Jei sieksite artimųjų jums įpirštų tikslų, pasąmoningai, o gal net ir sąmoningai, jiems priešinsitės. Tad greičiausiai tik iššvaistysite laiką ir energiją.

– Kaip žinoti, kad tikslai tinkami ir naudingi?

– Rūta: Pirmiausia reikėtų patyrinėti momentą, kada kilo naujo tikslo idėja. Jeigu žmogus buvo įpykęs ir nusprendė savo tikslu įrodyti kažką svarbaus, o gal net atkeršyti, tuomet mažai tikėtina, jog tai atneš tikros naudos. Tiksliau tariant: kokia būsena – tokie ir tikslai. Jei tikslas susiformavo lydint liūdesiui, baimei, pykčiui ar kitam nemaloniam jausmui, mažai tikėtina, jog kelias į tikslą bus sėkmingas. Geriausiu atveju jį greit pamiršite, blogiausiu – nusivilsite rezultatais.

Tik pakilioje būsenoje ir vidinėje harmonijoje užgimę tikslai bei norai turi jėgos, paverčiančios juos realybe. O kelias į galutinį etapą bus net nuostabesnis nei „galinė stotelė“.

Be abejo, neretai nutinka ir taip, kad motyvuojančio renginio ar pokalbio metu užgimęs nuostabus tikslas subliūkšta jau po kelių dienų ar net valandų. Priežasčių gali būti įvairių ir jos labai individualios. Todėl pirmiausia reikia labai gerai įsiklausyti: jei pagalvojus apie tikslą, virtusį realybe, apima vidinis džiaugsmas ir tarsi šoka širdis, tuomet jis tikrai vertas dėmesio. Tačiau, jeigu šią malonią būseną ima atakuoti neramios mintys: „man nepavyks“, „neturiu lėšų“, „gal niekam nereikės“ ir panašiai, tuomet verta pasirinkti priimtiniausią metodą bei išsivalyti nuo esamų blokų. Tada visi keliai į sėkmę atsivers.

– Kodėl mes mėgstame sau kelti tikslus, ypač Naujųjų metų išvakarėse?

– Mindaugas: Tikriausiai kiekvienas esame buvę situacijoje, kai pasižadėjome sau nuo Naujųjų metų pradėti įgyvendinti naujus tikslus. Įdomiausia, kad nusprendę siekti tikslo visada savaime įsivaizduojame situaciją, kai jau esame tikslą pasiekę, todėl jaučiame entuziazmą, džiaugsmą ir tikėjimą, kad aš tikrai galiu. Tas jausmas, kad aš galiu ir yra tikroji varomoji jėga, kurios mums taip gyvenime trūksta, ir kurią mes taip norime jausti.

Tačiau kur gi dingsta entuziazmas ir pasitikėjimas savimi, kai ateina diena pradėti įgyvendinti užsibrėžtus tikslus? Dažnai stokojame supratimo, kad jei toks, koks aš buvau iki šiol nepasiekiau to užsibrėžto tikslo, tai be vidinio pokyčio jo ir nepasieksiu. Taigi, nauji tikslai bei jų siekimas visada susiję su pokyčiais mūsų elgesyje, mąstyme ir su įpročių keitimu, o tai mums dažniausiai siejasi su diskomfortu bei sunkumais.

– Kaip sau palengvinti tikslų siekimą?

– Mindaugas: Pirmiausia reikia pradėti keisti požiūrį į save. Pavyzdžiui, jei kiekvieną rytą atsikėlę pasakytumėme sau, kad tai, koks aš buvau vakar, jau istorija, o šiandien aš padarysiu viską, kad būčiau geresnė savo versija nei buvau vakar? Toks požiūris jums leistų nesitapatinti su praeities patirtimi ir kiekvieną dieną padėtų lengviau keistis.

Dirbdamas sutinku labai daug žmonių, tarp jų ir sportininkų bei verslininkų, kurie praeityje sukaupė daug negatyvios patirties, susijusios su tikslų siekimu. Pastebėjau, kad kuo daugiau nemalonios patirties turi žmogus, tuo stipresnis susikuria diskomforto jausmas, kai paliečiama tikslų tema. Tas jausmas verčia susimažinti tikslus arba iš viso pradėti jų vengti. Tokiu būdu susikaupusi negatyvi praeities patirtis pradeda vis labiau kontroliuoti gyvenimą nei mes patys. Tačiau, jei žmogus pradeda suvokti, kad praeitis tai tik prisiminimas, kurio nebūtina laikytis, jis labiau atsipalaiduoja ir įgauna galios įgyvendinti tikslus, net nepaisant to, kas buvo praeityje.

Taigi, siekiant tikslų svarbu ne tik atlikti veiksmus, bet ir išlaikyti tikėjimą, kad „aš galiu“. Mintys „aš negaliu ir man nepavyks“ visada ateina iš praeities patirties, o kai jos išnyksta, lieka tik tikėjimas „aš galiu“, kuris orientuotas į tikslą.

– Su kokiais dar sunkumais žmonės dažniausiai susiduria, siekdami tikslų ir ką daryti kitaip?

– Mindaugas: Dažna problema tame, kad iš savęs reikalaujame itin didelio pokyčio per trumpiausią laiką. Geras pavyzdys – maisto dietos. Jei pasidomėtume šia sritimi, labai greitai rastume daug informacijos ir net dažnai prieštaraujančios viena kitai. Įvairūs specialistai kalba apie tai, kaip blogai mes dabar maitinamės ir ką privaloma daryti, kokiomis taisyklėmis vadovautis, kad greitai pasiektumėte taip norimą tikslą – numestumėte svorio ar taptumėte sveikesniais.

Retas, kuris laikydamasis griežtų dietų pasiekia norimą tikslą. Tačiau, net jei mes ir atliekame visus privalomus veiksmus iki galo ir įgyvendiname tikslą, dažniausiai vėl grįžtame prie senų įpročių. Kas tai lemia? Kuo daugiau žmogus atlieka to, kas privaloma ir kuo ilgiau tai tęsia siekdamas tikslo, tuo didesnis pasipriešinimas bei diskomfortas susikuria žmogaus viduje. Todėl dažnai net ir pasiekus vieną tikslą, kitas jau tampa vidinio diskomforto atsikratymu per malonumą, dėl to dažniausiai ir grįžtama prie senų įpročių. Tad, jei sutelkę visas jėgas atsikratėte antsvorio, vidinis nepasitenkinimas paskatins tiesti rankas į uždraustus patiekalus.

Geriausias ir smagiausias būdas siekti savo tikslų, kiek įmanoma daugiau susieti juos su patinkančia ir mylima veikla. Suprantama, kad ne visada įmanoma suderinti tikslą tik su mėgiama veikla, tačiau bent vienas kitas malonus veiksmas ar veikla, pridėta prie visumos veiksmų, vedančių į tikslą, ženkliai palengvina tikslų įgyvendinimą.

Paprastas pavyzdys, stebėdamas sportininkų treniruotes ar apšilimą prieš varžybas dažnai pastebiu juos klausant mėgiamos muzikos. Nors tai neveda tiesiai į aukštą sportinį rezultatą, tačiau šios mėgiamos veiklos pridėjimas prie būtinos rutininės veiklos, ją padaro daug džiugesne. Kuo smagiau jaučiamės atlikdami privalomą rutininę veiklą, tuo lengviau pasiekiame tikslų.

– Nuo ko pradėti siekiant tikslų?

– Mindaugas: Pirmas žingsnis, tiksliai įsivardinti sau, ko siekiu, kokio galutinio rezultato noriu ir kaip aš jausiuosi, kuomet jau būsiu tai įgyvendinęs. Šis procesas, kai dar neliečiame konkrečių veiksmų, visada generuoja daug džiaugsmo, pasitikėjimo ir pasitenkinimo savimi. Šiame etape taip pat svarbu tikslus formuoti pozityviai. Ką tai reiškia? Pajauskite skirtumą tarp dviejų pavyzdžių: „noriu numesti 15 kg svorio“ ir „aš turiu gražias kūno formas, pasiekiau norimą svorį, jaučiuosi lengvai ir smagiai“. Kuris tikslas sukuria smagesnį jausmą?

Kitame etape, labai svarbu suvokti, kad tik mes patys galim įgyvendinti savo tikslus, o visa kita tik priemonės tikslui pasiekti. Jei galvosite, kad patys nieko negalite ir bandysite aklai taikyti kitų patirtis ir patarimus, rezultato greičiausiai nepasieksite. Kodėl taip teigiu? Pavyzdžiui, pasaulyje yra prirašyta labai daug knygų, kaip tapti milijonieriumi, kurios visos paremtos tai pasiekusių asmenine patirtimi. Tai kodėl skaitydami tas knygas beveik niekas milijonieriais netampa? Todėl, kad dažnai esame linkę deleguoti atsakomybę už tikslo pasiekimą teisingai atliekamiems veiksmams, o ne sau.

Kiekvienas esame skirtingas, todėl norint sklandžiausio ir smagiausio kelio į tikslą, reikia į šį procesą pažiūrėti kūrybiškai ir pagalvoti kokiomis priemonėmis galite smagiausiai ir efektyviausiai pasiekti trokštamą tikslą. Geriausia pasirinkti bei suderinti bent kelias priemones, įtraukiant ir tas, kurios gal šiek tiek mažiau efektyvios, bet teikiančios džiaugsmo. Kuo daugiau mus džiuginančių veiklų pasirinksime siekdami tikslo, tuo lengvesnis kelias bus rezultatų link, net nepaisant to, kad atliksime dalį privalomų ir ne tokių malonių veiksmų. Taip pat, kuo daugiau džiaugsmo procese, tuo didesnė tikimybė, kad net ir pasiekę tikslą išsaugosime naują įprotį bei kursime naujus tikslus ir sieksime jų su džiaugsmu.

Trečias žingsnis: suskirstykite tikslą į mažesnes užduotis ir kiekvieną dieną atlikite bent vieną iš jų, taikydami pasirinktas priemones. Taip, žengdami po mažą žingsnį kasdien jūs galite pasiekti savo pagrindinį tikslą.

– Kaip nesustoti pusiaukelėje?

– Mindaugas: Svarbu išmokti nepasiduoti negatyvioms mintims ir jausmams, kurie yra dažniausi naujų tikslų palydovai. Tačiau iš kur jie atsiranda? Kadangi mūsų protas ir pasąmonė tik mūsų praeities patirčių archyvas, kiekvienas naujas veiksmas ar tikslas, kurio nėra mūsų patirtyje, natūraliai kelia mums vidinį pasipriešinimą, nepasitikėjimą savimi, pasimetimą ir baimę. Tačiau aiškiai suvokiant, kad su savo tikslu ir atliekamais veiksmais kuriame naują patirtį, iš senos patirties ateinančius jausmus ir mintis galime lengvai priimti tik kaip patarimą ir priminimą mums, kurie nėra privalomi. Tada mes įgauname sąmoningą galią pasirinkti patys ir nebetampame savo minčių bei jausmų įkaitais. Tai suvokus, naujus tikslus įgyvendinti pasidaro ženkliai lengviau.

Taip pat verta pagalvoti, kaip galime siekdami tikslo, teigiamai veikti ir aplinkinius. Kai artimi žmonės jaus pozityvų jūsų pokyčio poveikį, esant sunkesniam momentui, visada palaikys. Labai padeda ir žmonių, siekiančių tokių pačių tikslų, turėjimas aplinkoje, o jų nebuvimas apsunkina tikslo siekimą.

Dirbau su žinoma Lietuvos sportininke, kuri buvo labai susikoncentravusi į savo tikslą, tačiau nejautė artimųjų ir aplinkinių palaikymo. Atėjus sunkesniam momentui karjeroje, kai labiausiai reikėjo palaikymo, ji net buvo pasirengusi nutraukti sportininkės karjerą. Teko nemažai padirbėti, kad atstatytume norą siekti tikslo – laimėti medalį olimpinėse žaidynėse.

– Ar jau esate pasiruošę pokyčiams Naujaisiais metais?

– Mindaugas: Pasaulis nuolatos keičiasi, todėl mūsų sena patirtis, kad ir pati geriausia, kažkuriuo momentu nustoja veikti. Todėl norime mes to, ar ne, bet pokyčiai yra neišvengiami ir reikalingi. O kada geriau siekti pokyčio – kai aš pats noriu ir tai įgyvendinu? Ar kai aplinka ir aplinkybės tiek prispaus, kad jau nebeturėsiu pasirinkimo?

„Dabar“ visada yra puikiausias laikas įgyvendinti naujai užsibrėžtus tikslus ir suvokti, ką aš galiu gyvenime daryti kitaip nei iki šiol. Tokiu būdu pokyčiai vyksta taip, kaip geriausia ir lengviausia mums.

– Rūta: Tad palinkėsiu ryžtingų žingsnių sąmoningumo link, nes kiekvieno iš mūsų pokytis lemia visų žmonių sėkmę bei evoliuciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)