Apie norvegus sakoma, kad jie gimsta su sidabriniu šaukštu burnoje, slidėmis ant kojų ir naftos bareliu kišenėje. Vietos ir pasaulio žiniasklaida Norvegiją tituluoja laimingiausių žmonių šalimi, vadina pasaulio lydere ne tik pagal pensijų dydį, bet ir pagal gyvenimo komfortą senatvėje. Skandinaviška slaugos priežiūra liaupsinama kaip idealus senatvės problemų sprendimas. Žinoma, tai nereiškia, kad nuo tam tikro amžiaus visi norvegai kaip paklusni avinų banda iškeliauja į senjorų rezidencijas. 2014 metų duomenimis (naujesnių neradau), slaugos namuose įsikuria apie 11 procentų 80–89 metų ir maždaug 32 procentai vyresnių norvegų.

2023 metais tyrėja Britt Moene Kuven iš Bergeno skirtingose Norvegijos vietose beveik dviejų šimtų 65–104 metų žmonių paklausė, kaip jie jaučiasi slaugos namuose. Paaiškėjo, kad beveik pusę respondentų kankina vienatvė. 20 procentų geria vaistus nuo depresijos, 23 procentai – nuo nerimo. Slaugos namuose trūksta darbuotojų, todėl gyventojai dažniausiai laiką leidžia vieni savo kambarėliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)