Nuo pirmadienio, nuo kito mėnesio, po kelių mėnesių, kitais metais… Taip vyksta todėl, kad mes norime visko ir iš karto, o planai užgriūna ant mūsų pečių kaip nepakeliama našta ir galiausiai mes nepadarome net mažiausių dalykų.

Būna taip, kad pradžioje įnirtingai kimbame į naujus planus, bet, pavyzdžiui, kelias savaites pasportavę, metame šį užsiėmimą į šalį. Ir ilgam. Kodėl taip vyksta? Visų pirma todėl, kad užsibrėžiame per daug, susikuriame sau per didelį krūvį, pavargstame, mums nusibosta, o įpročio tai daryti dar neturime.

Metodas Kaizen arba vienos minutės principas

Šio metodo principas yra labai paprastas: pradėti kažką daryti vieną minutę, kiekvieną dieną ir tuo pačiu laiku. Viena minutė – visiškai mažai, o tai reiškia, kad toks variantas yra įmanomas kiekvienam. Ir tingulys nepakiš kojos. Tuos pačius veiksmus, kuriuos jūs planavote daryti pusę valandos ar valandą, bet vis rasdavote priežasčių bei pasiteisinimų, kad negalite to padaryti, labai lengvai padarysite per vieną minutę.

Padaryti įtūpstų, atsilenkimų, mankštą akims, jogos pratimą, pasimokyti anglų kalbos – kai jūs turėsite tik vieną minutę, jums neatrodys, kad tai padaryti yra sunku. Netgi atvirkščiai – padarę kažką konkretaus, jūs pajausite džiaugsmą ir pasitenkinimą savimi. Juk tik darant mažus žingsnelius, galima pasiekti didelių rezultatų.

Kas taip pat labai svarbu, pradėję mažais žingsniais įgyvendinti savo planus, jūs pajausite, kaip mažėja nepasitikėjimas savo jėgomis, kaip palengva išsilaisvinate iš kaltės jausmo ir beviltiškumo. Palengva pradėsite jausti, kaip artėjate prie sėkmės ir pergalės, o įkvėpti šių jausmų, palaipsniui vieną minutę paversite penkiomis, penkias – penkiolika, o penkiolika – ir visu pusvalandžiu, kurį skirsite tai veiklai, kurią planavote. Progresas – akivaizdus!

Metodas Kaizen gimė Japonijoje. Žodį sudaro dvi dalys, kur KAI reiškia pokyčius, o ZEN – išmintį. Šios koncepcijos autorius yra Masaaki Imai, kuris teigia, kad Kaizen – tai filosofija, kurią galima pritaikyti tiek versle, tiek ir asmeniniame gyvenime. Vakarų kultūroje gyvenantiems žmonėms šis metodas gali pasirodyti neefektyvus, nes vyrauja nuomonė, kad kažko pasiekti gali tik įdėdamas labai daug pastangų. Tačiau dideli krūviai, reikalaujantys daug jėgų, gali palaužti žmogų, o planai taip ir liks tik planais. Todėl geriau pirmyn eiti mažais žingsneliais nei stovėti vietoje su dideliais planais.

Liko tik nuspręsti, ką norite padaryti, ir pradėti judėti link to. Sėkmės!

Daugiau Ilonos tekstų skaitykite www.drasagyventi.lt.