Jei tarp jaunų žmonių savižudybės statistika mažėja ir tuo džiugina, vadinasi, naujoji sistema bei pats gyvenimas yra gerokai palankesni emocinei sveikatai, tai tarp vyresniųjų statistika beviltiškai bloga. Ji prastėjanti. 80-84 metų rėžyje savižudybės per praėjusius kelis metus kone padvigubėjo. Tarp 70-79 metų jos gerokai išaugo. Jei kalbėsime apie savižudybes tarp vyresnių nei 60 metų žmonių, statistika liūdinanti. Žinoma, čia galime kalbėti ir apie vienišumą ir kai tau daugiau nei 80, jis dažnai pačiam asmeniui gali būti neįveikiamas tiesiog dėl judėjimo ribotumo. Bet 60-ies ir 70-ies metų asmenys vis dėlto savo vienišumą greičiausiai bent jau fiziškai dažnai įgalūs įveikti patys. Ir mano galva, čia kaip ant delno atsiskleidžia būtent prastos psichinės sveikatos ir ilgalaikio švietimo apie ją padariniai. Kol jaunas, dar gali tą nelaimingumą užgožti aplinkiniu triukšmu. O senstant darosi sunkiau.

Jei žmonės be jokios baimės ir sąmokslo teorijų kreiptųsi į psichinės sveikatos specialistus, mūsų visuomenė būtų daug laimingesnė. Bet ko gero dar nenusimato. Kai kurie žmonės vis dar bijo kreiptis dėl vėžio, nes kažkokios puskvaišės prikalbėjo, kad čia dievo bausmė ar dar koks velnias, ir geriau tyliai kruta, kol atsiveria kokios nors žaizdos, pradeda pūliuoti ir smirdėti, o tada dar metelius kitus palaukia ir kreipiasi į gydytojus tada, kai šiems nebelieka nieko kito, kaip tik patrupinti mėnesio ar poros gyvenimo pažadą. Kol tokia situacija su fizinėmis ir labiau apčiuopiamomis problemoms, tol sunku įsivaizduoti supratimą visiškai apsiverčiant psichinės sveikatos srityje. Juk iki šiol sklando kažkokios legendos apie tai, kaip apsilankęs pas psichiatrą vairuoti negalėsi. Galėsi, šiaip jau, bet pabandyk, žmogau, pramušti sąmokslo teorijų, neapsiskaitymo ir baimės šydą.

Britų autorės Leona‘os Deakin knygą „Dingę“ man padovanojo leidykla, nors išsirinkau ją iš siūlomo naujienų sąrašo pati. Ir gerai nė negaliu paaiškinti, kaip tai nutiko, nes ir autorė britų kilmės, o aš jaučiu didžiulę antipatiją šiuolaikinei britų pop literatūrai, ir Goodreads platformoje ji įvertinta vidutiniškai – 3,8 žvaigždutėmis. Ko gero užkabino psichologinės linijos pažadas ir nuojauta.

Detektyvo centre – privatūs tyrėjai, bandantys išsiaiškinti mįslingus dingimus po to, kai viena moteris dingsta, savo gimtadienio dieną gavusi atviruką su užrašu „laimingo 1-ojo gimtadienio“ su kvietimu žaisti žaidimą. Kokį – niekas, išskyrus atviruko gavėją, nežino. Bet vėliau paaiškėja, kad tokiu būdu dingsta vis daugiau asmenų. Ir tyrėjai aiškinasi, kas visus šiuos žmones sieja, nes iš pirmo žvilgsnio – visiškai niekas. Nei gyvenamoji vieta, nei socialinis lygis, nei profesija, nei lytis – jokių bendrų dedamųjų.

Kuo knyga mane be paliovos žavėjo, tai šalia detektyvinės linijos greta be paliovos pulsuojančia psichologine. Pilna koja, ne šiaip prabėgomis. Nieko keisto – autorė – buvusi policijos psichologė ir šį savo privalumą išnaudojo iki dugno. Man buvo be galo įdomu, kaip ši puikiai atskleidė, pavyzdžiui, psichopatų veikimo modelį, ne aiškindama jų savybes, o tiesiog piešdama veikėjus ir charakterius. Ir ne veltui pradėjau apie diagnozes. Ar dažnai susimąstote, kad tarp mūsų esti ir psichopatų, ir sociopatų, ir narcizų, ir visokių kitokių asmenybės sutrikimų, kurie niekada nebus diagnozuoti ar išaiškinti, nes tokie žmonės vargiai kreipiasi į specialistus? Realiausias atvejis – tai kad vaikystėje sunerimę tėvai nuvestų pas gydytoją, o štai jiems suaugus, tokie žmonės greičiausiai tiesiog pasyviai gadina aplinkinių gyvenimus ir yra laikomi „tiesiog tokiais“. Arba „prasto būdo“. Žinoma, neišaiškinami pasitaiko ir mažiau aplinkai destruktyvūs sutrikimai.

Labai džiaugiausi, kad knyga pasiekė mano rankas. Ji – labai lengvo skaitymo, įtraukianti lyg saulėgrąžas gliaudytum. Tai nėra knyga, prie kurios reiks pasėdėti, ir kuri išvargins. Ne, tai poilsio knyga. Greitas savaitgalio detektyvas. Tačiau be galo pagaulus ir gebantis paliesti: man skaitant buvo ir liūdna, ir baisu, ir smalsu. Rekomenduoju tiems, kas ištroškę poilsio su knyga. 5 žvaigždutės iš 5, savame žanre ji nusipelno geriausių žodžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)