Be to, taip formavo ir istorija. Fizinis darbas ilgus metus buvo neišsilavinusios prastuomenės reikalas, o baltos gležnos rankelės – gero gyvenimo simbolis. Pažiūrėkite: žmonės ir vaikščioti savo malonumui pradėjo ne taip seniai, jei atmesime specialiai įrengtus parkus, kur aukštuomenė truputį prajudindavo braškančius kaulus. Na, ir kilmingų sportų įvairovė niekada nebuvo didelė.

Jūs nepagalvokite, kad aš kažkaip menkinu kūno lavinimą. Ne, nieko gero būti nejudriam ir sudribusiam. Judėjimas – dalykas, kurį intelektualai visai be reikalo buvo apleidę ir sumenkino. Iš tiesų, esu už proto ir kūno sintezę, nemanau, kad protas gali būti laimingas be sveiko kūno, o kūnui – visada reikia žinių bei išmanymo.

Ir, štai, judėjimą, savo kūno priežiūrą atranda vis daugiau visokio plauko moksliukų, turtingų ponų ir ponių, lavinti savo kūną, turėti maitinimosi filosofiją seniai tapo geru tonu. Turtingos ponios prabangių kurortų promenadomis laksto su jogos timpomis ir vandens gertuvėmis, nešiojasi kilimėlius, tiriasi savo rodiklius, samdosi trenerius, perkasi jų sportiškumą matuojančius laikrodžius, egzotiškus maisto papildus.

Na, o tarp trenerių ir visokio plauko sveikos gyvensenos bei mitybos „žinovų” noras mokytis taip stipriai užkrečiamas neatrodo. Kalbu, beje, apie rimtus mokslus, o ne neaiškius internetu baigtus kursus. Čia kaip viena buvusi moteriškumo mokytoja, dabar persikvalifikavusi į kosmetikos žinovę, teigia buvusi „licenzijuota kosmetologe Los Andžele”. Šiaip rašosi „licencijuota”, bet tiek jau to. Na, o geriau pasigilinus, tokia mokyklėlė, tai, na…bet gerai, tema ne apie tai.

Gausu tų trenerių-influencerių ir mitybos „specialistų”-influencerių, ir sveikos gyvensenos specialistų-influencerių. Vieni sako, kad jiems patiems pavyko numesti įspūdingą sumą kilogramų, taigi, dabar jie gali padėti kitiems. Antri krito į kokią nors keto-šmeto dietą ir nusprendė, kad gali apie tai mokyti kitus: kokią knygą išleisti ar mitybos planelį sudaryti.

Dabar, artėjanti reforma, kuri teigia, kad treneris privalės turėti aukštąjį išsilavinimą, kelia daug isterijos. O man keista – kaip apskritai su žmogaus sveikata gali dirbti apie žmogaus veikimo principus tik išoriškai ir iš bendro suoprančio kažką žinantis žmogus. Gerai, tarkime, kad jis žino, kaip teisingai pakelti štangą. Bet ar tikrai gerai žino, kada jos negalima kelti? Kada negalima kelti šitaip? Kodėl negalima? Kaip ir kokios aplinkybės veikia, galima ar negalima? Kaip vidaus organai, raumenys, susiję vienas su kitu?

Arba tie mitybos planelių sudarinėtojai bei treneriukai, sudarinėjantys tuos pačius planelius: jie juk paprastai vadovaujasi elementaria baze. Mažiau valgyti, suvalgyti daugiau baltymų, mažiau cukraus. Ir psio. Jei tik tokie reikalavimai, pasiguglinus žmogaus vidutinę riebalų, baltymų ir angliavandenių normą ir aš šiokį tokį nebrangų planą galiu sudaryti.

Kiek kalbu su gydytojais, mokslininkais – tokie „žinovai” yra didžiausias jų peilis ir šėtonas. Apie mitybą suprantama labai paviršutiniai. Apie psichines ligas – apskritai neturima supratimo. Vienas po kito demonizuojami produktai. Menkų žinių dėka platinama, kad trapučiai ir ghi sviestas – tai sveikas maistas.

O pinigai iš to kalami – geruliai. Ir man būtų negaila, jei tik tai nekeltų žalos. O man regis – kelia.

Kaip kelia baimę injekcijas darančios kosmetologės be medicininio išsilavinimo, kaip gąsdina kirpėjos, patarinėjančios galvos odos ligų klausimais. Ar jūs galvojate aš prieš tas profesijas? O dieve, tikrai ne. Rasti gerą kirpėją ir gerą kosmetologą – tikra laimė, bet tai ne medicinos ar grožio specialistai. Lygiai taip pat nesuprasčiau, jei ginekologas man pradėtų aiškinti, kokia spalva man dažyti plaukus, kokią nagų formą pasirinkti arba staiga imtų man juos dildinti. To irgi reikia mokytis, apie tai irgi reikia skaityti. Ir dauguma gydytojų ko gero pakankamų žinių šiuo klausimu irgi neturi.

Jums gali pasirodyti, kad aš negerbiu treneriukų ir sveikos gyvensenos „žinovų”. Bet priešingai: laikau šias profesijas tiek atsakingomis, tiek svarbiomis, kad manau, jog joms ir reikalavimai turėtų būti aukštesni. Sportas, judėjimas, mityba, papildai – tokia svarbi žmogaus sveikatos dalis, kad į ją žiūrėti reiktų pagarbiai. Suvokiant, kokia galia tavo rankose. O dabar, planelių sudarinėtojos – ar ne jūsų atsakomybėje yra tie tūkstančiai moterų, bijančių suvalgyti bulvę, nes kažkas neatsakingai pareiškė, kad tai – nesveika? Ir dar pinigų už tai nulupote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)