Būna juk, broliai ir seserys jaučiasi svetimais. Būna – tampa priešais. O būna, kad artimesnio žmogaus ir įsivaizduoti negali. Iš arti mačiau visokių variantų. Mano mama – labai artima su savo seserimis ir tai mačiau nuo vaikystės. Girdėjau, kaip jos skambinasi, mačiau, kaip švenčia šventes. Aš nežinau žmogaus, kuris būtų arčiau širdies nei mano brolis ir tai tarsi įgimta. Tačiau visai visai arti savo šeimos matau situaciją, kai brolis – yra parazitas ir išnaudotojas, egoistiška siurbėlė. Kurio geriau nebūtų. O juk taip gali pasakyti tik apie patį baisiausią žmogų.

Iš psichologinės pusės – brolių ir seserų konkurencija yra sudėtinga ir jautri tema. Vyresnėliai dažnai būna įkinkyti į auklių ar net tėvų vaidmenis ir neretai su mažojo atėjimu užbaigia savo, kaip vaiko, etapą, kas neatrodo teisingai ir nėra teisinga. Broliai ir seserys neretai turi skirtingas laisves, ypač paaugus, ir itin dažnai, jei tarp jų – didesnis amžiaus skirtumas ir tėvai juos augino labai skirtinguose gyvenimo etapuose. Dažnas dalykas – kad vienas jaučiasi mažiau mylimas už kitą ir tai irgi ne visada iš piršto laužta. Tėvai tikrai kai kada su vienu iš vaikų elgiasi švelniau, supratingiau, ir tam yra daugelis priežasčių, kurių, ko gero, visos yra neteisingos.

Britų autorės Angelos Marsons knygą „Mirtinas šauksmas“ išsirinkau pati, kai leidykla maloniai pasiūlė pasižiūrėti, ar nenorėčiau perskaityti kažko iš jų asortimento. Visada malonu turėti kokį gerą trilerį ar detektyvą galvos pailsinimui, šios knygos yra smegenų atostogos. Todėl pamačiusi, kad ši – Goodreads platformoje įvertinta dosniomis 4,5 žvaigždutėmis iš 5, pasirinkau.

Mieste siaučia serijinis žudikas. Aukos daugiausia randamos nužudytos itin staigiai, tiksliai, be nešvaros ir netvarkos. Panašu – kad ir be priežasties. Gretimai tiriami ir du išžaginimo nusikaltimai, kurie bandomi priskirti vienam nemaloniam, iššaukiančiam tipeliui. Jis pasipūtusiai aiškina to nedaręs, kas, žinoma, tikėjimo galimu nusikaltėliu neprideda.

Psichologinė knygos linija pastatyta būtent ant brolių ir seserų ryšio, kurio atspindžių čia gausu. Pavyzdžiui, brolis, po motinos mirties besirūpinantis savo neįgaliu broliu, ir žinantis tai darysiantis amžinai. Amžinai turėsiantis jį statyti į pirmąją vietą. Arba itin valdinga, kontroliuojanti sesuo. Arba brolis, su kuriuo išsiskiria pamatinės vertybės – ne vienas karantino, karo metu su artimaisiais pajuto aršų esminį nuomonių išsiskyrimą, tapusį lūžiu, vienas toks yra ir čia, knygoje. Na, o knygą apvainikuoja brolio ir sesers konkurencija. Čia jie – kaip vienis, kuris negali nustoti atliepti vienas kito traumų.

Ko gero, iš knygos su tokiu įvertinimu tikėjausi kiek daugiau, kita vertus – ji buvo maloni skaityti. Gal tiesiog pritrūko ypatingumo, gilumo, tačiau laiką praleidau gerai. Todėl šiame žanre jai skiriu 4 žvaigždutes iš 5. Jei galėčiau skirti šiek tiek mažiau, ko gero, skirčiau šiek tiek mažiau, bet 3 atrodo per šykštu už gerai praleistą laiką. Įvardinčiau tai knyga, kurią prieš atostogas netikėtai pagriebę oro uoste neliktumėte nusivylę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją