– Kaip įprastai pradedate dieną?

– Keliuosi 6 valandą ryto. Po ledinio, išbudinančio dušo išgeriu puodelį kavos, susiplanuoju dieną, suruošiu vaikus į darželį, pabendraujame su vyru. Darbe stengiuosi būti apie 8 valandą. Darbo dieną įprastai pradedu finansinių ir kitų viešbučiui svarbių rodiklių peržiūra, taip pat kas rytą su komanda aptariame laukiančią dieną, iškilusius iššūkius, viešbučio svečių atsiliepimus, aptariame, ką galime daryti geriau, kaip judėti pirmyn konkurencingoje viešbučių rinkoje.

– Kokią knygą/filmą rekomenduotumėte perskaityti/pamatyti kiekvienam? Kodėl?

– Iš pastaruoju laikotarpiu pamatytų filmų galėčiau išskirti šią trijulę: „Kafarnaumas“, „Beautiful Boy“ ir „Hotel Mumbai“. Jie visi paremti tikromis istorijomis, jų herojai kilnūs, aukojasi vardan kitų gerovės. Tai sukrenčiantys filmai, skatinantys susimąstyti apie bendražmogiškas vertybes, atkreipiantys dėmesį į tai, kas išties svarbu ir turi prasmę.

Rūta Pulkauninkaitė-Macikė

– Ko išmokote iš blogiausio turėto vadovo?

– Kad bet kokioje sudėtingoje situacijoje sprendžiant darbuotojų klausimus reikia išlikti žmogišku, visada reikia stengtis konfliktus spręsti taikiai.

– Koks buvo pirmasis jūsų darbas? Kokią svarbiausią pamoką ten išmokote?

– Mano pirmasis darbas – biuro administratorė greitai augančioje tarptautinėje įmonėje. Ten išmokau, kad norint kažko pasiekti, reikia daryti daugiau nei iš tavęs prašoma, rodyti iniciatyvą, greitai mokytis naujų dalykų ir atsivėrus naujoms galimybėms drąsiai imtis atsakomybės. Manau, tai ir lėmė, kad jau po 6 mėnesių sulaukiau paaukštinimo.

– Kokį geriausią patarimą esate gavusi?

– Stoviu aš šalia vandenyno, rankose laikau banglentę, prieš mane lūžta, kaip tuo metu man atrodė, nesuvokiamo dydžio bangos. Mane apima siaubas, baimė. Šalia stovinčiam vyrui Andriui sakau, kad vis dėlto „surfinimas“ ne man. Jis pasižiūri į mane ir ramiai sako: „Rūta, tu gali, aš matau, kaip tu plauki“. Tai buvo geriausias patarimas. Tiek užteko. Nebeįsivaizduoju savo gyvenimo be banglentės. Ir dabar, kai darbe ar kitur būna situacijų, kurios mane gąsdina, aš prisimenu bangas ir sau pasakau: „tu, gali, tu plauki, tu tai padarysi“.

– Kokį blogiausią patarimą esate gavusi?

– Klausytis kitų neįsiklausant į save.

Rūta Pulkauninkaitė-Macikė

– Kas jums padeda išlikti produktyviai?

– Visų pirma – kokybiškas miegas. Gan griežtai laikausi dienos režimo, miegoti einu anksti ir stengiuosi miegoti ne mažiau 7-8 valandų. Visų antra – judėjimas, stengiuosi kuo daugiau vaikščioti. Savo miego ir aktyvumo režimą stebiu naudodamasi išmaniosiomis technologijomis – specialiu tam skirtu žiedu. Kai šie du dėmenys balanse – produktyvumas neišpasakytai geras.

– Kaip išvengiate perdegimo?

– Turiu prisipažinti, kad visiškai išvengti pervargimo dar neišmokau, galbūt todėl, kad siekiu aukštų rezultatų, visgi – stengiuosi! Kai jaučiu, kad artėja pervargimas, greičiausias būdas pailsėti – atsitraukti nuo darbų ir praleisti kelias valandas SPA. Ypač mėgstu galvos masažą: visai neseniai atradau, kaip puikiai jis padeda atsipalaiduoti. Vasarą geriausiai pailsiu ir atsijungiu užsiimdama vandens sportu – vandenlente arba jėgos aitvarais. Rudenį ir pavasarį darau ilgesnes pertraukas nuo darbų – važiuoju į taip vadinamas „surfinimo“ atostogas. Bangos ir vandenynas man yra geriausia terapija – puikiai subalansuoja mintis, emocijas.

– Ko dabar mokotės? Kuo jums tai svarbu?

– Nuolat domiuosi sveikos gyvensenos praktika, sveikatingumo (emocinio, fizinio, protinio gerbūvio) temomis. Tai man padeda gerai jaustis, būti aktyviai ir sveikai, išlaikyti produktyvumą. Iš čia mano gyvenime atsirado ir ledinis dušas, ir miego svarbos suvokimas, ir tam tikra mityba.

Rūta Pulkauninkaitė-Macikė

– Kaip manote, kokios svarbiausios lyderio savybės?

– Atskleisti darbuotojo stipriąsias savybes, padėti jam augti ir tobulėti, suteikiant daugiau atsakomybių.

– Kokie jūsų darbo principai? Ar yra dalykų, dėl kurių nė nediskutuojate?

– Svarbu daryti, o ne vien kalbėti. Kartais galima klysti – tai yra geriau nei nieko nedaryti ir neklysti. Gerbti vieniems kitus. Jokiais būdais nežeminti, neteisti, nerėkti. Visi esame komandos dalis, kiekvienas darbuotojas yra svarbus. Kartu kurti tokią organizaciją, kurioje būtų gera dirbti ir siekti rezultatų.

– Kaip susidorojate su įtampa ir stresu?

– Kai gerai pailsi per naktį, tai ir su įtampa lengviau susitvarkyti.
Jei vis dėlto darbe diena buvo labai įtempta, leidžiu sau grįžus namo nieko nedaryti: nesitvarkau, negaminu maisto, o skiriu laiko sau – klausausi muzikos, ramiai paguliu ar paskaitau žurnalą.

– Kam skirtumėte laiką, jei turėtumėte jo daugiau?

– Laiko yra tiek, kiek yra. Visi jo paroje turime vienodai – svarbu, kaip susidėliosi prioritetus. Dabartinis iššūkis – dienos darbotvarkėje rasti laiko kasdienei mankštai – tempimo pratimams. Tikiu, kad jie labai padeda gerai savijautai.

„Lyderės“ – tai straipsnių ciklas su sėkmingomis, vadovaujančias pareigas užimančiomis bei savo pavyzdžiu įkvepiančiomis moterimis. Joms užduodami tie patys klausimai, kurie apima svarbiausias profesines pamokas, susidorojimą su stresu ir atsakomybe bei laisvo laiko valdymą. Kiekvieną penktadienį – interviu su nauja lydere.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)