„Microsoft" pasiūlymas galioja ne ilgiau kaip metus. Nesulaukus jokio atsako jis buvo atšauktas", - aiškino M.Bieliūnas.

Pasirašant susitarimą, valstybei nebūtų reikėję prisiimti įsipareigojimų, kiek pirkti programų. Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) Informacinių technologijų departamento direktorius Evaldas Židonis pasakojo, jog įsipareigojimus, kad įranga bus perkama, būtų tekę prisiimti, tačiau sankcijų susitarimo nevykdymo atveju nebuvo numatyta.

E.Židonis sakė, kad šis pasiūlymas buvo svarstomas kartu su Vidaus reikalų ministerija (VRM). Bet vėliau iš VRM buvo gautas pranešimas, kad „Microsoft" siūlymo nerekomenduojama pasirašyti. Esą tai būtų pirkimas iš vienintelio šaltinio, o to neleidžia Viešųjų pirkimų įstatymas.

Pasak jo, programos būtų perkamos konkurso būdu, jame dalyvautų skirtingi „Microsoft" partneriai. Tuo tarpu VRM Informacinės politikos departamento direktorius Aurimas Matulis teigė, kad IVPK siųstame rašte buvo nurodyta, kad pirkimas turi būti vykdomas taikant visas viešųjų pirkimų procedūras. „Nėra net klausimo, pasirašyti ar ne. Jeigu yra nelegalios programinės įrangos, pasirašyti tokį pasiūlymą reikia", - neabejojo A.Matulis.

Maždaug prieš pusantrų metų irgi nebuvo pasirašytas panašus susitarimas. Pirmaisiais metais programinė įranga būtų pigesnė perpus. Antraisiais nuolaida būtų siekusi 30-40 proc., o trečiaisiais - 30 proc.

Dabar „Microsoft" rengia naują pasiūlymą, kuris bus konkretesnis. Jame ketinama įrašyti įsipareigojimus ir Lietuvos valstybės institucijoms - jeigu per tam tikrą laiką įsigyjamas tam tikras kiekis programų, „Microsoft" joms taikys nuolaidas.