Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) direktorius Tomas Barakauskas Eltai teigė, kad už vieną naudojamą numerį operatoriai "Mano numeriui" mokės po 1 litą per metus.

Lietuvoje šiuo metu yra daugiau kaip 3 mln. mobiliojo ryšio vartotojų bei daugiau kaip 800 tūkst. fiksuotojo ryšio klientų. Metinės telekomunikacijų rinkos pajamos viršija 2 mlrd. litų.

Penktadienį pasirašyta sutartis su numerio perkeliamumo centrinę duomenų bazę administruosiančiu bei sukursiančiu "Mano numeriu", pranešė RRT.

"Mano numerio" direktorius bei steigėjas Artūras Mickevičius teigė, kad duomenų bazė bus kuriama "Oracle" technologijų pagrindu, naudojant JAV kompanijos "Telcordia Technologies" įrangą.

Apie 10 metų patirties telekomunikacijų rinkoje turintis bei "Infostruktūros" technikos direktoriumi ir "Lietuvos telekomo" sektoriaus vadovu dirbęs A. Mickevičius neatmetė galimybės, kad ateityje įmonės akcininkai gali keistis.

"Nereiktų sieti duomenų bazės ir kitų dalykų", - Eltai sakė A. Mickevičius. Jis taip pat neatskleidė planuojamų investicijų į duomenų bazės kūrimą, nes projektas vykdomas kartu su JAV bendrove.

Konkurse su "Mano numeriu" varžėsi bendrovės "Dilidus", ERP, "Siemens" ir Švedijos "Swedtel".

Techninės duomenų bazės naudojimo sąlygos turi būti paskelbtos iki gegužės 1 dienos, jos testavimas pradėtas birželio 1 dieną. Duomenų bazė, išspręsianti šiuo metu egzistuojančias operatoriaus keitimo išlaikant numerį problemas, turi pradėti veikti 2005 metų liepos 1 dieną.

"Vartotojams suteikus visas galimybes pasirinkti jiems patraukliausią paslaugų teikėją, naudojantis visomis jo siūlomomis paslaugomis ir neprarandant naudojamo numerio, bus pašalintos pagrindinės priežastys, ribojančios vartotojų pasirinkimo laisvę. Padidėjusi konkurencija turėtų suteikti vartotojams dar įvairesnių ir kokybiškesnių paslaugų dar palankesne kaina", - sakė T. Barakauskas.

Jis Eltai prognozavo, kad siūloma galimybe gali pasinaudoti apie 10 proc. Lietuvos abonentų. Galimybe pakeisti operatorių išlaikant turėtą numerį kol kas pasinaudojo mažiau kaip 1 proc. vartotojų.

Nors šiuo metu abonentai, keičiantys operatorių, taip pat gali neprarasti skambučių senuoju numeriu, šiuo numeriu SMS žinutes galima gauti tik iš to tinklo, kuriuo naudojiesi. Žinutėms iš kitų tinklų priimti reikia alternatyvaus numerio.

Centrinės duomenų bazės sukūrimas ir įdiegimas turėtų išspręsti šią problemą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją