Lietuvoje tvarka, numatanti kompensacijų už tuščių laikmenų įsigijimą Lietuvoje mokėjimą, patvirtinta dar 2012 metų birželį – nuo to laiko netilo ginčai dėl mokesčio teisėtumo ir dėl jo suteikiamų teisių netrukdomai kopijuoti kūrinius. Deja, manančiųjų, kad kartą sumokėtas mokestis tampa tarsi indulgencija vėlesniam muzikos ir vizualinių kūrinių piratavimui, viltys Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimu buvo sudaužytos 2014 metų balandžio mėn. sprendimu. O dabar žlugo ir šio mokesčio priešininkų viltys, kad pats mokestis bus pripažintas neteisėtu.

Šiandien, kovo 5 d., Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėmė sprendimą, kad už kūrinių kopijavimą į daugiafunkcines laikmenas, tokias kaip mobiliųjų telefonų atminties korteles, turėtų būti atlyginama autoriams. Kompensacijos paskyrimą, dydį, mokėjimo tvarką individualiai turėtų nustatyti kiekviena valstybė narė.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas priėjo išvados, kad nėra svarbu tai, kad pirminė telefono funkcija yra ne muzikos klausymas ar filmų žiūrėjimas, o skambinimas. Jei įrenginys atitinkamą funkciją turi, laikytina, kad vartotojas ja naudojasi. Tačiau valstybės narės gali atsižvelgti į faktinę naudojimo apimtį nustatydamos kompensacijos dydį.

„Telefonais mes klausome muzikos, žiūrime filmus ir serialus. Tad teisinga už telefonus ir kitą įrangą rinkti taip vadinamą „tuščios laikmenos mokestį“ ir taip atlyginti autoriams už jų kūrinių naudojimą. Manau, kad sprendimas yra pagrįstas ir argumentuotas, priimant jį atsižvelgta į gyventojų, verslo ir autorių interesus“, – teismo sprendimą komentavo „AAA Law“ advokatas ir partneris A. Iškauskas.

Pasak A. Iškausko, ES teisinėje sistemoje taikoma griežta autorių teisių apsauga, tačiau tuo pačiu siekiama išlaikyti pusiausvyrą tarp įvairių interesų grupių. Nustatyti kompensaciją ir jos dydį šiuo atveju būtų itin sudėtinga. Todėl Teisingumo Teismo sprendime numatoma, kad kompensaciją už asmeninį kūrinių atgaminimą, dar žinomą „tuščios laikmenos mokesčio“ vardu, turėtų mokėti ne privatūs vartotojai, o subjektai, kurie prekiauja telefonais ar juos nuomoja. Sprendime taip pat numatoma galimybė kompensacijos neskirti, jei pažeidimo žala yra minimali.

Lietuvoje autoriaus teisių turėtojams jau yra mokama kompensacija už asmeniniam atgaminimui naudojamus įrenginius ir tuščias laikmenas, į kurias kopijuojama legaliai įsigyta muzika, filmai ir kiti kūriniai.

„Teismo sprendimas rodo, kad Lietuva buvo teisi įtraukdama mobilius telefonus, planšetinius kompiuterius, atminties korteles ir kitas skaitmenines laikmenas į sąrašą įrangos, už kuriuos renkama kompensacija“, - mano advokatas A.Iškauskas. – „Dėl teismo sprendimo Lietuvos teisės aktų keisti nereikės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)