Standartinis „Teo“ šviesolaidinio interneto planas „Optimalus plius“ nuo lapkričio veiks iki 300 Mb/s sparta, vartotojams suteiks 300 GB debesinę duomenų saugyklą, laiko kontrolės ir interneto apsaugos funkcijas. Planas su 100 Mb/s lieka ekonominiu variantu, o maksimalios interneto spartos norintys klientai galės rinktis iki 600 Mb/s greitaveiką užtikrinantį planą.

Tiesa, esamiems bendrovės klientams naujasis pasiūlymas didelio džiaugsmo gali ir nesuteikti – jeigu įrenginiai, prie maršrutizatoriaus jungiami „Ethernet“ laidu, galės siųsti duomenis didesne sparta be jokių techninių pakeitimų, tai įranga, kuriai internetas teikiamas belaidžiu ryšiu „Wi-Fi“ interneto spartos padidėjimą pajus tik tuo atveju, jeigu bus atnaujintas maršrutizatorius. Pati pakeitimo procedūra kainuos 5,6 euro, o maršrutizatorių galima arba pirkti už 100 eurų, arba nuomotis už 2,5 euro per mėnesį. Ligšiolinių maršrutizatorių nuoma kainavo 1,45 euro. Ir tokiu atveju dar galimai pasikeistų mėnesinis mokestis: jeigu iki šiol tarp kliento ir bendrovės buvo pasirašyta terminuota sutartimi, tuomet tik dalinai pakeitus sutarties sąlygas nebebus taikoma nuolaida teikiamoms paslaugoms.

Kitas variantas, kurį „Teo“ siūlo ir esamiems terminuotą „Optimalaus“ plano sutartį pasirašiusiems klientams – atnaujinti visą paslaugų teikimo sutartį (t.y., pasirašyti naują 2 metų trukmės sutartį) ir naudotis paslaugomis pagal naujos sutarties sąlygas be baudų už suteiktas nuolaidas pagal ankstesnę sutartį.

Kaip DELFI informavo „Teo“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis, didesne kliūtimi naudotis aukštesnės spartos internetu gali tapti pačių „Teo“ ryšių infrastruktūra tarp bendrovės tarnybinių stočių ir kliento namų – gali būti, kad ji tiesiog techniškai negali palaikyti 300 Mb/s duomenų perdavimo spartos.

Tuo atveju, jeigu klientas yra pasirašęs sutartį „Optimalaus“ plano paslaugoms gauti, o techninių galimybių naudotis 300 MB/s spartos paslaugomis nėra, liks galioti esama paslaugų teikimo sutartis. Taip pat interneto greitaveika savaime nesikeis, jeigu klientas pats nesikreips į bendrovės klientų aptarnavimo skyrių. „Klientas pasirašė terminuotą sutartį ir įsipareigojo mokėti nurodytą sumą už nurodytą paslaugą“, – sakė A. Stasiulaitis.

Be to, reikėtų įsivertinti, ar vartotojui tikrai reikalinga didesnė sparta ir ar jo įrenginiai sugebės ją išnaudoti – daugiausiai naudos teikianti maršrutizatoriaus savybė yra suderinamumas su 802.11 ac standartu, kurį palaiko tik naujesni ir brangesni „galiniai“ įrenginiai.

„Prie interneto jungiamės naudodami vis daugiau įrenginių, populiarėja didelės raiškos ekranai ir nuolat auga aukštos raiškos turinio paklausa. Todėl, atsižvelgdami į klientų poreikius namuose naudotis išmaniomis paslaugomis ir įrenginiais, populiariausio interneto plano spartos kartelę keliame tris kartus aukštyn. Tuo pačiu pristatome naujos kartos maršrutizatorius, kuriuose įdiegta „Wi-Fi“ technologija namus aprūpins iki 500 Mb/s belaidžiu ryšiu", – pranešime spaudai cituojamas „Teo“ privačių klientų padalinio vadovas Nerijus Ivanauskas.

Jis pažymi, kad iki šiol daugelio Lietuvos rinkoje siūlomų standartinių interneto planų sparta apsiribojo 100 Mb/s. Šios greičio „lubos“ pasiekiamos prie maršrutizatoriaus prisijungus laidu, tuo tarpu patogesnis ir populiaresnis „Wi-Fi“ ryšys dažniausiai yra kur kas lėtesnis. „Teo“ naujos kartos belaidžio ryšio standartą (802.11ac) palaikantis maršrutizatorius leis klientams internetu naudotis vienodai sparčiai jungiantis tiek laidu, tiek per „Wi-Fi“.

Palyginti su senesnės kartos maršrutizatoriais, „Teo“ ir „TeliaSonera“ grupės įmonėms tiekiama „Technicolor“ įranga pasižymi ne tik penkis kartus didesne realia Wi-Fi sparta (iki 500 Mb/s), iki 950 Mb/s greitaveika laidu, bet ir patogia galimybe jungti TV priedėlio, kompiuterio ir kitų įrenginių laidus į bet kurį maršrutizatoriaus prievadą. Nauji maršrutizatoriai, kuriuose įmontuotos trys 5 GHz ir dvi 2,4 GHz dažnio antenos, palaikys tiek naujausio, tiek senesnių standartų „Wi-Fi“ ryšį.

„Teo“ ekspertai sako, kad „Wi-Fi“ sparta priklauso ne tik nuo interneto greičio, bet ir vartotojo turimos įrangos. Maršrutizatoriai ir įrenginiai ryšį palaiko antenų pagalbą, todėl kuo daugiau antenų – tuo geresnis ryšys. Pavyzdžiui, planšetiniai kompiuteriai turintys dvi antenas su trijų antenų maršrutizatoriumi palaikys spartesnį ryšį, nei vieną anteną turintis išmanusis telefonas, o maršrutizatoriaus galimybes maksimaliai išnaudos trijų antenų nešiojamasis kompiuteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)