Įmonių grupės vadovo Matso Granrydo teigimu, tai jokiu būdu nereiškia, kad „Tele2“ atsisakys kainų lyderio pozicijos – iš esmės tai reiškia, kad išlaikant ilgametę mažiausios kainos siūlytojo poziciją lygiagrečiai bus skiriamas dėmesys ir technologijų vystymui, ir klientų aptarnavimo kokybei.

Vienas iš pagrindinių burtažodžių, skambėjusių Londone vykusiame suvažiavime – 4G LTE. Įvertinus tai, kad telekomunikacijų rinkoje pajamos iš balso ir trumpųjų žinučių perdavimo paslaugų nepaliaujamai krenta, siekiant išsaugoti pajamų srautus lieka vienintelė išeitis – pasikliauti duomenų perdavimu. O Švedijoje (šalyje, kur, anot „Tele2“ vadovų, 4G tinklas yra pažangiausias pasaulyje), 4G tinklais perduodama jau 70 proc. visų mobiliųjų duomenų, be to, vidutinis išmaniojo telefono naudotojas 3G telefonu per mėnesį persiunčia vidutiniškai 1,1 GB duomenų, o 4G įrenginių naudotojai persiunčia net 2 GB duomenų.

Tiesa, 4G tinklų infrastruktūros plėtra numatoma su išlygomis – ir M. Granrydas, ir įmonės technologijų direktorius Joachimas Hornas, ir finansų vadovė Alisson Kirkby akcentavo, kad dėmesys bus skiriamas protingam investavimui į maksimaliai efektyvią infrastruktūrą – o tai, anot „Tele2“ aukščiausio lygio vadovų, reiškia, kad aktyviausiai bus vykdoma 800/900 MHz bazinių stočių tinklo plėtra: tokios stotys užtikrina platų teritorijos padengimą ir gerą ryšio veikimą pastatuose. J. Horno teigimu, 900 MHz bazinės stotys yra net 5 kartus efektyvesnės už 2,6 GHz bazines stotis, kurių padengiama teritorija yra gerokai mažesnė ir veikimas pastatų viduje labiau ribotas, tačiau toks ryšys suteikia geresnį duomenų pralaidumą.

„Tele2“ atstovai vienu balsu tikino, kad greta mažiausios kainos vartotojams ryškėja ir kiti kriterijai, lemiantys operatoriaus pasirinkimą - paslaugų kokybė, teritorijos padengimas, klientų aptarnavimas ir panašiai. Ryšio paslaugų kaina apskritai yra labai nedidelė – tokia, kaip penkių puodelių kavos.

Kartu, anot M. Granrydo, bus vykdomas visuotinis įmonės perėjimas prie „didžiųjų duomenų“ technologijų naudojimo, technologijų konsolidavimo ir techninio aptarnavimo funkcijų pertvarkymas.

Taip pat „Tele2“ investuos į VoLTE (balso perdavimo 4G tinklais) technologijas, tarptinklinį LTE ryšį, ryšio operatorių agregavimą ir mobiliųjų tinklų krūvio paskirstymo galimybes.

Spaus iki paskutinio lašo

Grupės finansams vadovaujanti škotė Alisson Kirkby akcininkams paskelbė, jog „Tele2“ bendrovės nuo ateinančių metų imsis sąnaudų efektyvumo didinimo plano: automatizuoti kai kurias funkcijas, kurios iki šiol atliekamos rankiniu būdu, centralizuoti tas funkcijas, kurias galima centralizuoti, atsisakyti senos įrangos ir technologijų, kurių nešamas pelnas yra mažesnis, nei kad būtų naudojant naują, visoms bendrovėms standartizuotą įrangą ir padidinti bendrą išlaidų kontrolę. Esminės funkcijos, liksiančios atskirų įmonių lygyje, bus tik pardavimai ir rinkodara.

Pagal šį efektyvumo didinimo planą, 2015 metais bus investuota 20 proc. visų numatytų tam skirti lėšų, 2016 – 50 proc., o 2017 metais – 20 procentų. Kol kas konkrečios investicijų sumos neskelbiamos, nes jos ir nėra žinomos – per pusę metų, iki ateinančių metų birželio, ketinama užbaigti įmonės veiklos analizę ir tiksliai suskaičiuoti, kur, kas ir už kokią kainą bus keičiama. Tikėtina, kad veiklos efektyvinimas bus susijęs ir su žmonių atleidimais, tačiau, anot M. Granrydo, tai nebus pagrindinis sąnaudų mažinimo šaltinis: svarbiau bus senų technologijų atsisakymas, naujų diegimas, veiklos konsolidavimas ir masto ekonomija.

„Tele2“ vykdomasis viceprezidentas Centrinei Europai ir Eurazijai Niklasas Sonkinas po pristatymo paaiškino, jog Lietuvoje taupymas darbuotojų kiekio tikriausiai nepaveiks neigiamai: „Kai kurias centralizuotas funkcijas jau perkėlėme į Latviją. Svarstome apie panašias galimybes Lietuvoje ir kai kuriose kitose valstybėse.“

„Reikia prisiminti, kad daugelyje valstybių telekomunikacijų įmonės turi senų įpročių – kai kurios šių bendrovių, įskaitant „Tele2“, tam tikrais metodais dirbo 10, 20 ar net 30 metų. Pasaulis keičiasi, todėl mums reikia ieškoti naujų darbo metodų, kurie būtų efektyvesni, greitesni“, - sakė N. Sonkinas.

Pasibaigus pranešimui „Tele2“ įmonių grupės akcijų kursas krito 2 procentais. Tiesa, maždaug tiek pat Stokholmo biržoje krito ir OMX 30 indeksas.

Pirmadienį „Tele2“ akcijų kursas pradėjo kilti aukštyn - paaugo 1,67 proc., o SEB išplatino rekomendaciją akcijas pirkti.

Kelionę į Londoną apmokėjo bendrovė „Tele2“. Informacijos objektyvumui įtakos tai neturėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)