Socialinės žiniasklaidos svetainė visai prieš pat Kalėdas pasiūlė vartotojams apžvelgti savo metus su „Year in Review“  funkcija – chronologine nuotraukų kolekcija, kuri automatiškai sudaroma iš jų paskyros fotografijų. Tarp įsimintiniausių momentų patenka tos fotografijos, kurios sulaukė daugiausia atgarsio. Tačiau daugeliui vartotojų tokia funkcija atgaivina ir nemalonius prisiminimus, rašo independent.co.uk. 
 
Šią problemą pirmasis iškėlė interneto svetainių dizaineris Ericas Meyeris iš Ohajo Klivlando miesto. Prisijungęs prie „Facebook“ jis išvydo savo šešerių metų dukrelės Rebeccos, anksčiau šiais metais mirusios nuo smegenų vėžio, nuotrauką. Šalimais džiugi antraštė skelbė: „Ericai, štai kaip atrodė tavo metai!“.

Savo tinklaraštyje E. Meyeris rašė, kad automatiškai parinkta nuotrauka, pasirodžiusi švenčiančių žmonių fone, atrodė nederanti ir kėlė skausmą. „Tiems iš mūsų, kurie išgyvenome mylimų žmonių mirtį, daug laiko praleidome ligoninėje, išgyvenome skyrybas, netekome darbo ar patyrėme bet kurią iš šimtų krizių, gali būti visai nemalonu dar kartą pažvelgti į praėjusius metus“, - rašė jis. 

Kaltindamas „Facebook“ algoritmus, kurie atrenka nuotraukas, jis tęsė toliau: „Algoritmai yra negalvojantys. Pavadinti žmogų negalvojančiu yra nepagarba ar net tiesioginis įžeidimas. Nepaisant to, savo vartotojus, savo gyvenimus ir pačius save įtraukiame į daugybę tikrąja to žodžio prasme negalvojančių procesų“. 

„Facebook“ produkto vadovas Jonathanas Ghelleris, atsakingas už „Year in Review“, vėliau nusiuntė elektroninį laišką E. Meyeriui ir jo atsiprašė. „Ši programėlė sužavėjo daugybę žmonių, tačiau akivaizdu, kads šiuo atveju ji atnešė ne džiaugsmą, o sielvartą“, - sakė jis „The Washington Post“.

Tačiau dėl nemalonių prisiminimų skundėsi ir daugelis kitų „Facebook“ vartotojų. Tarp jų buvo Rosie iš Vakarų Sasekso, socialiniame tinkle „Twitter“ pažymėjusi, kad „Facebook“ „nusprendė sugundyti ją metų apžvalga su mirusių senelių nuotraukomis“.  

31 metų vartotoja, nesutikusi atskleisti savo pavardės, „The Independent“ sakė: „Mano „Year in Review“ parinko nuotrauką, kurią paskelbiau po netikėtos Nonnos mirties. Ji man pasirodė parinkta neapgalvotai, nes akivaizdu, kad jų algoritmas negali atskirti, kodėl viena ar kita nuotrauka buvo paskelbta. Mirusių giminaičių, dingusio vaiko, po avarijų ar užpuolimų darytos fotografijos – visi šie dalykai šiemet buvo skelbiami „Facebook“, bet vargu ar juos norisi prisiminti“.  
  
„Kai kam tokie vaizdai gali atgaivinti siaubingus išgyvenimus. Mano atveju man pasisekė, kad jau buvau susitaikiusi su savo senelių mirtimi. Tačiau buvo šiek tiek neskanu, kad jos pasirodė džiaugsmingame fone, nes jie juk nežino šių nuotraukų konteksto“, - teigė ji.
 
Laisvai samdomas tekstų rašytojas Markas Duffy iš Niujorko išvydo nuotrauką su savo kremuoto tėvo pelenais, o Sarah-Jane, „Twitter“ vartotoja iš Australijos, rašė: „Taip džiaugiuosi, kad „Facebook“ mano metų apžvalgai parinko dabar jau nebegyvo mano šuns nuotrauką. Per šias Kalėdas man norėjosi tik verkti“. 

„Facebook“ atstovai kažką daugiau komentuoti atsisakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)