Startuolio „FeelSpace“ sukurtas diržo prototipas turi apskritimu išdėliotus 32 vibruojančius variklius, besiliečiančius prie dėvinčiojo kūno. Speciali navigacijos programa siunčia signalą diržui, kurie varikliai turi suvibruoti ir duoti signalą dėvinčiam žmogui, į kurią pusę pasukti. Toks diržas galėtų tapti rimta pagalba akliesiems, mat jis galėtų padėti orientuotis mieste, pavyzdžiui, „patarti“, kur pasukti ar kada sustoti. Šiuo metu jauna įmonė bando sukurti programinę įrangą, kuri leistų šį diržą suporuoti su populiariomis mobiliosiomis žemėlapių programėlėmis.

Kita „FeelSpace“ inžinieriams iškelta užduotis – energijos taupymas, nes tiek pats diržas naudoja bateriją, tiek ir išmanusis su nuolat įjungtu GPS gan greitai nusunkia savo akumuliatorių.

Kompanijos įkūrėja Susana Wache savo sukurtą diržą bandė apie pusę metų pati. „Man ypač patinka jį naudoti, važinėjant dviračiu. Nors dabar veikia tik kompaso funkcija, net ir ši informacija padeda daug geriau orientuotis gatvėse,“ – sako S. Wache. Kitų metų pradžioje šio diržo prototipą bandys įvairios Vokietijos aklųjų asociacijos, reabilitacijos specialistai ir kiti su aklaisiais dirbantys žmonės.

Kol kas numatoma kaina siekia apie 800 eurų, tačiau S. Wache tikisi, kad už šį diržą turėtų mokėti sveikatos apsaugos draudimą teikiančios organizacijos. Inžinierė prognozuoja, kad ateityje diržo kaina mažės ir jį galės naudoti ne tik aklieji – sportininkai ar turistai.

„Pavyzdžiui, gaisrininkas su tokiu diržu net ir ugnies ir dūmų sūkuryje visada žinos, kurioje pusėje yra jo komandos nariai. Arba tėvai dideliame prekybos centre galėtų visada žinoti, kurion pusėn nuklydo jų vaikas,“ – projektuoja S. Wache. Tolimesniuose „FeelSpace“ planuose yra bandymai sukurti sistemą, kuri ne tik signalizuotų kryptį, bet ir turėtų papildomus jutiklius, padedančius apeiti kliūtis. Toks diržas galėtų tapti papildoma žmogaus jusle.